犬隻訓練師 我問你答

690 回覆
56 Like 4 Dislike
點教狗仔去廁所
利申:養緊隻兩歲嘅積羅素
想請教巴打,我呢加養緊隻六個月大到既拉布拉多,我地由佢第9週開始拎佢返黎養,但佢真係好難搞,佢成日痾完屎都會食返自己啲屎,又成日見地下有野就咬,已經咬爛左幾隻公仔
有時想摸下佢個頭,佢就會咬我地隻手,不過係輕力咬。又成日話極佢都唔聽,愈唔比佢做就偏要做。
我地因爲怕佢亂咁吠加亂咬野,同埋避免佢食返自己啲屎,我地都會經常性幫佢戴狗罩,戴左狗罩個時就會好乖好嗲,一除左狗罩就會係咁亂咬野同過度活躍。
希望巴打可以指教下

Lab好精力旺盛 你平時有冇同佢放電?
6個月咬爛野都好合理 所以d野唔想比佢破壞既就執好d 或者用bb閘間開個範圍比佢
食屎巴打有講過因爲糧唔啱 消化完仲有糧既味 你冇執咪食 加埋lab本身好為食
係屋企戴口罩?咁除左口罩梗係會活躍 好似人放監咁 咬手我就會塞隻手入去 等佢唔舒服就會放口
唔好戴口罩啦 咁樣佢好慘 我除左搭船有有規定要戴口罩之外都唔會要佢戴口罩

巴打住馬灣?
想請教巴打,我呢加養緊隻六個月大到既拉布拉多,我地由佢第9週開始拎佢返黎養,但佢真係好難搞,佢成日痾完屎都會食返自己啲屎,又成日見地下有野就咬,已經咬爛左幾隻公仔
有時想摸下佢個頭,佢就會咬我地隻手,不過係輕力咬。又成日話極佢都唔聽,愈唔比佢做就偏要做。
我地因爲怕佢亂咁吠加亂咬野,同埋避免佢食返自己啲屎,我地都會經常性幫佢戴狗罩,戴左狗罩個時就會好乖好嗲,一除左狗罩就會係咁亂咬野同過度活躍。
希望巴打可以指教下

你依啲人唔好養狗啦
輕咬你同你玩都要話9人 狗黎架 你想佢用手同你玩定係同你打四圈呀?
吠下就戴狗罩又唔正視個問題 痴撚線 根據你個邏輯你個腦應該都切得
屋企有隻大狗
差唔多2歲我地先領養
養左3.4年
玩個時玩很好親密
但一幫佢沖涼就咬人
完全冇辦法幫佢剃毛同洗耳仔
一做呢d行為佢就完全反面唔認人
起哂鋼 係人就咬
有乜辦法?
仲有佢成日食野唔咬會直接呑
驚對個胃唔好
求指點

點解可以訓練到d警察咁聽話?
好似西薩啲教法

其實理論一樣,只係方法唔同,好多野都係大同小異
屋企有隻大狗
差唔多2歲我地先領養
養左3.4年
玩個時玩很好親密
但一幫佢沖涼就咬人
起哂鋼 係人就咬
有乜辦法?
驚對個胃唔好
求指點

治標方法戴口罩,治本就搵方法令佢聯想沖涼等於好事,例如沖完涼帶佢跑,同佢玩,或者即時比野食佢。

如果唔想食得太快就買個慢食兜
點教狗仔去廁所
利申:養緊隻兩歲嘅積羅素

可以參考返上面,教廁所隻隻都一樣教法
識唔識電光石火
律師會計師工程師都有認證有牌拎
你個師字牌點拎

冇政府認可,你話係就係,不過冇料到教唔好隻狗到頭來都係自己個朵臭
希望巴打可以指教下

你依啲人唔好養狗啦
輕咬你同你玩都要話9人 狗黎架 你想佢用手同你玩定係同你打四圈呀?
吠下就戴狗罩又唔正視個問題 痴撚線 根據你個邏輯你個腦應該都切得

唔洗咁火,每個人都經歷過唔識養狗既階段
遇到野狗其實應該點做

好似唔係好關事,可以唔答
屋企有隻大狗
差唔多2歲我地先領養
養左3.4年
玩個時玩很好親密
但一幫佢沖涼就咬人
起哂鋼 係人就咬
有乜辦法?
驚對個胃唔好
求指點

治標方法戴口罩,治本就搵方法令佢聯想沖涼等於好事,例如沖完涼帶佢跑,同佢玩,或者即時比野食佢。

連口罩都帶唔到
佢一見到就發哂顛
會係咁咬個口罩
又控制唔到佢
點算
點解可以訓練到d警察咁聽話?

因為狗天生有個服從性
識唔識電光石火

暫時教到鋼鐵尾巴
遇到野狗其實應該點做

好似唔係好關事,可以唔答

通常野狗都唔會點理人,除非真係踩到地盤中心,萬一不幸地真係咁,就嘗試搵竹或石頭,但係拎黎防身用,千其唔好跑,要面對住佢慢慢倒後
屋企有隻大狗
差唔多2歲我地先領養
養左3.4年
玩個時玩很好親密
但一幫佢沖涼就咬人
起哂鋼 係人就咬
有乜辦法?
驚對個胃唔好
求指點

連口罩都帶唔到
佢一見到就發哂顛
會係咁咬個口罩
又控制唔到佢
點算

溫和唔得就要用強硬了,搵多幾個人幫手,禁低佢,驚比佢咬就先用毛巾包住佢個頭,等佢冷靜左就戴口罩,記得禁低佢係想佢冷靜唔係要令佢痛,都係沖完涼就帶佢跑下圈開心下
問睇近排個單train dog變 虐打個單

知虐打個單Ringo sir 係個師傅係乜水
曾經做過3間狗場,依家主要做freelance

養狗心得 行內黑幕 歡迎提問

自爆問題不會作答

有冇跟過張蟲照?
6歲玩具貴婦呢排成日屙尿係地下 點算
以前都好乖屙係自己廁所
眼前得一條路 有幾隻大唐狗
見到你接近邊吠邊狗沖撲過嚟
手上無棍 點算 要經過條路

唔望照行
唐狗係咪特別蠢

比你蠢小小
問睇近排個單train dog變 虐打個單

知虐打個單Ringo sir 係個師傅係乜水

聽過依個名,新蒲崗果間?
曾經做過3間狗場,依家主要做freelance

養狗心得 行內黑幕 歡迎提問

自爆問題不會作答

有冇跟過張蟲照?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞