犬隻訓練師 我問你答

690 回覆
56 Like 4 Dislike
想問下如果有人一㩒門鐘同有人返屋企就吠可以點解決
想跟你搵食
列出5個品種,大小不限
係你覺得咁多年黎訓練黎講相對聰明易教聽話既

拉布拉多,德國牧,金毛,邊界牧,西施

比高同史納沙有冇咩comment?

都唔錯既,性格比較穩定
點睇蓮花?

歷史悠久,師傅都唔錯幾有心教
屋企隻狗對人好friendly,但出街對其他狗就不停吠
啲狗其實冇任何挑釁行為,但佢就不停吠,吠到啲狗都嚇親
其實係咪因爲佢呷醋

有機會係想保護主人,佢吠既時候你應該會扯住佢,咁令佢更加緊張,吠得更加勁。如果你肯定佢唔會咬,就唔洗驚放膽比佢同其他狗接觸。如果驚佢咬到其他狗就戴個口罩

平時見佢咁會拉返嚟我身邊,等佢冷靜下
其實知佢唔會咬,得把聲嘈,啲狗其實都唔多理佢
試過有次有隻大狗本來都冇野,但比佢嘈到想咬佢

都可以教個基本服從,打個底,咁佢吠既時候可以控制下佢,慢慢等佢冷靜咁接觸下其他狗

係嘅巴打,唔該哂

其中最簡單既一個方法就係大聲過佢一野喝落去
另外一問,巴打有冇同所謂嘅動物傳心師合作過?
又點睇佢地?
最難教嘅係咩品種?

有試過 但係佢都衝出門口
好頭痛
點睇蓮花?

歷史悠久,師傅都唔錯幾有心教

有朋友隻husky 6個月大入左去一個月,出到黎勁驚食煙既人,驚人掂佢手/ 自閉
之後再請返另一位上門教,話佢係蓮花應該比人打得好勁
其實係咪因爲佢呷醋

有機會係想保護主人,佢吠既時候你應該會扯住佢,咁令佢更加緊張,吠得更加勁。如果你肯定佢唔會咬,就唔洗驚放膽比佢同其他狗接觸。如果驚佢咬到其他狗就戴個口罩

都可以教個基本服從,打個底,咁佢吠既時候可以控制下佢,慢慢等佢冷靜咁接觸下其他狗

係嘅巴打,唔該哂

緊記,要佢冷靜唔係摸佢,摸佢係鼓勵緊
想跟你搵食

想下好啦,自己都未搵到食
另外一問,巴打有冇同所謂嘅動物傳心師合作過?
又點睇佢地?

冇,感覺同睇相、風水一樣
好想入呢行
請問巴打點入行
最難教嘅係咩品種?

鬆獅
其實係咪因爲佢呷醋

係嘅巴打,唔該哂

緊記,要佢冷靜唔係摸佢,摸佢係鼓勵緊

咁其實係唔係拉佢埋一面,大聲啲叫佢冷靜
過一陣先再返原位?

有試過 但係佢都衝出門口
好頭痛

即係佢唔當你係主人,或者係主人地位唔夠高
請問巴打,有一隻11歲 西施混史納莎和一隻 一歲長毛芝娃娃, 兩隻都係仔, 大佬 非常之乖, 落街唔使拖繩, 叫佢行唔會走, 叫佢停就停, 任人摸對狗又friendly, 但細果隻落街不斷係咁呔人地D狗, 仲想咬其他狗, 有用狗繩, 當佢呔得太勁抱起佢, 有時佢會停, 但而家越嚟越衰抱住都係咁吠, 請問有乜嘢方法?
想問 poodle 出街見到咩狗都好驚
比人追住聞屎忽會keep住行走兜圈
聞佢屎忽果隻會追住佢聞
離開果度無耐就會痾屎(濕的)
會係咩問題

另外點教樣可以教到趴低
(唔知點令到佢趴低 )

Thanks 巴打
我隻貴婦成日唔鐘意食野,一聽日到倒糧既聲就會走開匿埋,放係佢面前就唔肯自己食,成日搞到夜一夜先要人手餵佢逼佢食先肯食晒,點搞?

佢出街好驚其他狗,有狗聞佢,佢會避,從來唔會吠其他狗,係咪社交有問題,定係身份定位有問題?以為自己係人??

人地d狗叫佢會行埋黎,但我隻狗叫佢既話多數都唔會理,而且佢唔肯反個肚俾人玩,代表佢唔信任我?點教

除左呢d,佢平時都好乖,有人返屋企佢會勁興奮去迎接屋企人,搖晒尾,要人摸佢一陣先肯走開
樓主有咩想問
想問 poodle 出街見到咩狗都好驚
比人追住聞屎忽會keep住行走兜圈
聞佢屎忽果隻會追住佢聞
離開果度無耐就會痾屎(濕的)
會係咩問題

另外點教樣可以教到趴低
(唔知點令到佢趴低 )

Thanks 巴打

Ps. 比人追都唔吠 平時在屋企可任我魚肉
隻狗乜都驚 可以點搞
帶佢去公園玩都痴到實一實 想同其他狗玩又唔敢去
剩係襯無人狗睇到時走去玩碌地沙
可以點搞 好想佢大膽啲 玩下 識下朋友仔
利申: 好肯定佢極鐘意去公園 次次去都好興奮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞