犬隻訓練師 我問你答

690 回覆
56 Like 4 Dislike
有興趣可以去邊度學

純興趣就自己睇書 再對自己隻狗試下訓練
真係要入行就搵間狗場做學徒,不過做學徒係辛苦

唔入狗場仲有無咩可行方法入行?

或者有無咩course 可以上?
隻狗1歲,好乖好少吠

1. 但好鍾意咬嘢,應該點好?
佢趁冇人係屋企會偷咬紙巾或者木櫃角,同人玩得興奮又會細細力咁咬人既手
有試過no,有試過即刻塞玩具比佢話佢知玩具先咬得,但都冇改善

2. 成日食屎
佢係屋企會定點大便,佢開大唔會有人鬧,如果睇住佢去,我地次次都有goodboy然後佢會行開比我地清理,但如果唔係睇住佢開大,有時會見到佢食緊或者d屎有咬過既痕跡
有興趣可以去邊度學

純興趣就自己睇書 再對自己隻狗試下訓練
真係要入行就搵間狗場做學徒,不過做學徒係辛苦

唔入狗場仲有無咩可行方法入行?

或者有無咩course 可以上?

可以,不過冇乜用,始於需要既係經驗
隻狗1歲,好乖好少吠

1. 但好鍾意咬嘢,應該點好?
佢趁冇人係屋企會偷咬紙巾或者木櫃角,同人玩得興奮又會細細力咁咬人既手
有試過no,有試過即刻塞玩具比佢話佢知玩具先咬得,但都冇改善

2. 成日食屎
佢係屋企會定點大便,佢開大唔會有人鬧,如果睇住佢去,我地次次都有goodboy然後佢會行開比我地清理,但如果唔係睇住佢開大,有時會見到佢食緊或者d屎有咬過既痕跡

1. 平時有冇落街?

2. 食屎係腸胃問題,建議腸醫生,之後轉一隻適合佢既糧
Hi
我哋係暫養家庭
暫養嘅都係年輕嘅狗狗
通常都係4-6個星期大嘅唐狗
過去兩隻有皮膚病嘅都好鐘意咬人、撲人同咬拖鞋
我哋試過不停no佢、搬走佢、比狗骨佢咬、由佢咬拖鞋
但我哋一落地行或有人返嚟佢地就會撲去咬人腳同腳趾
雖然佢哋唔似想攻擊人,但係佢哋愈大啲牙愈利,咬落愈痛
仲有好多時食嘢唔太識自己食,好鐘意叉隻手落盤到整到倒瀉曬啲糧
仲有夜晚一唔打開門比佢入房瞓就會鬼殺咁嘈

請指教教狗之道

no係要搵d野連結,例如叉頸,狗既學習係靠聯想,就咁no但係冇任何連結,佢都唔知no係咩黎,不過佢撲埋黎你可以伸個膝頭出黎,等佢自己撞落去,一叉隻手落去就拎起唔比食,隔一陣先比返,通常都唔會嘈好耐,一陣就會放棄,你驚夜晚嘈親人就日抖做,要佢地習慣冇得入房
1.隻松鼠狗一聽到門口痛動靜/有人返就會狗衝去吠。有時咁岩係身邊都可以捉實佢唔比佢跑去門口,但唔係時時係身邊

2. 好難教呢兩隻松鼠係個尿兜/尿紙到柯尿,佢地寧願出花園柯。有時帶佢地入房訓,會柯係地下,唔柯係尿紙到

兩隻都5歲

問題1,佢地當中有一隻係大佬,大佬吠做細既就會跟住吠,方法就係提升返主人地位,基本服從訓練係其中一個方法

問題2,教廁所唔係淨係放張尿兜,係要令佢習慣係個尿兜到痾,如果屋企有一個狹窄既空間例如廁所,冇既話就要買圍柵(淘寶有)將尿兜/尿布、水、佢地既床一齊放入去,但係記得分開痾既空間同訓既空間,因為多數狗就算點污糟都唔會係自己訓既地方痾,見到佢有用尿兜就讚

隻狗本身識係尿兜柯尿,無拉拉日日都柯出黎,可以點教?
1.隻松鼠狗一聽到門口痛動靜/有人返就會狗衝去吠。有時咁岩係身邊都可以捉實佢唔比佢跑去門口,但唔係時時係身邊

2. 好難教呢兩隻松鼠係個尿兜/尿紙到柯尿,佢地寧願出花園柯。有時帶佢地入房訓,會柯係地下,唔柯係尿紙到

兩隻都5歲

問題1,佢地當中有一隻係大佬,大佬吠做細既就會跟住吠,方法就係提升返主人地位,基本服從訓練係其中一個方法

問題2,教廁所唔係淨係放張尿兜,係要令佢習慣係個尿兜到痾,如果屋企有一個狹窄既空間例如廁所,冇既話就要買圍柵(淘寶有)將尿兜/尿布、水、佢地既床一齊放入去,但係記得分開痾既空間同訓既空間,因為多數狗就算點污糟都唔會係自己訓既地方痾,見到佢有用尿兜就讚

隻狗本身識係尿兜柯尿,無拉拉日日都柯出黎,可以點教?

都係咁教,不過進度可以快d
想問下巴打可以點訓練到治療犬,睇Cesar milan佢d狗好似識教其他狗咁。另外想問下呷醋問題,以前養左一隻八哥由bb養到4-5歲時,養多左隻松鼠狗,就經常發脾氣吠佢,一摸隻松鼠就嗚,一開飯佢唔食自己個兜要去吠人食人地個兜,有時見佢咁兇掂佢會輕輕咬我地。應該點?佢本身好乖好靜
想問巴打你教狗用咩語言 我識好多trainer 都用德文 其實點解要用德文?
想問下巴打可以點訓練到治療犬,睇Cesar milan佢d狗好似識教其他狗咁。另外想問下呷醋問題,以前養左一隻八哥由bb養到4-5歲時,養多左隻松鼠狗,就經常發脾氣吠佢,一摸隻松鼠就嗚,一開飯佢唔食自己個兜要去吠人食人地個兜,有時見佢咁兇掂佢會輕輕咬我地。應該點?佢本身好乖好靜

一隻性格穩定既狗再加上訓練就可以做到治療犬,即係對人對狗都友善但又唔會太興奮。

係你眼中既呷醋,佢地眼中叫佔有,因為八哥黎先,好多野佢覺得係佢既,包括你地,應該做既係做返一個主人應有既態度同氣勢,唔可以比佢弱,令佢覺得係你地先係話事果個,不過佢個底係乖,有好多狗因爲咁變到好惡
想問巴打你教狗用咩語言 我識好多trainer 都用德文 其實點解要用德文?

中文+英文,通常軍犬要用德文,因為二戰時德國人教狗好勁,同埋隻狗聽慣德文其他人講英文唔會影響到佢,不過教客狗都用德文就係貪d客聽唔明咪覺得高級d,哂氣

有無諗過其實佢對於有新狗好驚
佢社交能力如何,係咪好少咁近距離同長時間接觸其他狗
對於壓力已經好大既狗再搞傳統果套只會令問題更嚴重,由其佢已經開始用口咬

中文+英文,通常軍犬要用德文,因為二戰時德國人教狗好勁,同埋隻狗聽慣德文其他人講英文唔會影響到佢,不過教客狗都用德文就係貪d客聽唔明咪覺得高級d,哂氣

我都覺 比佢用德文train完 我又唔會同佢講德文 點解要咁做

好多問題

寧願忍心用圍柵圍住佢黎教仲好過,教識左就可以自由活動,好過佢痾左就比人困,同埋都痾左你仲困佢都冇用,好多主人教廁所都會衰心軟,所以如果你驚就寄宿訓練,有興趣我可以介紹你邊間好,其實佢都痾左困佢入籠都冇乜用,同埋我收咁平係做爛市,睇唔過眼d人收得貴又教唔好隻狗,影響成個行業既聲譽

尋晚開始困左喇 但係佢成日趴係尿盤上面..
同埋唔肯痾屎 尋晚食完飯都衣家都無痾

好多問題

寧願忍心用圍柵圍住佢黎教仲好過,教識左就可以自由活動,好過佢痾左就比人困,同埋都痾左你仲困佢都冇用,好多主人教廁所都會衰心軟,所以如果你驚就寄宿訓練,有興趣我可以介紹你邊間好,其實佢都痾左困佢入籠都冇乜用,同埋我收咁平係做爛市,睇唔過眼d人收得貴又教唔好隻狗,影響成個行業既聲譽

尋晚開始困左喇 但係佢成日趴係尿盤上面..
同埋唔肯痾屎 尋晚食完飯都衣家都無痾

急就自然會痾唔洗擔心,但如果痾唔中就要縮細範圍

有無諗過其實佢對於有新狗好驚
佢社交能力如何,係咪好少咁近距離同長時間接觸其他狗
對於壓力已經好大既狗再搞傳統果套只會令問題更嚴重,由其佢已經開始用口咬

可能一開始係驚,但去到依個階段已經唔係驚
隻狗就黎一歲 兩個月前開始帶佢落街 但佢好似都唔係好行咁 淨係坐係地下望同聞
有試過大力小小扯下佢 佢死都唔行
仲唔係好開心咁 係屋企仲開心 已經有keep住成日帶落街都係咁
點算好
隻狗就黎一歲 兩個月前開始帶佢落街 但佢好似都唔係好行咁 淨係坐係地下望同聞
有試過大力小小扯下佢 佢死都唔行
仲唔係好開心咁 係屋企仲開心 已經有keep住成日帶落街都係咁
點算好

成日係日日?最好係日日都帶,都可能太熱,建議夜晚行,再唔得就帶個食物袋,引佢行,行下又餵下
想請教巴打,我呢加養緊隻六個月大到既拉布拉多,我地由佢第9週開始拎佢返黎養,但佢真係好難搞,佢成日痾完屎都會食返自己啲屎,又成日見地下有野就咬,已經咬爛左幾隻公仔
有時想摸下佢個頭,佢就會咬我地隻手,不過係輕力咬。又成日話極佢都唔聽,愈唔比佢做就偏要做。
我地因爲怕佢亂咁吠加亂咬野,同埋避免佢食返自己啲屎,我地都會經常性幫佢戴狗罩,戴左狗罩個時就會好乖好嗲,一除左狗罩就會係咁亂咬野同過度活躍。
希望巴打可以指教下
想請教巴打,我呢加養緊隻六個月大到既拉布拉多,我地由佢第9週開始拎佢返黎養,但佢真係好難搞,佢成日痾完屎都會食返自己啲屎,又成日見地下有野就咬,已經咬爛左幾隻公仔
有時想摸下佢個頭,佢就會咬我地隻手,不過係輕力咬。又成日話極佢都唔聽,愈唔比佢做就偏要做。
我地因爲怕佢亂咁吠加亂咬野,同埋避免佢食返自己啲屎,我地都會經常性幫佢戴狗罩,戴左狗罩個時就會好乖好嗲,一除左狗罩就會係咁亂咬野同過度活躍。
希望巴打可以指教下

Lab好精力旺盛 你平時有冇同佢放電?
6個月咬爛野都好合理 所以d野唔想比佢破壞既就執好d 或者用bb閘間開個範圍比佢
食屎巴打有講過因爲糧唔啱 消化完仲有糧既味 你冇執咪食 加埋lab本身好為食
係屋企戴口罩?咁除左口罩梗係會活躍 好似人放監咁 咬手我就會塞隻手入去 等佢唔舒服就會放口
唔好戴口罩啦 咁樣佢好慘 我除左搭船有有規定要戴口罩之外都唔會要佢戴口罩
希望巴打可以指教下

Lab好精力旺盛 你平時有冇同佢放電?
6個月咬爛野都好合理 所以d野唔想比佢破壞既就執好d 或者用bb閘間開個範圍比佢
食屎巴打有講過因爲糧唔啱 消化完仲有糧既味 你冇執咪食 加埋lab本身好為食
係屋企戴口罩?咁除左口罩梗係會活躍 好似人放監咁 咬手我就會塞隻手入去 等佢唔舒服就會放口
唔好戴口罩啦 咁樣佢好慘 我除左搭船有有規定要戴口罩之外都唔會要佢戴口罩

係,幫我答左,lab一定要帶佢落街,買d難咬爛既玩具比佢啦,如果咬手就禁佢條利,大力d唔怕,要佢覺得唔舒服就最好,真係唔洗戴口罩,口罩唔係咁用架
好似西薩啲教法
屋企有隻大狗
差唔多2歲我地先領養
養左3.4年
玩個時玩很好親密
但一幫佢沖涼就咬人
完全冇辦法幫佢剃毛同洗耳仔
一做呢d行為佢就完全反面唔認人
起哂鋼 係人就咬
有乜辦法?
仲有佢成日食野唔咬會直接呑
驚對個胃唔好
求指點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞