犬隻訓練師 我問你答

690 回覆
56 Like 4 Dislike
我屋企隻衰仔成日吠我,
我一返屋企佢就會吠,仲係胡胡聲唔係歡迎果種,
之後有時係房一出黎佢又吠,
但係呢d 情況只會係我媽坐係廳佢先會咁,
真係R爆頭,另一隻又唔會咁

佢覺得你想同佢搶阿媽

唔該巴打
咁有冇方法可以令佢唔好吠?
有時返左成日工放工仲要俾狗吠好灰

多d帶佢落街,多d同佢玩下,做下d簡單訓練,培養下感情
我隻柴犬仔
3個半月大
應該點教佢唔好play biting?
同埋佢好少咬我同我老豆,反而成日咬我老母

咁應該問返你自己,做左d咩令佢唔咬你

佢咬我時我指住佢+剛起個人叫no
同搬起佢

但我阿媽都有咁做

個氣勢唔夠強,下次幫一幫阿媽,最好全家一齊罵
我隻pudo 3 歲,有潔癖唔肯柯落per board
如果佢係唔識去廁所都可以教,但佢係識不過嫌污糟,而且佢係知道唔啱,次次痾錯都會喱埋同埋襯我睇唔到先痾
鬧也鬧過罰也罰過都冇用
佢一定要喺布質地上面痾
請問點教?
Thanks!
如果佢係唔識去廁所都可以教,但佢係識不過嫌污糟,而且佢係知道唔啱,次次痾錯都會喱埋同埋襯我睇唔到先痾
鬧也鬧過罰也罰過都冇用
佢一定要喺布質地上面痾
請問點教?
Thanks!

咁試下係塊board到加尿布
2歲 都痾唔中pee board 係咩玩法
有無得教
同埋有人入屋就吠 可以點解決
Thx
請問可以點訓練隻換過4個主人既阿拉斯加仔定點大小便?
救左佢番來一年,佢一開始唔肯係屋企痾,後來見同伴係屋企痾,佢就知道可以係屋企痾
但佢永遠都係尿布外面痾😑 姐係佢督尿最後會有1/3 滲入尿布底,2/3係地(仲要滲哂落地磚啲隙)
可以點教佢定點大小便?
同埋隻死仔好惡,前兩次俾人遺棄係因為開口咬人,第一次係主人外遊,父母幫手照顧時,佢護食咬到人地入醫院。第二次係去游水,個主人想抱佢落泳池,佢咬爆主人個嘴,縫左十幾針.... 然後住左一年狗酒店,義工最後帶佢番屋企養,旨在養到佢脾氣好番先再出...而家同佢沖涼吹毛都會e牙同胡。
唔該哂🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻

廁所果到會唔會係唔夠尿布?試下擴大d尿布既範圍,始終係大狗一張尿布係唔夠

護食果到,主人收兜冇有問題?成年大狗護食係最難搞,一來大力,二來危險,就算係到教你方法你都用唔到,最簡單方法係要用電帶(調教一個適合既度數,同埋搵返專業人士)但係如果主人收冇事既話建議唔好用。如果只對其他人會護食既話,就擺耐d先收兜啦。仲有狗係唔洗抱,特別係大狗好多都唔中意抱。

要令一隻性格比較強勢既狗服從,就係會用(禁),即係係佢發惡既時候禁佢落地,四腳要向外,模擬一隻比佢強既狗要佢屈服。如果真係要教就搵返trainer,唔好自己試,會好危險。

唔好意思巴打,係到淨係可以比到一d建議你

唔該哂🙏🏻 已經俾4張尿布,佢都堅持要咁痾,好似同人作對咁。
主人收兜冇野,唯一係佢食緊野時同佢講野佢會兇我地。呢樣我地都係好消極咁去避免就算,始終自己搞唔掂。呢隻狗真係好難搞🤦🏻‍♀️

我想知佢係咪企係到痾,定好似女仔咁?

佢會有一隻腳曲少少,另一隻腳直既,咁就痾

因為d狗用完一次尿布通常唔會重覆用,仲要係仔,所以有機會係佢想搵乾淨既位置去,試下分佈d尿布係唔同地方,睇下係咪都係咁,如果都係咁要重新教過廁所

佢連岩岩鋪上去既尿布都唔肯痾,想問下可以點教佢去廁所(佢又惡,又唔迫得,阿拉斯加真係好有個性)
拉布拉多BB狗點訓練佢去廁所
有無得教
Thx

如果完全唔識用廁板,就一定要用圍柵教,佢係圍柵入面住,放水、床、廁板,唔洗太多多餘既空間,一痾中左就讚佢或者比零食佢,觀察一星期,痾中就擴大圍柵。痾唔中,咁連床都拎走埋,將圍柵縮到得水同廁所,一個星期之後加返張床再觀察

有人入屋係指屋企人定陌生人?
請問巴打,有一隻11歲 西施混史納莎和一隻 一歲長毛芝娃娃, 兩隻都係仔, 大佬 非常之乖, 落街唔使拖繩, 叫佢行唔會走, 叫佢停就停, 任人摸對狗又friendly, 但細果隻落街不斷係咁呔人地D狗, 仲想咬其他狗, 有用狗繩, 當佢呔得太勁抱起佢, 有時佢會停, 但而家越嚟越衰抱住都係咁吠, 請問有乜嘢方法?

抱起佢就錯哂,抱佢等於讚緊佢。最安全既做法係戴口罩,雖然佢咬唔到,但都會有想咬既行為,一有就制止佢,制止既方法有幾種,最簡單直接就係禁佢落地下。

等我試下先...唔該巴打
識唔識牙通牙?
請問可以點訓練隻換過4個主人既阿拉斯加仔定點大小便?
救左佢番來一年,佢一開始唔肯係屋企痾,後來見同伴係屋企痾,佢就知道可以係屋企痾
但佢永遠都係尿布外面痾😑 姐係佢督尿最後會有1/3 滲入尿布底,2/3係地(仲要滲哂落地磚啲隙)
可以點教佢定點大小便?
同埋隻死仔好惡,前兩次俾人遺棄係因為開口咬人,第一次係主人外遊,父母幫手照顧時,佢護食咬到人地入醫院。第二次係去游水,個主人想抱佢落泳池,佢咬爆主人個嘴,縫左十幾針.... 然後住左一年狗酒店,義工最後帶佢番屋企養,旨在養到佢脾氣好番先再出...而家同佢沖涼吹毛都會e牙同胡。
唔該哂🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻

廁所果到會唔會係唔夠尿布?試下擴大d尿布既範圍,始終係大狗一張尿布係唔夠

護食果到,主人收兜冇有問題?成年大狗護食係最難搞,一來大力,二來危險,就算係到教你方法你都用唔到,最簡單方法係要用電帶(調教一個適合既度數,同埋搵返專業人士)但係如果主人收冇事既話建議唔好用。如果只對其他人會護食既話,就擺耐d先收兜啦。仲有狗係唔洗抱,特別係大狗好多都唔中意抱。

要令一隻性格比較強勢既狗服從,就係會用(禁),即係係佢發惡既時候禁佢落地,四腳要向外,模擬一隻比佢強既狗要佢屈服。如果真係要教就搵返trainer,唔好自己試,會好危險。

唔該哂🙏🏻 已經俾4張尿布,佢都堅持要咁痾,好似同人作對咁。
主人收兜冇野,唯一係佢食緊野時同佢講野佢會兇我地。呢樣我地都係好消極咁去避免就算,始終自己搞唔掂。呢隻狗真係好難搞🤦🏻‍♀️

因為d狗用完一次尿布通常唔會重覆用,仲要係仔,所以有機會係佢想搵乾淨既位置去,試下分佈d尿布係唔同地方,睇下係咪都係咁,如果都係咁要重新教過廁所

佢連岩岩鋪上去既尿布都唔肯痾,想問下可以點教佢去廁所(佢又惡,又唔迫得,阿拉斯加真係好有個性)

如果係咁就要ser圍柵由頭學過
拉布拉多BB狗點訓練佢去廁所

幾多個月大?6個月之前都冇得教,唯一可以做既係個籠分開廁所同訓既地方,睇下佢識唔識
識唔識牙通牙?

唔識,學緊
有無得教
Thx

如果完全唔識用廁板,就一定要用圍柵教,佢係圍柵入面住,放水、床、廁板,唔洗太多多餘既空間,一痾中左就讚佢或者比零食佢,觀察一星期,痾中就擴大圍柵。痾唔中,咁連床都拎走埋,將圍柵縮到得水同廁所,一個星期之後加返張床再觀察

屋企人
如果入柵吠到好大聲都唔好理佢?
試過入柵大約5個鐘無理佢 佢都不停高音嗯嗯叫
個頭就爆炸
其實佢識用 但50/50痾中塊板
鬧也鬧過罰也罰過都冇用
佢一定要喺布質地上面痾
請問點教?
Thanks!

本身已經加左
點解隻狗bb會成日用手玩自己咕咕,仲玩到扯哂旗、細細聲咁叫
有咩方法阻止同埋發生緊咩事
有無得教
Thx

屋企人
個頭就爆炸

咁有冇試過喝停佢?

咁建議都係用圍柵,不過可以好快學識
鬧也鬧過罰也罰過都冇用
佢一定要喺布質地上面痾
請問點教?
Thanks!

本身已經加左

咁我唔係好明,點樣一定要係布質上面痾,即係淨係鋪尿布就識痾?
點解隻狗bb會成日用手玩自己咕咕,仲玩到扯哂旗、細細聲咁叫
有咩方法阻止同埋發生緊咩事

平時有冇玩具?玩具唔岩玩?想阻止佢既話就分散佢注意力,例如推一推佢,叫下。但唔好比野食佢
鬧也鬧過罰也罰過都冇用
佢一定要喺布質地上面痾
請問點教?
Thanks!

本身已經加左

咁我唔係好明,點樣一定要係布質上面痾,即係淨係鋪尿布就識痾?

係呀
鬧也鬧過罰也罰過都冇用
佢一定要喺布質地上面痾
請問點教?
Thanks!

本身已經加左

地毯呀床單呀梳化就肯柯
但近排教左佢去企缸痾佢都ok 如果企缸係乾
總之佢唔想整污糟腳,潔癖問題
鬧也鬧過罰也罰過都冇用
佢一定要喺布質地上面痾
請問點教?
Thanks!

本身已經加左

係呀

咁佢係習慣左係尿布到痾,突然加塊廁板,佢都唔知咩黎,方法一係就set圍柵重新教過廁所,一係就咁鋪尿布比佢

如果係咁就要ser圍柵由頭學過

我試下用巴打你上面講既方法教下佢先😩唔該哂巴打
有無得教
Thx

屋企人
個頭就爆炸

咁有冇試過喝停佢?

咁建議都係用圍柵,不過可以好快學識

喝都唔理
好!唔該 再試試
3個月唐狗仔成日咬人手仔,可以點教?
一想幫佢剪指甲就嗯嗯嗯,扭黎扭去點解?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞