犬隻訓練師 我問你答

690 回覆
56 Like 4 Dislike
隻狗係約瑟
佢成日都好似發左癲咁咬門
同佢出街 佢好似好驚比狗聞佢咁
會huh番啲狗 仲想咬佢地
可以點教
巴打勁比心機覆 正評已比

小妹想問下 我隻金毛女成日係垃圾桶摷廁紙食 只要屋企人唔係屋企就會去食 食完勁多碎係地 打過佢都繼續食 點搞

唔該哂巴打

紙巾有某種纖維係狗狗特別中意,加上你用過既紙巾可能有食物既味道,收好d唔好比機會佢食,或者搽d wasabi落去,佢中過一次招就唔會食
想問下巴打覺得做你呢行個人要有咩條件?(例如好有耐性 唔怕咬 或者個人要同動物氣場夾個啲)
無諗過入行但想了解多啲
細粒絲打會唔會唔適合 (157)

巴打好有心回覆
無養狗但睇哂
我隻銀狐就黎一歲,好唔聽話,叫佢個名都無反應
做錯嘢我鬧佢都無用 點先可以令佢聽我話
唔該巴打
隻狗係約瑟
可以點教

係咩時候會咬門?

解決社交問題最好就係戴個口罩,跟住帶佢去狗公園放繩,同其他主人講教緊社交,作一想咬就禁住佢,目的係等佢冷靜唔係要仔佢痛,冷靜左再放佢出去學,佢肯聞人petpet就讚佢
14歲芝娃娃由細個已經成日咬我 依加都摸下都仲會咬 係咪已經當咗我係敵人
另一隻9歲poodle成日都好驚 郁一郁佢都會嚇親 拎起隻手又以為會打佢 條尾好小時間會樹起 同埋帶佢出街個陣都會好驚 點解佢會咁細膽
想問下巴打覺得做你呢行個人要有咩條件?(例如好有耐性 唔怕咬 或者個人要同動物氣場夾個啲)
無諗過入行但想了解多啲

巴打好有心回覆
無養狗但睇哂

上述講既都要有,首先要中意狗,你話要同動物氣場夾好抽象,不如話中意動物,你愛佢地佢地就會愛你,細粒都可以做,不過路線可能有d唔同
柴犬要點滴frontline

滴後頸舔唔到既地方,佢會咬既話就戴個口罩,最好兩個人,一個人捉住佢兩邊面等佢唔好陏,另一個滴,滴完記得獎佢食野
我隻銀狐就黎一歲,好唔聽話,叫佢個名都無反應
做錯嘢我鬧佢都無用 點先可以令佢聽我話
唔該巴打

每次餵佢都叫佢個名

佢做錯左咩?有時佢都唔知自己做錯左,狗唔會識得聽你罵佢乜,淨係分別到聲調
無諗過入行但想了解多啲

巴打好有心回覆
無養狗但睇哂

上述講既都要有,首先要中意狗,你話要同動物氣場夾好抽象,不如話中意動物,你愛佢地佢地就會愛你,細粒都可以做,不過路線可能有d唔同

多謝支持
隻男迷你牧細個個陣都會同其他狗玩,但到咗3歲左右就會開始隻隻狗都同佢地打交(除咗屋企另一隻女小牧)

一打返上黎主人都唔認,扯住都狗衝變咗成隻打狗咗,試過咬到人地隻狗同主人流血。

今年9歲仍然係咁,想問吓有冇方法教返好佢
隻男迷你牧細個個陣都會同其他狗玩,但到咗3歲左右就會開始隻隻狗都同佢地打交(除咗屋企另一隻女小牧)

一打返上黎主人都唔認,扯住都狗衝變咗成隻打狗咗,試過咬到人地隻狗同主人流血。

就算帶咗口罩佢都會照衝埋去係咁撞,踩,爪人地隻狗
一禁門鐘就吠 有咩方法
愈黎愈大聲 試過打都係唔得
錄門鐘聲係電話做訓練都唔得 照吠 平時好乖
點令狗bb知道佢個名係咩
叫極都冇反應 好似唔知我叫緊佢咁
隻狗係約瑟
可以點教

係咩時候會咬門?

解決社交問題最好就係戴個口罩,跟住帶佢去狗公園放繩,同其他主人講教緊社交,作一想咬就禁住佢,目的係等佢冷靜唔係要仔佢痛,冷靜左再放佢出去學,佢肯聞人petpet就讚佢

佢一係我地開門個陣就想咬
因為我同細佬妹唔同房
當其他人開細佬房門 佢就會咬
但細佬自己開就無事
佢係好似發左癲咁咬

Btw唔該巴打 好詳細!
我隻狗好怕其他狗 見到狗都走 細隻過佢都怕 八哥黎 咩原因 有冇得教
曾經做過3間狗場,依家主要做freelance

養狗心得 行內黑幕 歡迎提問

自爆問題不會作答

巴打
我屋企有隻唐狗
10個月大 經常亂咬野
成屋都亂咬
可否請你教?
收費同聯絡可以留下?
14歲芝娃娃由細個已經成日咬我 依加都摸下都仲會咬 係咪已經當咗我係敵人
另一隻9歲poodle成日都好驚 郁一郁佢都會嚇親 拎起隻手又以為會打佢 條尾好小時間會樹起 同埋帶佢出街個陣都會好驚 點解佢會咁細膽

14歲果隻係咩時候會咬?

有狗係天生細膽,想佢唔好咁細膽就多d帶佢去街同時多d鼓勵佢

戴左口罩只係防止到佢咬唔到,但唔可制止行為,係佢想咬果一下要禁佢落地,因為佢已經變左隻強勢既狗,所以要係佢發惡果下令佢屈服

戴左口罩只係防止到佢咬唔到,但唔可制止行為,係佢想咬果一下要禁佢落地,因為佢已經變左隻強勢既狗,所以要係佢發惡果下令佢屈服

今晚試吓
一禁門鐘就吠 有咩方法
愈黎愈大聲 試過打都係唔得
錄門鐘聲係電話做訓練都唔得 照吠 平時好乖

你個能量太弱,令佢想保護你,平時落街係咪佢拖住你行?
隻狗5,6歲
未切蛋
一出街就好興奮 係咁用後腳跳住行
見到其他狗就追住個屎忽去聞
搞到D狗想咬佢
有無解決方法
點令狗bb知道佢個名係咩
叫極都冇反應 好似唔知我叫緊佢咁

叫名+零食or正餐,基本上要叫到一歲先知
隻狗5,6歲
未切蛋
一出街就好興奮 係咁用後腳跳住行
見到其他狗就追住個屎忽去聞
搞到D狗想咬佢
有無解決方法

我隻狗係貴婦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞