犬隻訓練師 我問你答

690 回覆
56 Like 4 Dislike
我隻仔以前係屋企肯去廁盤大小二便嘅,但後來唔肯,一定要出街先肯去,請問知唔知係咩原因忽然變到咁。
以前唔會亂吠,近年有小小聲或者失驚無神自己玩玩下又吠幾聲係咩事呢,thanks

你果隻係咩品種

哥基呀,thanks
想問你上面講既服從訓練係點練 有2隻狗 一隻好似都叫當我做大佬 一隻係完全唔應我

咁落街跟唔跟你腳行?如果唔跟可以用一個叫注意主人方法,佢一行得快過你就反方向行,一跟住你腳黎行就讚下佢,最基礎係咁

平時無帶狗出街 唔聽話果隻狗 平時唔比人反轉佢 叫佢sit完全唔理人除非有野食 如果放一大包狗糧係地 只要行近佢就會發惡 有時 係佢面前拍我自己大髀佢都可以發狂

隻野又唔肯去狗廁所大小便 好頭痛
而家八歲大有無得教

唔落街既話有無方法教

果隻係一隻強勢既狗,對住強勢既狗就要比佢更強勢。廁所都係set圍柵教,8歲仲可以,巴打可以睇返上面,教廁所大至上都一樣
我隻仔以前係屋企肯去廁盤大小二便嘅,但後來唔肯,一定要出街先肯去,請問知唔知係咩原因忽然變到咁。
以前唔會亂吠,近年有小小聲或者失驚無神自己玩玩下又吠幾聲係咩事呢,thanks

你果隻係咩品種

哥基呀,thanks

有機會係大左習慣出街痾,成犬都幼犬個性格可以差好遠

你果隻係咩品種

哥基呀,thanks

唔該晒,另外想問下你覺得台灣戴更基嗰套教狗方法點樣
我隻狗有時會冇啦啦䑛到自己手手腳腳濕哂,想問係唔係正常?
巴打想請問下你可以點教執波
試過其他人扔佢識執
但我扔就一百次先執一次
有興趣入行 追post見你話建議自己睇下書先
有冇咩書可以介紹下
有無咩書介紹 英文都ok 之前想睇下cesar millan但d人話佢個套好野蠻
Btw屋企個隻係德國牧羊 想知閹左會唔會無咁野性

初學者可以睇一本叫[超完美狗狗訓練法]裡面圖文並茂比較易明
另外閹左既狗係會定少少,不過其實依定
家好多德國牧都好馴,只係個樣同個名嚇到人

你果隻係咩品種

哥基呀,thanks

唔該晒,另外想問下你覺得台灣戴更基嗰套教狗方法點樣

佢果套方法係有佢既優點,不過我更加想知係佢對住強勢既狗會點
我隻狗有時會冇啦啦䑛到自己手手腳腳濕哂,想問係唔係正常?

有冇睇過醫生,狗舔手好好多原因,其中一個係皮膚病
巴打想請問下你可以點教執波
試過其他人扔佢識執
但我扔就一百次先執一次

佢同其他人玩開心過同你玩
我諗首先要令佢對你產生興趣,簡單方法帶佢跑下步,令佢同你一齊係開心,自然就肯同你玩波
我隻柴犬仔
3個半月大
應該點教佢唔好play biting?
同埋佢好少咬我同我老豆,反而成日咬我老母

咁應該問返你自己,做左d咩令佢唔咬你
有興趣入行 追post見你話建議自己睇下書先
有冇咩書可以介紹下

超完美狗狗訓練法,雖然個譯名好低能,但你幾好
有無咩書介紹 英文都ok 之前想睇下cesar millan但d人話佢個套好野蠻

佢依家開始唔太聽話黎緊星期六閹佢

最好都係教下,好多主人有個錯誤既觀念,覺得閹左就自然會乖,其實只係影響少少

最好都係教下,好多主人有個錯誤既觀念,覺得閹左就自然會乖,其實只係影響少少

有教呀 之前叫佢sit就sit 叫佢唔好跑就停 依家叫十次得5次番

大左d性別慢慢出黎,遲d叫十次得一次得

有教呀 之前叫佢sit就sit 叫佢唔好跑就停 依家叫十次得5次番

大左d性別慢慢出黎,遲d叫十次得一次得

閹左再教番好係咪就會順從

都要個方法岩先得
樓主
我隻狗五歲 平時都唔會點吠
但唔知點解電視一播天氣先生(其他任何畫面都無問題)佢就會又跳又吠撲向電視 依個行為雖然無咩影響 都係轉台 但好想知點解
我又唔覺佢細個果陣做過咩刺激令佢咁樣

同埋佢好憎狗 唔怕生保人 總之同人玩唔同狗玩 無視任何狗類 除左同種

唔該樓主
我做義工帶狗散步
有隻狗好驚人 唔肯比人帶佢散步 除非成籠都去 佢先勉強出去 一見到人會哩埋一角
可以點帶佢走出陰霾
樓主
我隻狗五歲 平時都唔會點吠
但唔知點解電視一播天氣先生(其他任何畫面都無問題)佢就會又跳又吠撲向電視 依個行為雖然無咩影響 都係轉台 但好想知點解
我又唔覺佢細個果陣做過咩刺激令佢咁樣

同埋佢好憎狗 唔怕生保人 總之同人玩唔同狗玩 無視任何狗類 除左同種

唔該樓主

有d狗係會有特別討厭既野,有d憎吸塵機,有d憎吹筒,係無原因。好憎狗既意思係會打?
我做義工帶狗散步
有隻狗好驚人 唔肯比人帶佢散步 除非成籠都去 佢先勉強出去 一見到人會哩埋一角
可以點帶佢走出陰霾

睇下抱唔抱到上手先,抱到上手就抱左出去先再落地,一開頭唔洗一定要行,企下都好等佢慢慢慣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞