犬隻訓練師 我問你答

690 回覆
56 Like 4 Dislike
14歲芝娃娃由細個已經成日咬我 依加都摸下都仲會咬 係咪已經當咗我係敵人
另一隻9歲poodle成日都好驚 郁一郁佢都會嚇親 拎起隻手又以為會打佢 條尾好小時間會樹起 同埋帶佢出街個陣都會好驚 點解佢會咁細膽

14歲果隻係咩時候會咬?

有狗係天生細膽,想佢唔好咁細膽就多d帶佢去街同時多d鼓勵佢

普通摸佢
同poodle玩執波個陣
其實我係狗場到有做開義工

有隻狗一見到口罩情緒就會好激動
試過咬口罩嘅時候整傷埋佢自己條脷
平時唔會咬熟人
但幫佢戴口罩嘅時候 有時都會唔小心咬到人

想問下可以點樣幫到佢戴口罩

已經試過用零食引佢
但個刻零食對佢黎講冇作用
一禁門鐘就吠 有咩方法
愈黎愈大聲 試過打都係唔得
錄門鐘聲係電話做訓練都唔得 照吠 平時好乖

你個能量太弱,令佢想保護你,平時落街係咪佢拖住你行?

唔係
隻狗唔肯出街點算
不嬲都出街都屙屎屙尿
而家一攞狗帶佢就走 要抱先出到街

佢係驚狗繩定驚狗帶,不過所有解決恐懼既方法就係面對,驚狗帶既話就逼佢戴住生活,過一排就冇事。

佢以前好鍾意出街,自從俺左之後就係咁
就算唔拎狗帶 佢都唔肯出
除非好急屎好急尿
隻狗bb有狗瘟 感冒 有無機會好得返 已經睇左醫生 琴晚血糖低反白眼嚇親我 即刻帶左佢去睇醫生 下個禮拜複診
查左資料話狗bb患上狗瘟得兩成機會存活
我隻狗好怕其他狗 見到狗都走 細隻過佢都怕 八哥黎 咩原因 有冇得教

有,唔識社交姐,佢怕其他狗但唔會咬既話就比其他狗同佢打招呼,即係聞petpet
隻狗係約瑟
佢成日都好似發左癲咁咬門
同佢出街 佢好似好驚比狗聞佢咁
會huh番啲狗 仲想咬佢地
可以點教

係咩時候會咬門?

解決社交問題最好就係戴個口罩,跟住帶佢去狗公園放繩,同其他主人講教緊社交,作一想咬就禁住佢,目的係等佢冷靜唔係要仔佢痛,冷靜左再放佢出去學,佢肯聞人petpet就讚佢

佢一係我地開門個陣就想咬
因為我同細佬妹唔同房
當其他人開細佬房門 佢就會咬
但細佬自己開就無事
佢係好似發左癲咁咬

Btw唔該巴打 好詳細!

想問你細佬係咪特別錫佢?
曾經做過3間狗場,依家主要做freelance

養狗心得 行內黑幕 歡迎提問

自爆問題不會作答

巴打
我屋企有隻唐狗
10個月大 經常亂咬野
成屋都亂咬
可否請你教?
收費同聯絡可以留下?

想了解下,佢咬既野通常係咩黎?平時有冇玩具?
隻狗5,6歲
未切蛋
一出街就好興奮 係咁用後腳跳住行
見到其他狗就追住個屎忽去聞
搞到D狗想咬佢
有無解決方法

有,基本服從訓練,唔可以用普通頸帶,要用d可以施壓既帶

自爆問題不會作答

巴打
我屋企有隻唐狗
10個月大 經常亂咬野
成屋都亂咬
可否請你教?
收費同聯絡可以留下?

乜都咬
見到就咬
最近咬爛左牆腳
我媽媽激到死
真係好想教好佢
想帶佢上行為班
巴打可以教or推介
錢唔係重點
我真係好鍚佢 好想佢好!
14歲芝娃娃由細個已經成日咬我 依加都摸下都仲會咬 係咪已經當咗我係敵人
另一隻9歲poodle成日都好驚 郁一郁佢都會嚇親 拎起隻手又以為會打佢 條尾好小時間會樹起 同埋帶佢出街個陣都會好驚 點解佢會咁細膽

14歲果隻係咩時候會咬?

有狗係天生細膽,想佢唔好咁細膽就多d帶佢去街同時多d鼓勵佢

普通摸佢
同poodle玩執波個陣

隻芝娃娃太老,真係冇得教了,你岩,佢當佢你係敵人,你同隻poodle玩佢以為你傷害緊佢
其實我係狗場到有做開義工

有隻狗一見到口罩情緒就會好激動
試過咬口罩嘅時候整傷埋佢自己條脷
平時唔會咬熟人
但幫佢戴口罩嘅時候 有時都會唔小心咬到人

想問下可以點樣幫到佢戴口罩

已經試過用零食引佢
但個刻零食對佢黎講冇作用

咁試將個口罩同佢一齊生活,但唔洗戴住,令佢覺得個口罩只係一樣普通野
想問下薩摩耶難唔難教 同新手養適唔適合
只知道會係咁甩毛
同有咩要注意
隻狗唔肯出街點算
不嬲都出街都屙屎屙尿
而家一攞狗帶佢就走 要抱先出到街

佢係驚狗繩定驚狗帶,不過所有解決恐懼既方法就係面對,驚狗帶既話就逼佢戴住生活,過一排就冇事。

佢以前好鍾意出街,自從俺左之後就係咁
就算唔拎狗帶 佢都唔肯出
除非好急屎好急尿

唔關俺左事,一定係有其他原因
隻狗bb有狗瘟 感冒 有無機會好得返 已經睇左醫生 琴晚血糖低反白眼嚇親我 即刻帶左佢去睇醫生 下個禮拜複診
查左資料話狗bb患上狗瘟得兩成機會存活

咁要做好心理準備
朋友話屋企識人可以帶我直接去狗場買狗,有咩意見?

仲有,點睇薩摩耶
屋企隻柴犬唔識去廁所柯屎 柯尿就一時時識去廁所 另外佢經常屎尿一齊柯 仲要唔係柯係廁所到 十分難搞 點解會咁? 可以點教好佢? 唔該!
狗仔好唔聽話,反肚摸一陣就好快掙扎想走,之前病咗要餵佢食藥水又發晒癲係咁叫,點先可以令佢聽話少少
領養左隻3個月大唐狗半個月
佢識去廁所 又無周圍咬野
不過點樣教佢玩玩具?買左d骨頭仔 波波 咩都唔理
我地想摸佢 佢會即刻跑走 同我地保持距離
好似好驚我地捉佢咁 所以我地通常等佢自己走過黎先模佢
係咪代表佢唔信我地? 不過佢得閒就舔下我地隻手

半個月未熟姐,肯食零食就多d喂下佢

平時佢係天台去廁所 入屋唔會屙尿
但係最近一兩晚訓覺入我房訓 半夜發覺地下有尿
要點樣教佢等到朝早先去?定係我半夜起身放佢去好?
有時半夜樓下有人返 或者廳有聲 佢訓訓下又會吠幾句
我多數唔理佢 得唔得架?

第一次養狗 好多野都唔知點做好
隻狗5,6歲
未切蛋
一出街就好興奮 係咁用後腳跳住行
見到其他狗就追住個屎忽去聞
搞到D狗想咬佢
有無解決方法

有,基本服從訓練,唔可以用普通頸帶,要用d可以施壓既帶

咩叫施壓頸帶?

自爆問題不會作答

巴打
我屋企有隻唐狗
10個月大 經常亂咬野
成屋都亂咬
可否請你教?
收費同聯絡可以留下?

乜都咬
見到就咬
最近咬爛左牆腳
我媽媽激到死
真係好想教好佢
想帶佢上行為班
巴打可以教or推介
錢唔係重點
我真係好鍚佢 好想佢好!

小弟只係想分享一d心得,唔打算係到接order,我可以推介比你,但唔想係到做打手,巴打有冇telegram? Add你再講
我隻狗仔成日吠點搞
屋外有人行過 見到人就吠
想問下薩摩耶難唔難教 同新手養適唔適合
只知道會係咁甩毛
同有咩要注意

算係一種比較馴既狗,唔算難教,不過就真係難打理,新手既話都可以養,但係爬多d文睇下點打理
朋友話屋企識人可以帶我直接去狗場買狗,有咩意見?

仲有,點睇薩摩耶

買既話最緊要睇血統,唔係近親繁殖就ok,性格就個人喜好,通常bb只會有兩種性格,就係活躍同文靜,不過性格要到成犬先會完全出哂

除左難打理之外都幾好,多數性格都溫馴
屋企隻柴犬唔識去廁所柯屎 柯尿就一時時識去廁所 另外佢經常屎尿一齊柯 仲要唔係柯係廁所到 十分難搞 點解會咁? 可以點教好佢? 唔該!

教廁所要set圍柵,要逼佢習慣係廁所到痾,將廁所、水、床放入去,一開頭唔好有多餘空間,即係唔係廁所痾就會痾左落張床同水到,通常都唔會蠢到痾落張床到。見到佢痾左落廁所到讚佢比下零食,但唔好放出黎,大約一至兩個星期後,試下擴大個活動範圍,睇下比多d空間佢會點,都痾得中就讚佢,再等多一個星期再擴大如此類推,如果擴大左唔得既就縮返細
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞