犬隻訓練師 我問你答

690 回覆
56 Like 4 Dislike
7歲既金毛平時係屋企好乖,但一出街成日會扯條狗帶同見到陌生人會好激動同想撲人,如果放開左有時佢見到有興趣既嘢就點叫都唔肯返黎。仲有見到哈士奇就會打架,其他都唔會 求訓練方法
巴打 你覺得唐狗難唔難教
自細就好鐘意唐狗
一直有個疑惑:
其實隻狗聽唔聽得明除左命令以外既人話呢?有時會覺得有d人會同隻狗傾計,但隻狗跟本唔知你up乜鳩
例如好多主人都會同隻狗講野(命令除外),例如話:「係咪食得好開心?」「下次唔準咁做!下次再做就唔帶你出黎玩」「掛唔掛住我呀?」但隻狗跟本講唔到野,比唔到response

有冇養狗既巴打可以解釋下

識得聽
一話佢做錯咗佢就會頭低低,唔敢郁,用好可憐眼神望住你
我個隻如果係佢面前讚其他狗會唔老脾
之前唔記得讚佢剪完毛好靚,佢就嗚我,讚返佢即刻唔嗚
我明你點解會問,因為養狗前我都覺得邊可能發生呀
養咗之後先明佢地嘅智商同小朋友一樣,識睇眉頭眼目
屋企人成日都好鍚佢,成日比野佢食,又帶佢出街等等,係佢眼中邊個先係真正主人,可以幾個都係?,定淨係認一個主人?
屋企隻狗對人好friendly,但出街對其他狗就不停吠
啲狗其實冇任何挑釁行為,但佢就不停吠,吠到啲狗都嚇親
其實係咪因爲佢呷醋

有機會係想保護主人,佢吠既時候你應該會扯住佢,咁令佢更加緊張,吠得更加勁。如果你肯定佢唔會咬,就唔洗驚放膽比佢同其他狗接觸。如果驚佢咬到其他狗就戴個口罩

平時見佢咁會拉返嚟我身邊,等佢冷靜下
其實知佢唔會咬,得把聲嘈,啲狗其實都唔多理佢
試過有次有隻大狗本來都冇野,但比佢嘈到想咬佢

都可以教個基本服從,打個底,咁佢吠既時候可以控制下佢,慢慢等佢冷靜咁接觸下其他狗

係嘅巴打,唔該哂

緊記,要佢冷靜唔係摸佢,摸佢係鼓勵緊

咁其實係唔係拉佢埋一面,大聲啲叫佢冷靜
過一陣先再返原位?

如果冇training工具,係
屋企隻狗對人好friendly,但出街對其他狗就不停吠
啲狗其實冇任何挑釁行為,但佢就不停吠,吠到啲狗都嚇親
其實係咪因爲佢呷醋

有機會係想保護主人,佢吠既時候你應該會扯住佢,咁令佢更加緊張,吠得更加勁。如果你肯定佢唔會咬,就唔洗驚放膽比佢同其他狗接觸。如果驚佢咬到其他狗就戴個口罩

平時見佢咁會拉返嚟我身邊,等佢冷靜下
其實知佢唔會咬,得把聲嘈,啲狗其實都唔多理佢
試過有次有隻大狗本來都冇野,但比佢嘈到想咬佢

都可以教個基本服從,打個底,咁佢吠既時候可以控制下佢,慢慢等佢冷靜咁接觸下其他狗

係嘅巴打,唔該哂

緊記,要佢冷靜唔係摸佢,摸佢係鼓勵緊

咁其實係唔係拉佢埋一面,大聲啲叫佢冷靜
過一陣先再返原位?

如果冇training工具,係

多謝巴打
我下次帶佢出街會試你嘅方法
想問下如果有人一㩒門鐘同有人返屋企就吠可以點解決

其中最簡單既一個方法就係大聲過佢一野喝落去

有試過 但係佢都衝出門口
好頭痛

即係佢唔當你係主人,或者係主人地位唔夠高

有無咩方法可以幫下我
不過唔該哂巴打先
點睇蓮花?

歷史悠久,師傅都唔錯幾有心教

有朋友隻husky 6個月大入左去一個月,出到黎勁驚食煙既人,驚人掂佢手/ 自閉
之後再請返另一位上門教,話佢係蓮花應該比人打得好勁

可能已經太耐啦,我都唔清楚依家情況,以前係幾好
好想入呢行
請問巴打點入行

搵d有提供犬隻訓練既公司做
請問巴打,有一隻11歲 西施混史納莎和一隻 一歲長毛芝娃娃, 兩隻都係仔, 大佬 非常之乖, 落街唔使拖繩, 叫佢行唔會走, 叫佢停就停, 任人摸對狗又friendly, 但細果隻落街不斷係咁呔人地D狗, 仲想咬其他狗, 有用狗繩, 當佢呔得太勁抱起佢, 有時佢會停, 但而家越嚟越衰抱住都係咁吠, 請問有乜嘢方法?

抱起佢就錯哂,抱佢等於讚緊佢。最安全既做法係戴口罩,雖然佢咬唔到,但都會有想咬既行為,一有就制止佢,制止既方法有幾種,最簡單直接就係禁佢落地下。
想問 poodle 出街見到咩狗都好驚
比人追住聞屎忽會keep住行走兜圈
聞佢屎忽果隻會追住佢聞
離開果度無耐就會痾屎(濕的)
會係咩問題

另外點教樣可以教到趴低
(唔知點令到佢趴低 )

Thanks 巴打

聞屎忽係狗既正常社交行為,同痾爛屎無關

教扒低的話,首先要佢係sit既況態,一手零食放近地下,另一隻手微微壓住佢條頸,口講指令,做到就比零食。需要好有耐性重覆練習
狗狗唔肯去塊廁所板到屙
依家一定屙係地下 不過都係同一個位唔算周圍屙
點先可以令佢上去屙
試過印返佢d尿放去塊板到都無用 買d噴霧引佢去屙都唔work
我隻貴婦成日唔鐘意食野,一聽日到倒糧既聲就會走開匿埋,放係佢面前就唔肯自己食,成日搞到夜一夜先要人手餵佢逼佢食先肯食晒,點搞?

佢出街好驚其他狗,有狗聞佢,佢會避,從來唔會吠其他狗,係咪社交有問題,定係身份定位有問題?以為自己係人??

人地d狗叫佢會行埋黎,但我隻狗叫佢既話多數都唔會理,而且佢唔肯反個肚俾人玩,代表佢唔信任我?點教

除左呢d,佢平時都好乖,有人返屋企佢會勁興奮去迎接屋企人,搖晒尾,要人摸佢一陣先肯走開

有冇試過唔餵佢一兩餐?通常狗唔食就要收兜,唔可以放長糧,總有一餐會食

另外係社交問題,不過佢唔會驚到會咬就照帶佢去狗公園玩,入到去放繩比佢試

反肚方面,有冇試過強行反?
一直有個疑惑:
其實隻狗聽唔聽得明除左命令以外既人話呢?有時會覺得有d人會同隻狗傾計,但隻狗跟本唔知你up乜鳩
例如好多主人都會同隻狗講野(命令除外),例如話:「係咪食得好開心?」「下次唔準咁做!下次再做就唔帶你出黎玩」「掛唔掛住我呀?」但隻狗跟本講唔到野,比唔到response

聽唔明,人會咁做都係因為情感反射,不過其實開心就得,有時人既行為都唔係為左response
一直有個疑惑:

識得聽
一話佢做錯咗佢就會頭低低,唔敢郁,用好可憐眼神望住你
我個隻如果係佢面前讚其他狗會唔老脾
之前唔記得讚佢剪完毛好靚,佢就嗚我,讚返佢即刻唔嗚
我明你點解會問,因為養狗前我都覺得邊可能發生呀
養咗之後先明佢地嘅智商同小朋友一樣,識睇眉頭眼目

佢地唔係聽得明句野既意思,係聽得明音頻。狗既世界高音代表正面,低音代表負面
屋企人成日都好鍚佢,成日比野佢食,又帶佢出街等等,係佢眼中邊個先係真正主人,可以幾個都係?,定淨係認一個主人?

有階級觀意,想知邊個係最重要既主人就試下一齊叫佢,睇下佢跟邊個,不過唔好出術例如用零食玩具
隻狗唔肯出街點算
不嬲都出街都屙屎屙尿
而家一攞狗帶佢就走 要抱先出到街
一直有個疑惑:

佢哋唔係識聽,而係可以感受到人嘅情感
例如讚good boy
一般係溫柔既聲線配合摸頭
再加埋你笑住黎講
就算狗聽唔明咩係good boy 係咩意思
但都知你係讚緊佢

鬧都一樣
佢聽唔明「下次唔準」
但佢會望到你用手指住佢
同埋你好兇惡既聲線
佢就會知你係鬧緊佢/ 岩岩做錯野

聽日做下實驗先
狗狗唔肯去塊廁所板到屙
依家一定屙係地下 不過都係同一個位唔算周圍屙
點先可以令佢上去屙
試過印返佢d尿放去塊板到都無用 買d噴霧引佢去屙都唔work

買圍柵,將廁所、水、床放入去,一開頭唔好有多餘空間,即係唔係廁所痾就會痾左落張床同水到,通常都唔會蠢到痾落張床到。見到佢痾左落廁所到讚佢比下零食,但唔好放出黎,大約一至兩個星期後,試下擴大個活動範圍,睇下比多d空間佢會點,都痾得中就讚佢,再等多一個星期再擴大如此類推,如果擴大左唔得既就縮返細
之前做過下寵物舖聽老闆鳩up
有錯勿插

冇錯,正是
隻狗唔肯出街點算
不嬲都出街都屙屎屙尿
而家一攞狗帶佢就走 要抱先出到街

佢係驚狗繩定驚狗帶,不過所有解決恐懼既方法就係面對,驚狗帶既話就逼佢戴住生活,過一排就冇事。
7歲既金毛平時係屋企好乖,但一出街成日會扯條狗帶同見到陌生人會好激動同想撲人,如果放開左有時佢見到有興趣既嘢就點叫都唔肯返黎。仲有見到哈士奇就會打架,其他都唔會 求訓練方法

求教
7歲拉布拉多搶繩 點搞
因為平時落樓下痾屎痾尿冇落繩都會貼住主人黎行
但一上繩就扯到扯哮咁
同埋隻野一見到人地食野就留曬口水滴到成地都係, 有冇得改善埋哩樣野
仲有就係有冇得訓練隻狗開下金口
養左佢咁耐淨係聽過去叫得果3次 好sad
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞