犬隻訓練師 我問你答

690 回覆
56 Like 4 Dislike
狗仔好唔聽話,反肚摸一陣就好快掙扎想走,之前病咗要餵佢食藥水又發晒癲係咁叫,點先可以令佢聽話少少

下次反肚既時候比零食佢,反住食

溝落d糧到得唔得?唔得既話就用針筒餵,餵藥既秘訣係快,等佢冇機會掙扎,餵完之後獎佢食零食
曾經做過3間狗場,依家主要做freelance

養狗心得 行內黑幕 歡迎提問

自爆問題不會作答

巴打
我屋企有隻唐狗
10個月大 經常亂咬野
成屋都亂咬
可否請你教?
收費同聯絡可以留下?

想了解下,佢咬既野通常係咩黎?平時有冇玩具?

乜都咬
見到就咬
最近咬爛左牆腳
我媽媽激到死
真係好想教好佢
想帶佢上行為班
巴打可以教or推介
錢唔係重點
我真係好鍚佢 好想佢好!

小弟只係想分享一d心得,唔打算係到接order,我可以推介比你,但唔想係到做打手,巴打有冇telegram? Add你再講

請問咁add到嗎?
專登dl左tg
領養左隻3個月大唐狗半個月
佢識去廁所 又無周圍咬野
不過點樣教佢玩玩具?買左d骨頭仔 波波 咩都唔理
我地想摸佢 佢會即刻跑走 同我地保持距離
好似好驚我地捉佢咁 所以我地通常等佢自己走過黎先模佢
係咪代表佢唔信我地? 不過佢得閒就舔下我地隻手

半個月未熟姐,肯食零食就多d喂下佢

平時佢係天台去廁所 入屋唔會屙尿
但係最近一兩晚訓覺入我房訓 半夜發覺地下有尿
要點樣教佢等到朝早先去?定係我半夜起身放佢去好?
有時半夜樓下有人返 或者廳有聲 佢訓訓下又會吠幾句
我多數唔理佢 得唔得架?

第一次養狗 好多野都唔知點做好

3個月大忍唔到係正常,試下鋪尿布睇下佢識唔識去,如果你唔怕辛苦都可以半夜放一放

如果你驚佢大個會成日吠好嘈,就襯依家喝止佢
我隻狗男仔,中大狗冇絕育。成日出街比狗吠好黑狗憎 ,同經常性差啲比狗咬。連平時好乖個d大狗金毛都想咬死佢咁。佢又好少吠翻人同好乖。你覺得係咩原因?關唔關冇絕育事?
隻狗5,6歲
未切蛋
一出街就好興奮 係咁用後腳跳住行
見到其他狗就追住個屎忽去聞
搞到D狗想咬佢
有無解決方法

有,基本服從訓練,唔可以用普通頸帶,要用d可以施壓既帶

咩叫施壓頸帶?

即係布choke帶,choke chain果類
我隻狗7歲,中型,呢7年都好憎同類,見狗就吠但係就好痴人
試過有人唔拖狗帶,嗰隻狗走埋我隻狗身邊,我隻狗一野就咬落去
係咪冇方法令佢唔憎狗??
我隻狗仔成日吠點搞
屋外有人行過 見到人就吠

最簡單方法係喝停佢,聲調要大聲、低沈、一下過唔好拉長
我隻狗仔成日吠點搞
屋外有人行過 見到人就吠
落街見人就吠?如果係屋企吠,可以係佢吠果陣衝過去喝住佢,要係佢面前,叉一叉佢條頸,咁樣做可以拎返你係屋企既主導權
我隻狗男仔,中大狗冇絕育。成日出街比狗吠好黑狗憎 ,同經常性差啲比狗咬。連平時好乖個d大狗金毛都想咬死佢咁。佢又好少吠翻人同好乖。你覺得係咩原因?關唔關冇絕育事?

未必關你隻狗事,品種同社交係冇關係,有冇試過帶佢去狗公園玩?
犀利
我隻狗7歲,中型,呢7年都好憎同類,見狗就吠但係就好痴人
試過有人唔拖狗帶,嗰隻狗走埋我隻狗身邊,我隻狗一野就咬落去
係咪冇方法令佢唔憎狗??

唔識社交,帶口罩去狗公園,中狗既話就落返條狗繩,帶佢去同d狗接觸,一想咬就choke一下佢+no,佢肯聞人petpet就讚下佢,記得同其他主人講聲佢學緊社交

腸胃問題,或者係隻糧同狗唔夾,要問返獸醫

未必關你隻狗事,品種同社交係冇關係,有冇試過帶佢去狗公園玩?

有,佢日日出街。去親狗公園得啲由細玩到大個啲狗冇事。一有其他狗啲狗聞完佢屎忽都了佢打交。。有幾次差啲賴野。。唔知點解佢咁黑狗憎。。有人話因爲佢冇絕育,浸味大令啲狗好憎佢。。有冇依樣野?
屋企隻八哥一歳 永遠唔會靜落黎乖乖咁坐
定期仲會發顛係到周圍撲人咬人 可以點?
會唔會係因為我無乜帶佢出街?
想問新手養柴犬同哥基邊隻易d 養?
新手應該領養至少幾多個月狗齡既狗會易d 教佢地?
600-700 呎屋企對狗仔黎講活動空間算唔算細?好驚佢會覺得悶 唔該哂
史賓格七個月大。請問有冇訓練技巧?
其實好想知 狗會唔會唔識飽係鳩咁食?因為平時要返工 買左個半智能餵食餵飲器(唔夠會自己fill個隻) 佢會唔會不斷食 食撚哂為止?

有,佢日日出街。去親狗公園得啲由細玩到大個啲狗冇事。一有其他狗啲狗聞完佢屎忽都了佢打交。。有幾次差啲賴野。。唔知點解佢咁黑狗憎。。有人話因爲佢冇絕育,浸味大令啲狗好憎佢。。有冇依樣野?

都唔係好關事,聽你咁講你隻狗都算係一隻強勢既狗,通常兩隻強勢既狗一齊,佢地聞完petpet會互相量度,度一陣就會打,特別係狗公園裡面
聽聞勁好搵
係唔係

搞音樂都有d發左達 有d乞緊食,正如依行有人收6000一個課程,咁實好搵
屋企隻八哥一歳 永遠唔會靜落黎乖乖咁坐
定期仲會發顛係到周圍撲人咬人 可以點?
會唔會係因為我無乜帶佢出街?

係,狗需要發洩能量,特別係年輕既時候,落街係最好方法,佢咬人係堅咬?定玩玩下果隻?
想問新手養柴犬同哥基邊隻易d 養?
新手應該領養至少幾多個月狗齡既狗會易d 教佢地?
600-700 呎屋企對狗仔黎講活動空間算唔算細?好驚佢會覺得悶 唔該哂

柴犬性格比較倔強 唔受教,哥基運動量大 要日日帶佢落街,我覺得兩種都差唔多,睇下你想唔想教,唔想教淨係養既話哥基比較適合,領養既話成犬最得 十歲之前,屋企空間夠架啦
史賓格七個月大。請問有冇訓練技巧?

落街做d簡單訓練,例如唔好扯繩,sit, down, stay,七個月大輕鬆少少,以獎勵為主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞