犬隻訓練師 我問你答

690 回覆
56 Like 4 Dislike
唔好意思推呢個舊post
巴打你好,我隻法鬥1歲9個月,一直都識入籠痾屎痾尿,呢1-2個月唔知點解成日都隨地痾,試過佢入籠痾屎痾岩,就獎勵佢,但有時候我一出街,唔夠十分鐘就即刻隨地痾屎,夜晚臨訓佢又會入籠痾,痾完衝返出黎望住我等獎勵,我又獎勵佢,但人一唔係度就亂痾屎,比我個感覺好似係"哦都無人係度,即係無獎勵食啦,所以就亂痾咁"
巴打有冇咩辦法解決呢樣野
放佢入籠之後出10分鐘街,一返黎見到佢痾就讚下佢但唔洗比零食
咁如果唔痾呢,我要等佢痾左先返屋企?
慢愎加長個時間
睇下佢大概幾耐冇人就會痾
試試先 thx!
巴打仲有冇跟呢個post
我家隻狗狗3個月大,最近吠得多咗,通常佢一吠我地就大聲no佢,如果仲吠就捉佢去吸塵機到,或者有時會反轉佢㩒落地加打佢patpat,唔知呢個方法有冇錯?
咁有冇用?有用就自然唔吠
不過依個係民間既方法
最正確係開始帶佢落街,等佢跟你行,建立地位
佢覺得自己地位低過係就唔會亂吠
都係有吠
但係佢未打齊針未落得針唔落得街,但係有係屋企做上繩練習,一上繩佢就唔識行,有用野食引佢行,肯行就獎佢咁樣
都得
咁打埋第三枝先
如果唔介意嘅可唔可以add你tg再問?因為仲有野想問
隨便
想問吓點樣先可以令隻狗仔見到陌生人唔好咁興奮
佢見到咩人都超興奮
依個係佢本身性格黎
服從訓練可以令佢開心得黎唔會失控
點樣教隻狗去廁所?
成日周圍屙,唔係幾搞得掂
定點廁所要用一個有限空間逼佢係廁板痾
可以用圍柵或者一間房
裡面放廁板 床 水
正常既狗係唔會係自己張床痾
所以逼到佢係廁板到痾
你tg係咩?
巴打你好雖然唔知你仲有冇睇呢個post 但都想問啲野唔好意思 想請問呢行點入?出路多唔多?
如果有興趣可以去狗場做下先,好多人做一陣就頂唔順
sorry連推2個post 想趁細個解決狗狗問題
hello樓主有野想請教 6個月大哥基
呢排打齊針之後帶佢去同其他狗玩 但去親邊咩size佢都會驚到就咁隊個肚比人投降 去朋友屋企見到隻正常poodle又會係咁吠人 完全唔敢offleash比佢自己行下 cant socialize
另外佢呢排開始係咁聽到咩都吠 出面有聲又吠 有狗吠又跟住吠
呢排上網睇片試用個個alert同quiet既指令 但sofar
短時間未知成效
想問呢2個問題自己解唔解決到 定係都係要搵trainer thanks
佢反肚係正常同埋都唔係壞事,所以可以放膽比佢試社交,6個月大唔會對其他狗有惡意,就算吠都可能係因為佢想玩你又拉住佢。
哥基對聲音好敏感,所以佢聽到奇怪既聲會吠,指令要訓練過先用到。
睇片既野唔好盡信,好多時都係剪接既力量
吠果到最好搵trainer,不過留意trainer係教狗主點做而唔係教隻狗
Sorry個post過咗好耐唔知你仲會唔會睇 但都有幾條問題好想問 我屋企隻法鬥而家一歲半 佢有三個問題

1. 日頭嘅時候識去尿板到屙屎屙尿 有時佢都會想走去大門口嗰度屙 但係我哋見到嘅時候叫佢入去 佢都會識返入去屙 都會讚佢good boy 但係夜晚我哋瞓覺嘅時候佢就會隨地屙 一起身見到就會困佢入籠 其實佢自己都知道自己衰但係就係唔知點解係都要喺出邊屙

2. 同佢出街帶狗帶、同佢抹面抹手、撩耳仔剪指甲嘅時候都會不停咁掙扎同埋咬我哋 但平時就唔會

3. 極度怕狗 其實已經差唔多日日帶佢出街但係佢都好驚狗 一見到其他狗即刻狂奔逃走 如果有狗行埋佢度嘅話 佢一係就即刻走 一係就爬低好驚

最後仲有一個問題 我想問你有冇幫人哋做狗狗行為矯正 可唔可以搵你幫手或者你有冇其他介紹?

唔該晒你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞