犬隻訓練師 我問你答

690 回覆
56 Like 4 Dislike
請問可以點訓練隻換過4個主人既阿拉斯加仔定點大小便?
救左佢番來一年,佢一開始唔肯係屋企痾,後來見同伴係屋企痾,佢就知道可以係屋企痾
但佢永遠都係尿布外面痾😑 姐係佢督尿最後會有1/3 滲入尿布底,2/3係地(仲要滲哂落地磚啲隙)
可以點教佢定點大小便?
同埋隻死仔好惡,前兩次俾人遺棄係因為開口咬人,第一次係主人外遊,父母幫手照顧時,佢護食咬到人地入醫院。第二次係去游水,個主人想抱佢落泳池,佢咬爆主人個嘴,縫左十幾針.... 然後住左一年狗酒店,義工最後帶佢番屋企養,旨在養到佢脾氣好番先再出...而家同佢沖涼吹毛都會e牙同胡。
唔該哂🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻

廁所果到會唔會係唔夠尿布?試下擴大d尿布既範圍,始終係大狗一張尿布係唔夠

護食果到,主人收兜冇有問題?成年大狗護食係最難搞,一來大力,二來危險,就算係到教你方法你都用唔到,最簡單方法係要用電帶(調教一個適合既度數,同埋搵返專業人士)但係如果主人收冇事既話建議唔好用。如果只對其他人會護食既話,就擺耐d先收兜啦。仲有狗係唔洗抱,特別係大狗好多都唔中意抱。

要令一隻性格比較強勢既狗服從,就係會用(禁),即係係佢發惡既時候禁佢落地,四腳要向外,模擬一隻比佢強既狗要佢屈服。如果真係要教就搵返trainer,唔好自己試,會好危險。

唔好意思巴打,係到淨係可以比到一d建議你

唔該哂🙏🏻 已經俾4張尿布,佢都堅持要咁痾,好似同人作對咁。
主人收兜冇野,唯一係佢食緊野時同佢講野佢會兇我地。呢樣我地都係好消極咁去避免就算,始終自己搞唔掂。呢隻狗真係好難搞🤦🏻‍♀️

我想知佢係咪企係到痾,定好似女仔咁?

佢會有一隻腳曲少少,另一隻腳直既,咁就痾
巴打想請問下你可以點教執波
試過其他人扔佢識執
但我扔就一百次先執一次

佢同其他人玩開心過同你玩
我諗首先要令佢對你產生興趣,簡單方法帶佢跑下步,令佢同你一齊係開心,自然就肯同你玩波

但有時我幾肯定佢係開心
佢會衝去個波附近但唔識咬返黎比我
可能一開始教錯左手勢
屋企養左兩隻狗
一隻養左1年 一隻養左9年
佢地一年先吠幾下
正唔正常
請問可以點訓練隻換過4個主人既阿拉斯加仔定點大小便?
救左佢番來一年,佢一開始唔肯係屋企痾,後來見同伴係屋企痾,佢就知道可以係屋企痾
但佢永遠都係尿布外面痾😑 姐係佢督尿最後會有1/3 滲入尿布底,2/3係地(仲要滲哂落地磚啲隙)
可以點教佢定點大小便?
同埋隻死仔好惡,前兩次俾人遺棄係因為開口咬人,第一次係主人外遊,父母幫手照顧時,佢護食咬到人地入醫院。第二次係去游水,個主人想抱佢落泳池,佢咬爆主人個嘴,縫左十幾針.... 然後住左一年狗酒店,義工最後帶佢番屋企養,旨在養到佢脾氣好番先再出...而家同佢沖涼吹毛都會e牙同胡。
唔該哂🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻

廁所果到會唔會係唔夠尿布?試下擴大d尿布既範圍,始終係大狗一張尿布係唔夠

護食果到,主人收兜冇有問題?成年大狗護食係最難搞,一來大力,二來危險,就算係到教你方法你都用唔到,最簡單方法係要用電帶(調教一個適合既度數,同埋搵返專業人士)但係如果主人收冇事既話建議唔好用。如果只對其他人會護食既話,就擺耐d先收兜啦。仲有狗係唔洗抱,特別係大狗好多都唔中意抱。

要令一隻性格比較強勢既狗服從,就係會用(禁),即係係佢發惡既時候禁佢落地,四腳要向外,模擬一隻比佢強既狗要佢屈服。如果真係要教就搵返trainer,唔好自己試,會好危險。

唔好意思巴打,係到淨係可以比到一d建議你

唔該哂🙏🏻 已經俾4張尿布,佢都堅持要咁痾,好似同人作對咁。
主人收兜冇野,唯一係佢食緊野時同佢講野佢會兇我地。呢樣我地都係好消極咁去避免就算,始終自己搞唔掂。呢隻狗真係好難搞🤦🏻‍♀️

我想知佢係咪企係到痾,定好似女仔咁?

佢會有一隻腳曲少少,另一隻腳直既,咁就痾

因為d狗用完一次尿布通常唔會重覆用,仲要係仔,所以有機會係佢想搵乾淨既位置去,試下分佈d尿布係唔同地方,睇下係咪都係咁,如果都係咁要重新教過廁所
巴打想請問下你可以點教執波
試過其他人扔佢識執
但我扔就一百次先執一次

佢同其他人玩開心過同你玩
我諗首先要令佢對你產生興趣,簡單方法帶佢跑下步,令佢同你一齊係開心,自然就肯同你玩波

但有時我幾肯定佢係開心
佢會衝去個波附近但唔識咬返黎比我
可能一開始教錯左手勢

咁巴打你一開始做左d咩
屋企養兩隻史納莎
有人出街就會不停吠
同埋聽到出面𨋢聲/人聲又會不停吠
有咩方法可以令佢地吠少啲
屋企養左兩隻狗
佢地一年先吠幾下
正唔正常

正常,有狗一係天生唔中意吠,例如我果隻,有聽過佢地吠唔係啞就ok
屋企養兩隻史納莎
有人出街就會不停吠
同埋聽到出面𨋢聲/人聲又會不停吠
有咩方法可以令佢地吠少啲

佢太依賴你地,有少少分離焦慮症,建議平時你地係屋企既時候都比多d時間佢獨立,簡單黎講就係唔好成日理佢,第二首先搵出兩隻邊隻吠先,然後對佢做一個服從訓練,提升返主人地位,咁你一唔想佢吠就喝停佢
岩岩送左隻4個月大唐狗做一個月寄宿dog train, 岩岩過左一星期, dog trainer send左相比我見佢瘦左好多 好心痛,咁樣正常嗎?另外聽dog trainer講佢唔係好食糧會食剩,平時係屋企係餓狗搶屎咁食到一粒都無剩,係咩原因會係咁?

唔該巴打!
我屋企隻衰仔成日吠我,
我一返屋企佢就會吠,仲係胡胡聲唔係歡迎果種,
之後有時係房一出黎佢又吠,
但係呢d 情況只會係我媽坐係廳佢先會咁,
真係R爆頭,另一隻又唔會咁
搵你train狗點收費法?

例如想train隻狗去街聽話啲唔會周圍衝,甚至可以放繩

又或者好普通果啲sit啊 hand啊 叭係地果啲
岩岩送左隻4個月大唐狗做一個月寄宿dog train, 岩岩過左一星期, dog trainer send左相比我見佢瘦左好多 好心痛,咁樣正常嗎?另外聽dog trainer講佢唔係好食糧會食剩,平時係屋企係餓狗搶屎咁食到一粒都無剩,係咩原因會係咁?

唔該巴打!

新地方加上主人既分離唔食都好正常,如果裡面d人係對佢好既話好快會食返野,放心
我屋企隻衰仔成日吠我,

佢覺得你想同佢搶阿媽
搵你train狗點收費法?

例如想train隻狗去街聽話啲唔會周圍衝,甚至可以放繩

又或者好普通果啲sit啊 hand啊 叭係地果啲

基本服從$800/4堂
點入行
點入行

去狗場到做

唔該巴打!

新地方加上主人既分離唔食都好正常,如果裡面d人係對佢好既話好快會食返野,放心

唔該巴打 仲有想問dog training 果度可以比我一星期探佢一次, 如果我去探佢會唔會比佢覺得我帶唔走佢佢又會再唔開心?我第一次養狗好多野都唔識,見佢唔開心我又心痛

唔該巴打!

唔該巴打 仲有想問dog training 果度可以比我一星期探佢一次, 如果我去探佢會唔會比佢覺得我帶唔走佢佢又會再唔開心?我第一次養狗好多野都唔識,見佢唔開心我又心痛

唔多唔少都會,不過果度冇叫你上堂淨係探?
屋企養左兩隻狗
佢地一年先吠幾下
正唔正常

正常,有狗一係天生唔中意吠,例如我果隻,有聽過佢地吠唔係啞就ok

唔該巴打
我隻松鼠狗 男仔黎 12歲半

依家仲好精靈活潑

但係有個缺點 唔識搞

因為我搬左出去 唔係成日見到佢

一個星期可能見得一兩次

問題就係 除左我之外 任何人想摸佢

佢都會咬人 點解會咁反常

我點摸點玩 佢都冇事 仲好開心

一見到我 就好似貓咁 係咁“埃”我對腳

超過5分鐘 但係對住我父母就冇

我都差唔多搬左兩三年 點解會咁?

同埋 我每次走 佢都吠到好大聲 好想跟我走咁

我其他屋企人都冇呢啲事

同埋聽我屋企人講 我每次返到黎

佢都好活潑 周圍走 我去到邊佢就跟到邊

我坐佢就抓我陪佢玩 抱佢 但係我唔係到

佢就好似孤獨老人咁 除左食飯飲水去廁所

基本上都伏係地下唔郁

因為佢太依賴你啦,你唔返去比較好,或者換個方式係帶佢出街見,而唔係你去探佢

會唔會係冇安全感?我屋企人想同佢玩都唔得
帶佢散步就一定要用繩(我唔洗)
係屋企叫佢都唔采

有d狗心目中只得一個主人,仲要已經咁老,主人已經轉唔到

我試過幫人照顧左幾年老狗
頭一個星期晚晚訓門口死要等主人返黎
到幾年後主人返黎
開頭都吠佢唔記得佢
一兩日後開始跟返佢
已經唔多理我了
但我都好開心任務完成

唔該巴打!

dog trainer 當時意思係探+睇佢學習進度, 但係就怕佢會傷心因為我去又帶唔走佢, 可能搵我信得過ge人去學+探佢,唔知呢個方法可唔可行

唔該巴打!

dog trainer 當時意思係探+睇佢學習進度, 但係就怕佢會傷心因為我去又帶唔走佢, 可能搵我信得過ge人去學+探佢,唔知呢個方法可唔可行

淨係隻狗學你唔學,返到屋企好快打回原形

唔該巴打!

淨係隻狗學你唔學,返到屋企好快打回原形

明白 唔該巴打
我屋企隻衰仔成日吠我,

佢覺得你想同佢搶阿媽

唔該巴打
咁有冇方法可以令佢唔好吠?
有時返左成日工放工仲要俾狗吠好灰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞