犬隻訓練師 我問你答

690 回覆
56 Like 4 Dislike
點睇Cesar Milan?

一個係教狗同pr都做得好好既trainer,不過千萬唔好睇佢節目黎學,因為人地係後台做左好多功夫

竟然

可唔可以講下後台做左d咩?
睇佢d片真係覺得佢好勁

例如佢係電視上面show一次,可能台後已經做左好多次,到佢覺得可以出街先拍

一個係教狗同pr都做得好好既trainer,不過千萬唔好睇佢節目黎學,因為人地係後台做左好多功夫

竟然

睇佢d片真係覺得佢好勁

例如佢係電視上面show一次,可能台後已經做左好多次,到佢覺得可以出街先拍

唔明,姐係佢係後台訓練多次隻狗先出街拍?

竟然

睇佢d片真係覺得佢好勁

竟然

睇佢d片真係覺得佢好勁

點解巴打會知

竟然

睇佢d片真係覺得佢好勁

點解巴打會知

因為一般黎講trainer接到單,首先係做評估,唔會即刻教,所以佢節目一去到就落手教,難度係極高,萬一失手就gg。一d性格比較倔強既狗,係唔可以一下就搞點,因為佢地始終唔係人,唔可以一點就明。
有隻一歲既狗女

好細膽 出親街一定瀨屎瀨尿 但佢係街到汁番黎

攪到而家大隻左都好少出街

試過幾次想帶佢落街 反而攪到成身尿 鞋又有屎

買左紙尿片諗住包住佢拖佢出街

除左呢樣 有無咩方法教? 已經好攰

諗過好多方法 但屋企有個明明唔識教狗既人爭住教 攪到咁

你意思係一想帶佢落街就係屋企瀨?
係驚左條狗繩?驚左門口?

一想帶佢落街 就係我果層既電梯口就瀨左尿 屎

佢聽到其他聲就會好驚

狗繩同門口應該佢就唔驚 因為有時會去後樓梯放佢痾屎

其實係咪唔係咁好?令佢覺得一出門口就痾得?

屋企有另一隻八歲狗公,果隻就完全無問題
有隻一歲既狗女

佢聽到其他聲就會好驚

唔該巴打 其實隻狗女幾痴人 但真係好難攪
女松鼠狗好八婆好港女 可以點教返好
平時啲狗仔會跟住主人尾
但叫佢跟住我行唔會跟 散步個陣係要行一步停一步咁睇實佢

利申 唔係佢主人 係男朋友屋企既狗 但佢連男朋友講既野都唔聽
屋企隻狗對人好friendly,但出街對其他狗就不停吠
啲狗其實冇任何挑釁行為,但佢就不停吠,吠到啲狗都嚇親
其實係咪因爲佢呷醋
有隻一歲既狗女

佢聽到其他聲就會好驚

其實想佢克服恐懼,就係要佢面對,下次瀨左執完唔好比佢走,繼續要佢企係到,等佢慢慢習慣,可以既話綁佢係電梯口,但係記得陪住佢
平時啲狗仔會跟住主人尾

利申 唔係佢主人 係男朋友屋企既狗 但佢連男朋友講既野都唔聽

教基本服從就得
4個月柴犬大便會邊走邊or 搞到自己踩翻 十次有2次會or去訓教個度 同埋一放佢岀來玩就唔識翻去or 會周圍去 點搞好
平時啲狗仔會跟住主人尾

教基本服從就得

但係呢隻狗好細膽係唔惡得
基本上唔聽人講
有無其他方法
唐狗係咪特別蠢
列出5個品種,大小不限
係你覺得咁多年黎訓練黎講相對聰明易教聽話既

拉布拉多,德國牧,金毛,邊界牧,西施

比高同史納沙有冇咩comment?
屋企隻狗成日見到我地出街就發脾氣四圍大小便,可以點做

本身識唔識去廁所?

我果隻都係咁
本身識去架,我地出街唔入籠佢都無事。
但一入籠就會周圍屙踩到成個籠都係
其實係咪因爲佢呷醋

有機會係想保護主人,佢吠既時候你應該會扯住佢,咁令佢更加緊張,吠得更加勁。如果你肯定佢唔會咬,就唔洗驚放膽比佢同其他狗接觸。如果驚佢咬到其他狗就戴個口罩
4個月柴犬大便會邊走邊or 搞到自己踩翻 十次有2次會or去訓教個度 同埋一放佢岀來玩就唔識翻去or 會周圍去 點搞好

4個月狗仔未定性教唔到
6個月先可以教
其實係咪因爲佢呷醋

有機會係想保護主人,佢吠既時候你應該會扯住佢,咁令佢更加緊張,吠得更加勁。如果你肯定佢唔會咬,就唔洗驚放膽比佢同其他狗接觸。如果驚佢咬到其他狗就戴個口罩

平時見佢咁會拉返嚟我身邊,等佢冷靜下
其實知佢唔會咬,得把聲嘈,啲狗其實都唔多理佢
試過有次有隻大狗本來都冇野,但比佢嘈到想咬佢
平時啲狗仔會跟住主人尾

教基本服從就得

但係呢隻狗好細膽係唔惡得
基本上唔聽人講
有無其他方法

細膽有細膽既教法,同埋佢唔跟你行即係話佢其實唔細膽
其實係咪因爲佢呷醋

平時見佢咁會拉返嚟我身邊,等佢冷靜下
其實知佢唔會咬,得把聲嘈,啲狗其實都唔多理佢
試過有次有隻大狗本來都冇野,但比佢嘈到想咬佢

都可以教個基本服從,打個底,咁佢吠既時候可以控制下佢,慢慢等佢冷靜咁接觸下其他狗

4個月狗仔未定性教唔到
6個月先可以教

建議等佢痾哂先放佢出黎玩,但係都唔好放咁耐
點睇蓮花?
屋企隻狗成日見到我地出街就發脾氣四圍大小便,可以點做

本身識唔識去廁所?

我果隻都係咁
本身識去架,我地出街唔入籠佢都無事。
但一入籠就會周圍屙踩到成個籠都係

咁佢唔入籠就冇事,點解要入籠呢
唐狗係咪特別蠢

唔係,反而最正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞