犬隻訓練師 我問你答

690 回覆
56 Like 4 Dislike
列出5個品種,大小不限
係你覺得咁多年黎訓練黎講相對聰明易教聽話既

工作系德牧,馬連來,尋回犬,poodle,Springer
6歲玩具貴婦呢排成日屙尿係地下 點算
以前都好乖屙係自己廁所

係咪有d野影響到佢,例如廁所移左位
想請教巴打,我呢加養緊隻六個月大到既拉布拉多,我地由佢第9週開始拎佢返黎養,但佢真係好難搞,佢成日痾完屎都會食返自己啲屎,又成日見地下有野就咬,已經咬爛左幾隻公仔
有時想摸下佢個頭,佢就會咬我地隻手,不過係輕力咬。又成日話極佢都唔聽,愈唔比佢做就偏要做。
我地因爲怕佢亂咁吠加亂咬野,同埋避免佢食返自己啲屎,我地都會經常性幫佢戴狗罩,戴左狗罩個時就會好乖好嗲,一除左狗罩就會係咁亂咬野同過度活躍。
希望巴打可以指教下

Lab好精力旺盛 你平時有冇同佢放電?
6個月咬爛野都好合理 所以d野唔想比佢破壞既就執好d 或者用bb閘間開個範圍比佢
食屎巴打有講過因爲糧唔啱 消化完仲有糧既味 你冇執咪食 加埋lab本身好為食
係屋企戴口罩?咁除左口罩梗係會活躍 好似人放監咁 咬手我就會塞隻手入去 等佢唔舒服就會放口
唔好戴口罩啦 咁樣佢好慘 我除左搭船有有規定要戴口罩之外都唔會要佢戴口罩

我地都係最近打齊三枝先帶佢出街,同埋帶出街既次數唔算多,出街都會戴狗罩,因為佢會經常舔地下,我地怕佢會食左啲細菌落肚
Btw 多謝巴打指教
樓主識唔識訓練實用謢衛?

例如,你拖狗行,轉⻆有人沖出黎打你,隻狗會立即咬佢
我養左隻3歲貴婦 2個月就養佢
8個月左右跌斷過隻手 之後就好惡死 應該係之前都惡 但唔會亂咁wu人
有時 無啦啦抱起佢,幫佢抹patpat屎忽窿(以前無野,同埋抹jer無野 淨係後面先會wu甚至咬人),心情唔靚掂佢,岀街綁帶 等等就會瘋狂咬人,係勁大力個隻 會咬到流血 無左忽肉咁濟 全屋人都咬過 但咬完都係鬧佢 唔會打

全屋人都好錫佢 無打過佢 唔知點解會咁

另外係佢由細到大都勁驚狗,係驚到條尾縮哂入去,又叫人抱個隻,之後去番有狗既地方就好驚
點先可以令佢可以接觸下d狗

呢隻係我地屋企第一隻狗 可能唔係咁識教 有錯屌得細力d

想了解佢當時係點跌,之後係點樣處理
有興趣可以去邊度學

純興趣就自己睇書 再對自己隻狗試下訓練
真係要入行就搵間狗場做學徒,不過做學徒係辛苦

唔入狗場仲有無咩可行方法入行?

或者有無咩course 可以上?

傻仔才去做乜學徒,你只係一個清潔人員
有興趣可以去邊度學

純興趣就自己睇書 再對自己隻狗試下訓練
真係要入行就搵間狗場做學徒,不過做學徒係辛苦

唔入狗場仲有無咩可行方法入行?

或者有無咩course 可以上?

傻仔才去做乜學徒,你只係一個清潔人員

其實如當興趣咁,所謂教狗係好撚容易,你有腦就得,我都想教下人一齊當興趣,但係太多人諗住學黎做freelance收錢發財,識小小就吹係乜都教到,乜都改到。so . 不了
想請教巴打,我呢加養緊隻六個月大到既拉布拉多,我地由佢第9週開始拎佢返黎養,但佢真係好難搞,佢成日痾完屎都會食返自己啲屎,又成日見地下有野就咬,已經咬爛左幾隻公仔
有時想摸下佢個頭,佢就會咬我地隻手,不過係輕力咬。又成日話極佢都唔聽,愈唔比佢做就偏要做。
我地因爲怕佢亂咁吠加亂咬野,同埋避免佢食返自己啲屎,我地都會經常性幫佢戴狗罩,戴左狗罩個時就會好乖好嗲,一除左狗罩就會係咁亂咬野同過度活躍。
希望巴打可以指教下

6個月咬爛野都好合理 所以d野唔想比佢破壞既就執好d 或者用bb閘間開個範圍比佢
食屎巴打有講過因爲糧唔啱 消化完仲有糧既味 你冇執咪食 加埋lab本身好為食
係屋企戴口罩?咁除左口罩梗係會活躍 好似人放監咁 咬手我就會塞隻手入去 等佢唔舒服就會放口
唔好戴口罩啦 咁樣佢好慘 我除左搭船有有規定要戴口罩之外都唔會要佢戴口罩

係,幫我答左,lab一定要帶佢落街,買d難咬爛既玩具比佢啦,如果咬手就禁佢條利,大力d唔怕,要佢覺得唔舒服就最好,真係唔洗戴口罩,口罩唔係咁用架

Thanks
6歲玩具貴婦呢排成日屙尿係地下 點算
以前都好乖屙係自己廁所

係咪有d野影響到佢,例如廁所移左位

冇呀一直都個個位
我地又有清潔
8個月左右跌斷過隻手 之後就好惡死 應該係之前都惡 但唔會亂咁wu人
有時 無啦啦抱起佢,幫佢抹patpat屎忽窿(以前無野,同埋抹jer無野 淨係後面先會wu甚至咬人),心情唔靚掂佢,岀街綁帶 等等就會瘋狂咬人,係勁大力個隻 會咬到流血 無左忽肉咁濟 全屋人都咬過 但咬完都係鬧佢 唔會打

另外係佢由細到大都勁驚狗,係驚到條尾縮哂入去,又叫人抱個隻,之後去番有狗既地方就好驚

1. 你會相狗的話,你隻狗係太驚才會咬。其他唔講了。只寄語你唔好再搞佢抹patpat屎忽窿
30歲9經驗可以點入行
30歲0經驗可以點入行
希望巴打可以指教下

我地都係最近打齊三枝先帶佢出街,同埋帶出街既次數唔算多,出街都會戴狗罩,因為佢會經常舔地下,我地怕佢會食左啲細菌落肚
Btw 多謝巴打指教

唔洗驚,佢地既免疫系統仲勁過我地,只係要留意唔好比佢食到d垃圾就得,出街唔係咬人咬狗都唔洗戴口罩

唔識,依個要考牌,個牌係國際性受國際認可,叫ipo

sorry, ipo 你當比賽好了,冇實用性的。好多冇就唔識咬

實用性你睇下以色列同美國個堆差人就有

想了解佢當時係點跌,之後係點樣處理

當時我準備番學 佢係梳化望住我 之後我行開 佢係梳化跳落黎 無望到個情況因爲我拎轉左身 應該係撞到琴腳

之後因爲第一次睇醫生 已經即刻上望search 下邊到有得睇 最快都要9,10點 之後抱住佢搭的士 媽咪抱住佢 (可能hi到隻手 係街到叫左岀聲 唔知關唔關事 )之後診所睇完又叫我地去另一區診所 話我地個區無得做手術 之後又去另一區 去到佢話要放低佢5點幾先做到手術

做完之後8點左右我同媽咪就去睇佢 得一個鐘探病 成個鐘都陪佢 驚佢第一次離開屋企會好驚 第二日岀院

之後康復既日子 因為屋企都無人 驚有咩事 我地就朝早放佢係同區既親戚屋企 夜晚最早放個個就接番走佢 放假日子 都會陪佢 之後好番就無咁做

唔知係咪咁所以令到佢無安全感 好對佢唔住

睇完之後好似唔關跌斷過事,好似係佢本身個格係惡加上冇人管治

sorry, ipo 你當比賽好了,冇實用性的。好多冇就唔識咬

巴打你講到警察果套咁我更加唔識啦
30歲9經驗可以點入行

教狗搵唔到食的,要食就要呃人。不如做電騙啦,一條大陸水魚有幾百粒

1. 你會相狗的話,你隻狗係太驚才會咬。其他唔講了。只寄語你唔好再搞佢抹patpat屎忽窿

但柯完屎都唔抹?

其實痾完真係唔洗,唔好當佢人咁照顧
30歲9經驗可以點入行

教狗搵唔到食的,要食就要呃人。不如做電騙啦,一條大陸水魚有幾百粒

嘩巴打你好清楚行情,係咪都做過

巴打你講到警察果套咁我更加唔識啦

冇實用性既冇用麻,

你話養狗當個伴,求其搵隻「「「穩定」」」既玩具狗都得,唐狗巳好好。

問題係D人連小朋友都唔識點理,長時間比晒錯誤訊息比隻狗,搵個有料既人教即改左佢,D方法主人唔會接受到,冇料既用把口吹到個主人樂意科水,問題咪照舊。

例如有D問題係主人唔識當既時候摸狗,叫佢唔好成摸,主人巳頂唔順啦。當狗係毛公仔咁摸係大晒架
30歲9經驗可以點入行

嘩巴打你好清楚行情,係咪都做過

冇 ,never 但我自覺係識,而且我只對教一個工作狗實用野有興趣

例如,訓練佢做保標,防衛入侵。唔會食主人以外既野,如餌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞