犬隻訓練師 我問你答

690 回覆
56 Like 4 Dislike
狗仔唔玩任何玩具,係咪正常? 8歲,帕恩山,狗女
狗仔唔玩任何玩具,係咪正常? 8歲,帕恩山,狗女

唔係隻隻狗都中意玩具,性格唔同姐,正常

我地都係最近打齊三枝先帶佢出街,同埋帶出街既次數唔算多,出街都會戴狗罩,因為佢會經常舔地下,我地怕佢會食左啲細菌落肚
Btw 多謝巴打指教

要多d帶佢出街 一日起碼一次 夏天可以帶佢游水放電 放左電先再教指令 如果唔係佢focus唔到 事倍功半
出街最好配備合適既狗帶,因為佢地好大力 見到貓呀雀仔老鼠個d實搶到你pk
至於舔地下 如果你條頸帶係啱既就可以的番起佢個頭 同埋你平時可以同佢練習leave it既指令 咁就可以放心比佢聞

好奇一問 你隻lab咩色?
利伸:成日幫朋友湊隻lab 由細湊到大 另外工作方面成日接觸狗隻

我地係用緊係穿落隻腳到再去背脊個隻狗帶,所以基本上都唔會點箍到條頸
黃色既lab

我覺得collar 好過harness
巴打加油 6個月 有排先定

用胸帶,隻lab越扯越舒服,唔建議用

我地帶佢出街周圍郁,扯住佢既時候,會唔會影響到佢第日啲手手腳腳有後遺症

我諗唔會 我個fd隻lab由細到大都用釘帶
(去到狗公園就會除釘帶,行緊個陣驚有貓/老鼠/雀仔跑過 佢會狗衝拉唔住)

佢連樹葉吹起都會追住跑
不過我隻lab出街好小吠人,係間唔中行行下會吠一兩個

要多d帶佢出街 一日起碼一次 夏天可以帶佢游水放電 放左電先再教指令 如果唔係佢focus唔到 事倍功半
出街最好配備合適既狗帶,因為佢地好大力 見到貓呀雀仔老鼠個d實搶到你pk
至於舔地下 如果你條頸帶係啱既就可以的番起佢個頭 同埋你平時可以同佢練習leave it既指令 咁就可以放心比佢聞

好奇一問 你隻lab咩色?
利伸:成日幫朋友湊隻lab 由細湊到大 另外工作方面成日接觸狗隻

我地係用緊係穿落隻腳到再去背脊個隻狗帶,所以基本上都唔會點箍到條頸
黃色既lab

我覺得collar 好過harness
巴打加油 6個月 有排先定

用胸帶,隻lab越扯越舒服,唔建議用

我地帶佢出街周圍郁,扯住佢既時候,會唔會影響到佢第日啲手手腳腳有後遺症

我諗唔會 我個fd隻lab由細到大都用釘帶
(去到狗公園就會除釘帶,行緊個陣驚有貓/老鼠/雀仔跑過 佢會狗衝拉唔住)

佢連樹葉吹起都會追住跑
不過我隻lab出街好小吠人,係間唔中行行下會吠一兩個

細個係咁 大風d膠袋飛又要狗衝 你放多d 佢見多d就唔會大驚小怪
我女朋友有2隻狗
都係長毛臘腸,一仔一女
隻狗仔每次見到我都吠我
可以點搞?

試過用食物
但係食完又吠我

帶佢地落街,記得係你拖

有試過放狗
係隻狗拖我多過我拖狗
我女朋友有2隻狗
都係長毛臘腸,一仔一女
隻狗仔每次見到我都吠我
可以點搞?

試過用食物
但係食完又吠我

帶佢地落街,記得係你拖

有試過放狗
係隻狗拖我多過我拖狗

唔好比佢咁做,佢拖住你行既時候你就行反方向
一歲 唐狗 男仔
平時出街好中意聞同lam地下 翻屋企飲水好多沙係個兜到 另外行街嘅時候好中意一見到人同狗都衝上前 搞到嚇親人 有冇辦法可以改善

仲有黎緊請姐姐 我隻狗嘅屋企同廁所都要搬位置 請問有冇咩步驟可以幫佢適應 知道邊到去廁所

好多問題 麻煩哂

聞地lam地果到可以chok一chok條繩令專意力集中返係你到,不過狗衝問題就點都要教服從

試下照搬睇下佢識唔識去返,你可以搬左之後唔好比佢去舊廁所果個位,例如舊廁所係廚房,搬左出黎之後就閂廚房門

唔該你 如果比佢帶口罩會唔會有幫助?
列出5個品種,大小不限
係你覺得咁多年黎訓練黎講相對聰明易教聽話既

拉布拉多,德國牧,金毛,邊界牧,西施

竟然

哥基都好聰明好好教
不過著係好鬼古惑

同埋屋企剩係聽我支笛
其他人明顯冇咁聽話
一歲 唐狗 男仔
平時出街好中意聞同lam地下 翻屋企飲水好多沙係個兜到 另外行街嘅時候好中意一見到人同狗都衝上前 搞到嚇親人 有冇辦法可以改善

仲有黎緊請姐姐 我隻狗嘅屋企同廁所都要搬位置 請問有冇咩步驟可以幫佢適應 知道邊到去廁所

好多問題 麻煩哂

聞地lam地果到可以chok一chok條繩令專意力集中返係你到,不過狗衝問題就點都要教服從

試下照搬睇下佢識唔識去返,你可以搬左之後唔好比佢去舊廁所果個位,例如舊廁所係廚房,搬左出黎之後就閂廚房門

唔該你 如果比佢帶口罩會唔會有幫助?

佢唔你衝去咬就唔洗

哥基都好聰明好好教
不過著係好鬼古惑

同埋屋企剩係聽我支笛
其他人明顯冇咁聽話

正常呀,佢地會分高低
有冇方法教佢吠,想佢吠既時候吠

你想要邊隻,吠人定叫你?
Hello 樓主
剛滿7個月史賓格
用緊圍欄。裡面放Wee pad ,糧同水
定時帶佢去企缸wee wee . 但有時會柯左起wee pad 上面特別我在家既時候就柯得好密!
佢成日訓左起wee pad 上面!請問有咩方法可以戒左訓起wee pad 上面既行為?
謝謝 
5個月柴女係籠就識去pad大小便 但一放岀來圍欄玩就唔識翻去or 會係岀面 or 請指教
Hello 樓主
剛滿7個月史賓格
定時帶佢去企缸wee wee . 但有時會柯左起wee pad 上面特別我在家既時候就柯得好密!
佢成日訓左起wee pad 上面!請問有咩方法可以戒左訓起wee pad 上面既行為?
謝謝 

一張比wee pad更舒服既野
樓主有冇訓練個鬆獅果類狗?
5個月柴女係籠就識去pad大小便 但一放岀來圍欄玩就唔識翻去or 會係岀面 or 請指教

5個月未識去廁所好正常,未教到住架,唯一可以做既係等佢痾完先放出黎玩,至少唔好比佢習慣係屋企痾
樓主有冇訓練個鬆獅果類狗?

耐性既考驗
Hello 樓主
剛滿7個月史賓格
謝謝 

有冇介紹?夏天訓D咩最C舒?
Thanks
Hello 樓主
剛滿7個月史賓格
謝謝 

有冇介紹?夏天訓D咩最C舒?
Thanks

架空床,或者透氣墊

吠人

吠人

要睇性格,首先要隻狗本身識吠,有d狗天生唔多吠教唔到
我隻狗四個月大(史納莎) 成日牙痕咬我隻手又咬紙 點搞好 試過輕輕力打佢 罵佢 跟住扮哂野奶我隻手又借d意咬我激死
我隻狗四個月大(史納莎) 成日牙痕咬我隻手又咬紙 點搞好 試過輕輕力打佢 罵佢 跟住扮哂野奶我隻手又借d意咬我激死

一咬就禁佢條利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞