犬隻訓練師 我問你答

690 回覆
56 Like 4 Dislike
2個月大狗仔係咁打乞嗤 成日都訓 點搞

訓係好正常,狗仔需要發育就要訓,打乞嗤就睇醫生吧

竟然

可唔可以講下後台做左d咩?
睇佢d片真係覺得佢好勁

例如佢係電視上面show一次,可能台後已經做左好多次,到佢覺得可以出街先拍

唔明,姐係佢係後台訓練多次隻狗先出街拍?

咁你點睇佢既教法/理論?
因為有好人都話佢既教法係舊派已經唔work/傷害到狗狗

其實我都有參考佢既方法,確實係有用,其實係幾時開始會分新舊派,以我既睇法,識多套野總比唔識好,對唔同狗要用唔同方法,最緊要係了解狗既學習模式,用返狗既方法去教

其實我都係睇返wiki個d講 話佢既教法都幾有爭議
但自己睇佢個節目又覺得真係好work
見到巴打上面咁講更加覺得佢節目效果好重

所以就話可以參考,但唔好跟哂
我隻松鼠狗 男仔黎 12歲半

依家仲好精靈活潑

但係有個缺點 唔識搞

因為我搬左出去 唔係成日見到佢

一個星期可能見得一兩次

問題就係 除左我之外 任何人想摸佢

佢都會咬人 點解會咁反常

我點摸點玩 佢都冇事 仲好開心

一見到我 就好似貓咁 係咁“埃”我對腳

超過5分鐘 但係對住我父母就冇

我都差唔多搬左兩三年 點解會咁?

同埋 我每次走 佢都吠到好大聲 好想跟我走咁

我其他屋企人都冇呢啲事

同埋聽我屋企人講 我每次返到黎

佢都好活潑 周圍走 我去到邊佢就跟到邊

我坐佢就抓我陪佢玩 抱佢 但係我唔係到

佢就好似孤獨老人咁 除左食飯飲水去廁所

基本上都伏係地下唔郁

因為佢太依賴你啦,你唔返去比較好,或者換個方式係帶佢出街見,而唔係你去探佢

依家仲好精靈活潑

但係有個缺點 唔識搞

一個星期可能見得一兩次

我其他屋企人都冇呢啲事

基本上都伏係地下唔郁

因為佢太依賴你啦,你唔返去比較好,或者換個方式係帶佢出街見,而唔係你去探佢

會唔會係冇安全感?我屋企人想同佢玩都唔得
帶佢散步就一定要用繩(我唔洗)
係屋企叫佢都唔采
我仲以為個仔會唔記得我。。。

有次試過做野,兩三個月冇見佢

一見返佢,佢又係好開心,係咁奶我隻手,錫我面

狗狗真係有靈性?會認主人?

因為隻狗狗8歲果陣比人遺棄

我拎左返黎養,初初佢好驚,我日日收工都陪佢,連訓教都攬住佢,怕佢冇安全感
維持左一年

我甚至冇打冇鬧佢,因為我真係好錫佢

如果唔係我隻乸皮膚敏感同埋屋企個小朋友仲好細,我一定會帶住佢

我發覺自己好撚仆街,但我依家都好堅持一個禮拜既假期陪佢最少4個鍾,但我都知彌補唔到

依家仲好精靈活潑

但係有個缺點 唔識搞

一個星期可能見得一兩次

我其他屋企人都冇呢啲事

基本上都伏係地下唔郁

會唔會係冇安全感?我屋企人想同佢玩都唔得
帶佢散步就一定要用繩(我唔洗)
係屋企叫佢都唔采

有d狗心目中只得一個主人,仲要已經咁老,主人已經轉唔到
我仲以為個仔會唔記得我。。。

有次試過做野,兩三個月冇見佢

一見返佢,佢又係好開心,係咁奶我隻手,錫我面

狗狗真係有靈性?會認主人?

因為隻狗狗8歲果陣比人遺棄

我拎左返黎養,初初佢好驚,我日日收工都陪佢,連訓教都攬住佢,怕佢冇安全感
維持左一年

我甚至冇打冇鬧佢,因為我真係好錫佢

如果唔係我隻乸皮膚敏感同埋屋企個小朋友仲好細,我一定會帶住佢

我發覺自己好撚仆街,但我依家都好堅持一個禮拜既假期陪佢最少4個鍾,但我都知彌補唔到

狗當然會認主人,不過其實等小朋友大左再養返都未遲,仲可以訓練小朋友承擔
我養緊隻哥基, 基本上冇人果時就痴住我, 但我老婆喺度果時, 衰囡係痴我老婆多, 就算我同佢玩緊, 佢都會拎d 玩具去我老婆度要佢同佢玩
咁我係咪第二主人, 第一主人係我老婆?

另外, 同衰囡出街果時會痾兩次屎, 前後兩次大概十分鐘. 第二次明顯係夾硬咇d 屎出來, 因為九成係爛屎. 但屋企的話就正常, 所以唔係肚痾.
基本上佢每日(最多隔日) 都會同佢出街散步(一個鐘), 一個星期去一次狗公園 (兩個鐘).

仲有, 當屋企冇人時, 出面有人行過/好嘈 都唔會吠.
但有人喺屋企時(我同老婆都喺屋企), 門外一有咩風吹草動佢就會衝去門口狂吠... 點解會咁?

我養緊隻哥基, 基本上冇人果時就痴住我, 但我老婆喺度果時, 衰囡係痴我老婆多, 就算我同佢玩緊, 佢都會拎d 玩具去我老婆度要佢同佢玩

另外, 同衰囡出街果時會痾兩次屎, 前後兩次大概十分鐘. 第二次明顯係夾硬咇d 屎出來, 因為九成係爛屎. 但屋企的話就正常, 所以唔係肚痾.
基本上佢每日(最多隔日) 都會同佢出街散步(一個鐘), 一個星期去一次狗公園 (兩個鐘).

但有人喺屋企時(我同老婆都喺屋企), 門外一有咩風吹草動佢就會衝去門口狂吠... 點解會咁?

無錯,你老婆係第一主人。屎尾通常都會淋,所以唔洗擔心。你同老婆係屋企佢就想保護你地,所以幫你地看門口

無錯,你老婆係第一主人。屎尾通常都會淋,所以唔洗擔心。你同老婆係屋企佢就想保護你地,所以幫你地看門口

真係傷心, 咁鬼鍚佢都只係二奶

我講得唔好, 我意思係第二督係成督係爛屎, 唔係屎尾淋. 都成日同佢落街都唔明佢點解要夾硬咇出來...

唔該晒
想問你上面講既服從訓練係點練 有2隻狗 一隻好似都叫當我做大佬 一隻係完全唔應我
我隻仔以前係屋企肯去廁盤大小二便嘅,但後來唔肯,一定要出街先肯去,請問知唔知係咩原因忽然變到咁。
以前唔會亂吠,近年有小小聲或者失驚無神自己玩玩下又吠幾聲係咩事呢,thanks
請問可以點訓練隻換過4個主人既阿拉斯加仔定點大小便?
救左佢番來一年,佢一開始唔肯係屋企痾,後來見同伴係屋企痾,佢就知道可以係屋企痾
但佢永遠都係尿布外面痾😑 姐係佢督尿最後會有1/3 滲入尿布底,2/3係地(仲要滲哂落地磚啲隙)
可以點教佢定點大小便?
同埋隻死仔好惡,前兩次俾人遺棄係因為開口咬人,第一次係主人外遊,父母幫手照顧時,佢護食咬到人地入醫院。第二次係去游水,個主人想抱佢落泳池,佢咬爆主人個嘴,縫左十幾針.... 然後住左一年狗酒店,義工最後帶佢番屋企養,旨在養到佢脾氣好番先再出...而家同佢沖涼吹毛都會e牙同胡。
唔該哂🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻

廁所果到會唔會係唔夠尿布?試下擴大d尿布既範圍,始終係大狗一張尿布係唔夠

護食果到,主人收兜冇有問題?成年大狗護食係最難搞,一來大力,二來危險,就算係到教你方法你都用唔到,最簡單方法係要用電帶(調教一個適合既度數,同埋搵返專業人士)但係如果主人收冇事既話建議唔好用。如果只對其他人會護食既話,就擺耐d先收兜啦。仲有狗係唔洗抱,特別係大狗好多都唔中意抱。

要令一隻性格比較強勢既狗服從,就係會用(禁),即係係佢發惡既時候禁佢落地,四腳要向外,模擬一隻比佢強既狗要佢屈服。如果真係要教就搵返trainer,唔好自己試,會好危險。

唔好意思巴打,係到淨係可以比到一d建議你

唔該哂🙏🏻 已經俾4張尿布,佢都堅持要咁痾,好似同人作對咁。
主人收兜冇野,唯一係佢食緊野時同佢講野佢會兇我地。呢樣我地都係好消極咁去避免就算,始終自己搞唔掂。呢隻狗真係好難搞🤦🏻‍♀️
我隻約瑟越老啲脾氣越臭
成日要痴住係隔離
係屋企唔理佢就會係我腳側邊屙屎
係咪已經寵壞左冇得教??
狗狗今年已經12歲
柴犬係咪最難教?
最難教嘅係咩品種?

鬆獅

係咪好蠢?
想問你上面講既服從訓練係點練 有2隻狗 一隻好似都叫當我做大佬 一隻係完全唔應我

咁落街跟唔跟你腳行?如果唔跟可以用一個叫注意主人方法,佢一行得快過你就反方向行,一跟住你腳黎行就讚下佢,最基礎係咁
我隻仔以前係屋企肯去廁盤大小二便嘅,但後來唔肯,一定要出街先肯去,請問知唔知係咩原因忽然變到咁。
以前唔會亂吠,近年有小小聲或者失驚無神自己玩玩下又吠幾聲係咩事呢,thanks

你果隻係咩品種
請問可以點訓練隻換過4個主人既阿拉斯加仔定點大小便?
救左佢番來一年,佢一開始唔肯係屋企痾,後來見同伴係屋企痾,佢就知道可以係屋企痾
但佢永遠都係尿布外面痾😑 姐係佢督尿最後會有1/3 滲入尿布底,2/3係地(仲要滲哂落地磚啲隙)
可以點教佢定點大小便?
同埋隻死仔好惡,前兩次俾人遺棄係因為開口咬人,第一次係主人外遊,父母幫手照顧時,佢護食咬到人地入醫院。第二次係去游水,個主人想抱佢落泳池,佢咬爆主人個嘴,縫左十幾針.... 然後住左一年狗酒店,義工最後帶佢番屋企養,旨在養到佢脾氣好番先再出...而家同佢沖涼吹毛都會e牙同胡。
唔該哂🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻

廁所果到會唔會係唔夠尿布?試下擴大d尿布既範圍,始終係大狗一張尿布係唔夠

護食果到,主人收兜冇有問題?成年大狗護食係最難搞,一來大力,二來危險,就算係到教你方法你都用唔到,最簡單方法係要用電帶(調教一個適合既度數,同埋搵返專業人士)但係如果主人收冇事既話建議唔好用。如果只對其他人會護食既話,就擺耐d先收兜啦。仲有狗係唔洗抱,特別係大狗好多都唔中意抱。

要令一隻性格比較強勢既狗服從,就係會用(禁),即係係佢發惡既時候禁佢落地,四腳要向外,模擬一隻比佢強既狗要佢屈服。如果真係要教就搵返trainer,唔好自己試,會好危險。

唔好意思巴打,係到淨係可以比到一d建議你

唔該哂🙏🏻 已經俾4張尿布,佢都堅持要咁痾,好似同人作對咁。
主人收兜冇野,唯一係佢食緊野時同佢講野佢會兇我地。呢樣我地都係好消極咁去避免就算,始終自己搞唔掂。呢隻狗真係好難搞🤦🏻‍♀️

我想知佢係咪企係到痾,定好似女仔咁?
我隻約瑟越老啲脾氣越臭
成日要痴住係隔離
係屋企唔理佢就會係我腳側邊屙屎
係咪已經寵壞左冇得教??
狗狗今年已經12歲

太老學習能力較低,唔係教唔到,但需要更大耐性
柴犬係咪最難教?

係,因為性格固執
最難教嘅係咩品種?

鬆獅

係咪好蠢?

係蠢加固執

咁落街跟唔跟你腳行?如果唔跟可以用一個叫注意主人方法,佢一行得快過你就反方向行,一跟住你腳黎行就讚下佢,最基礎係咁

平時無帶狗出街 唔聽話果隻狗 平時唔比人反轉佢 叫佢sit完全唔理人除非有野食 如果放一大包狗糧係地 只要行近佢就會發惡 有時 係佢面前拍我自己大髀佢都可以發狂

隻野又唔肯去狗廁所大小便 好頭痛
而家八歲大有無得教

唔落街既話有無方法教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞