犬隻訓練師 我問你答

690 回覆
56 Like 4 Dislike
四歲哥基,係屋企唔識去大小便,係屋企一無人或者無人見到佢(e.g訓曬教) 佢會自己周圍屙,有人佢就好似唔敢屙咁,,點教?

平常屙屎尿有冇打佢

有呀

咁佢緊係驚,其實佢忍到你應該要帶佢落街痾
有冇方法令佢唔好咁早起身?朝朝早6-7點就起身
好眼訓 同埋我隻狗平時都係拎起腳柯尿
依排突然唔拎起隻腳 好奇怪 你會唔會知咩事

佢早起身對你有咩影響
佢自信低左,因為有地盤意識同有自信既狗先會單腳痾
有冇方法令佢唔好咁早起身?朝朝早6-7點就起身
好眼訓 同埋我隻狗平時都係拎起腳柯尿
依排突然唔拎起隻腳 好奇怪 你會唔會知咩事

我有兩隻狗 有一隻仲成日抓人 抓人摸佢 個個都抓 仲要摸完又再抓 抓到好痛

一抓就啪返佢隻手落去,加個no指一指佢,應該冇問題既
認真問,點解要訓練隻狗?俾佢自已想點就點唔好咩?
領養左隻金毛兩年 五歲大左右 應該係前主人度已經係咁 佢就算死忍爛忍都唔會係屋企屙屎屙尿(係有次唔舒服肚屙忍唔住先係屋企賴左⋯)雖然早晚都會帶佢去街屙 但都驚一日兩次太少會忍壞佢 有冇計令佢肯係屋企屙返
認真問,點解要訓練隻狗?俾佢自已想點就點唔好咩?

因為有d狗會咬人咬狗,影響到其他人
領養左隻金毛兩年 五歲大左右 應該係前主人度已經係咁 佢就算死忍爛忍都唔會係屋企屙屎屙尿(係有次唔舒服肚屙忍唔住先係屋企賴左⋯)雖然早晚都會帶佢去街屙 但都驚一日兩次太少會忍壞佢 有冇計令佢肯係屋企屙返

其實早晚都夠,真係要教廁所可以參考返之前回覆
巴打 你覺得臘腸狗普遍難唔難教 啱唔啱新手養?
狗bb一見有狗糧就撲人抓人,教極no都仲要撲
四歲哥基,係屋企唔識去大小便,係屋企一無人或者無人見到佢(e.g訓曬教) 佢會自己周圍屙,有人佢就好似唔敢屙咁,,點教?

平常屙屎尿有冇打佢

有呀

但有時未必日日同佢落到街
我隻狗好驚行雷, 一行電閃電就會痴哂線, 周圍捐同埋亂咬野
依加連落雨都有D驚, 可以點搞?

一行雷既時候就落條繩要佢面對,唔好比佢周圍走,控制住佢係你腳邊

佢通常係落繩綁住先會發癲,放左佢就會好冷靜
咁點先可以係綁住既情況下都好冷靜呢
巴絲們你地好
小弟有隻哥基仔(半歲) ,佢一見人就撲,見到我就會係咁跳,跳到離哂地,同埋成日咬我對手

我怕佢跳得多對腳搞唔掂

有無咩計仔?

巴打 你覺得臘腸狗普遍難唔難教 啱唔啱新手養?

唔難,普遍都好靜唔會點吠,岩新手
狗bb一見有狗糧就撲人抓人,教極no都仲要撲

No但係有連結到對佢負面既野,no係冇用,狗既學習靠聯想,睇/聽到一樣野去聯想另一樣野

平常屙屎尿有冇打佢

有呀

但有時未必日日同佢落到街

咁可以用圍柵教廁所,上面回覆有教法,巴打可以參考
我隻狗好驚行雷, 一行電閃電就會痴哂線, 周圍捐同埋亂咬野
依加連落雨都有D驚, 可以點搞?

一行雷既時候就落條繩要佢面對,唔好比佢周圍走,控制住佢係你腳邊

佢通常係落繩綁住先會發癲,放左佢就會好冷靜
咁點先可以係綁住既情況下都好冷靜呢

即係行雷但係唔落繩就冇事?咁你肯定佢真係驚行雷?
我隻狗好細膽 落親街都縮尾
聽到啲大車或者啲好嘈既野就驚得仲緊要想周圍匿
有無得救?
四歲女 兩歲領養既
巴絲們你地好
小弟有隻哥基仔(半歲) ,佢一見人就撲,見到我就會係咁跳,跳到離哂地,同埋成日咬我對手

我怕佢跳得多對腳搞唔掂

有無咩計仔?

離遠叫佢,等佢狗衝過黎,係伸定隻腳出黎,佢一撲就會撞到你隻腳,佢就feel到唔舒服,咁佢就唔會想撲。或者佢一撲就推返佢落去,咬手就禁佢條利
我隻狗好細膽 落親街都縮尾
聽到啲大車或者啲好嘈既野就驚得仲緊要想周圍匿
有無得救?
四歲女 兩歲領養既

係咪日日都會帶落街?帶佢坐係馬路邊,一定要坐,一移位就帶返佢去原位再坐,你要係佢身邊陪住佢同鼓勵
巴絲們你地好

我怕佢跳得多對腳搞唔掂

有無咩計仔?

離遠叫佢,等佢狗衝過黎,係伸定隻腳出黎,佢一撲就會撞到你隻腳,佢就feel到唔舒服,咁佢就唔會想撲。或者佢一撲就推返佢落去,咬手就禁佢條利

第一招好似幾威

點樣禁佢條脷
巴絲們你地好

我怕佢跳得多對腳搞唔掂

有無咩計仔?

第一招好似幾威

點樣禁佢條脷

一咬就捉住佢下顎手指公禁利
成日我放佢變左佢放我 有咩方法

基本服從即可,真係要教我可以唔收錢幫你
巴絲們你地好

我怕佢跳得多對腳搞唔掂

有無咩計仔?

第一招好似幾威

點樣禁佢條脷

之後再同佢講「唔可以咬我」 之類?
巴絲們你地好

我怕佢跳得多對腳搞唔掂

有無咩計仔?

第一招好似幾威

點樣禁佢條脷

之後再同佢講「唔可以咬我」 之類?

你同佢講野有鬼用咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞