犬隻訓練師 我問你答

690 回覆
56 Like 4 Dislike
同問拉布拉多bb狗點解成日咬嘢 2個月大

牙痕
隻狗成日唔理我 有咩解決方法

唔比飽飯佢死咪得 佢理你先比野佢食 利申 9 up
2歲 都痾唔中pee board 係咩玩法
有無得教
同埋有人入屋就吠 可以點解決
Thx

如果完全唔識用廁板,就一定要用圍柵教,佢係圍柵入面住,放水、床、廁板,唔洗太多多餘既空間,一痾中左就讚佢或者比零食佢,觀察一星期,痾中就擴大圍柵。痾唔中,咁連床都拎走埋,將圍柵縮到得水同廁所,一個星期之後加返張床再觀察

有人入屋係指屋企人定陌生人?

屋企人
如果入柵吠到好大聲都唔好理佢?
試過入柵大約5個鐘無理佢 佢都不停高音嗯嗯叫
個頭就爆炸
其實佢識用 但50/50痾中塊板

咁有冇試過喝停佢?

咁建議都係用圍柵,不過可以好快學識

喝都唔理
好!唔該 再試試

係屋企教廁所要忍一下,係學識就算點叫都唔可以放出黎,所以有好多主人都會交比狗場教
3個月唐狗仔成日咬人手仔,可以點教?
一想幫佢剪指甲就嗯嗯嗯,扭黎扭去點解?

換緊牙牙痕,試下一咬就禁佢利底,好多狗都唔中意剪指甲,bb既話慣左就ok,不過大左其實都唔洗剪,帶佢行多d街自己會磨

牙痕

換緊牙

唔比飽飯佢死咪得 佢理你先比野佢食 利申 9 up

都得 仲有可以玩多d,多d互動,你拎住d零食叫佢佢一定會理你,叫多幾次佢以為你叫親佢都有野食,自然會理你
我隻pudo 3 歲,有潔癖唔肯柯落per board
如果佢係唔識去廁所都可以教,但佢係識不過嫌污糟,而且佢係知道唔啱,次次痾錯都會喱埋同埋襯我睇唔到先痾
鬧也鬧過罰也罰過都冇用
佢一定要喺布質地上面痾
請問點教?
Thanks!

咁試下係塊board到加尿布

本身已經加左

咁我唔係好明,點樣一定要係布質上面痾,即係淨係鋪尿布就識痾?

係呀

咁佢係習慣左係尿布到痾,突然加塊廁板,佢都唔知咩黎,方法一係就set圍柵重新教過廁所,一係就咁鋪尿布比佢

thanks 先
佢知係廁所,但潔癖怕濕腳
所以會係sofa 柯,而佢都唔想

換緊牙牙痕,試下一咬就禁佢利底,好多狗都唔中意剪指甲,bb既話慣左就ok,不過大左其實都唔洗剪,帶佢行多d街自己會磨

Bb咬個陣就順手伸隻手禁佢利底?
點教先唔會護食?次次食野都好心急
有次見佢lam廁板係咪姐係偷食過屎?
識唔識教貓

Bb咬個陣就順手伸隻手禁佢利底?
點教先唔會護食?次次食野都好心急
有次見佢lam廁板係咪姐係偷食過屎?

係,禁佢利底,大力d都唔怕,反正唔會好痛淨係會唔舒服

餵野果陣隻手放低唔好放手,一急就拎返起,注意小心唔好倒瀉

有機會係,如果見到有積但舊屎唔見左,證明佢依
食左,食屎原因係腸胃問題
識唔識教貓

唔識,搵緊機會試
我隻poodle 10個月大 本來諗住就咁放尿布係到俾佢痾 佢識痾 但係次次襯我地唔係到就咬到爛哂 結果要用pee board, 成日要抹塊board 有冇方法令到佢唔咬? 我地係到個陣見到佢咬會叫no 佢都會唔咬, 係襯冇人先咬到爛哂

同埋都係有返屋企/有鐘響 個陣吠,大叫no又試過, 拎bb彈樽"dum"落地整嘈音又試過 ,鬧又試過都仲係吠
樓主覺得戴更基個套work唔work?
btw屋企收養左隻7歲poodle
係大隻唔係玩具 大隻過柴犬少少
一幫佢洗耳同滴耳就咬人
試過打 無用 試過佢一咬人唔理佢一段時間
但都係咁 宜家開始佢有咩唔鍾意都出口咬
可以點樣教佢
關唔關佢過去事 比人遺棄左兩次
喺寵物鋪代養左兩年 個籠佢坐喺度都頂頭
覺得佢過去好慘 其實都唔忍心打
隻狗識應人講野係咪天生?
即你fb好多主人講野隻狗會嗚嗚聲回應果啲
領養左隻3個月大唐狗半個月
佢識去廁所 又無周圍咬野
不過點樣教佢玩玩具?買左d骨頭仔 波波 咩都唔理
我地想摸佢 佢會即刻跑走 同我地保持距離
好似好驚我地捉佢咁 所以我地通常等佢自己走過黎先模佢
係咪代表佢唔信我地? 不過佢得閒就舔下我地隻手
我隻poodle 10個月大 本來諗住就咁放尿布係到俾佢痾 佢識痾 但係次次襯我地唔係到就咬到爛哂 結果要用pee board, 成日要抹塊board 有冇方法令到佢唔咬? 我地係到個陣見到佢咬會叫no 佢都會唔咬, 係襯冇人先咬到爛哂

同埋都係有返屋企/有鐘響 個陣吠,大叫no又試過, 拎bb彈樽"dum"落地整嘈音又試過 ,鬧又試過都仲係吠

精力過盛,平時出街有冇留d玩具比佢?同埋市面上有d玩具係可以放野食係入面,用果d佢可以玩好耐

有時no完但係冇任何壓力會令指令失效,所以最好加一下壓力例如篤一下條頸
樓主覺得戴更基個套work唔work?
btw屋企收養左隻7歲poodle
係大隻唔係玩具 大隻過柴犬少少
一幫佢洗耳同滴耳就咬人
試過打 無用 試過佢一咬人唔理佢一段時間
但都係咁 宜家開始佢有咩唔鍾意都出口咬
可以點樣教佢
關唔關佢過去事 比人遺棄左兩次
喺寵物鋪代養左兩年 個籠佢坐喺度都頂頭
覺得佢過去好慘 其實都唔忍心打

戴更基果套好柔,教細膽狗就有用

可以滴耳之前戴個口罩,首先防止左佢咬先,滴完獎佢食零食,唔洗打
利底即係邊到?

即係條利下面d牙肉?

冇所謂,可以連埋條利一齊禁落去
隻狗識應人講野係咪天生?
即你fb好多主人講野隻狗會嗚嗚聲回應果啲

首先要睇品種,唔係隻隻都中意嗚,跟住再要睇埋隻狗既資質
領養左隻3個月大唐狗半個月
佢識去廁所 又無周圍咬野
不過點樣教佢玩玩具?買左d骨頭仔 波波 咩都唔理
我地想摸佢 佢會即刻跑走 同我地保持距離
好似好驚我地捉佢咁 所以我地通常等佢自己走過黎先模佢
係咪代表佢唔信我地? 不過佢得閒就舔下我地隻手

半個月未熟姐,肯食零食就多d喂下佢
巴打勁比心機覆 正評已比

小妹想問下 我隻金毛女成日係垃圾桶摷廁紙食 只要屋企人唔係屋企就會去食 食完勁多碎係地 打過佢都繼續食 點搞

唔該哂巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞