犬隻訓練師 我問你答

690 回覆
56 Like 4 Dislike
列出5個品種,大小不限
係你覺得咁多年黎訓練黎講相對聰明易教聽話既
有興趣可以去邊度學

純興趣就自己睇書 再對自己隻狗試下訓練
真係要入行就搵間狗場做學徒,不過做學徒係辛苦
我呀嫲住村,有隻7歲左右咩都唔識既半放養狗,有冇方法可以train到佢???

一星期先見一兩次隻狗

你想教佢咩?
返屋企會吠,隔離屋返都吠,有咩方法

你返屋企吠係歡迎緊你,隔離屋返吠係看口門,如果本身主人地位高試下喝停佢
列出5個品種,大小不限
係你覺得咁多年黎訓練黎講相對聰明易教聽話既

拉布拉多,德國牧,金毛,邊界牧,西施
聽過有dog trainer話張松照果套outdated,點睇
點訓練貓
返屋企會吠,隔離屋返都吠,有咩方法

你返屋企吠係歡迎緊你,隔離屋返吠係看口門,如果本身主人地位高試下喝停佢

歡迎係好事,不過好麻煩,有冇得唔吠

有,一返屋企唔好摸佢 唔好理佢 唔好有眼神交流,慢慢佢就唔會理你
聽過有dog trainer話張松照果套outdated,點睇

方法冇話out唔out既,教到就得
教唔到就轉第二個方法
點訓練貓

唔太在行
只係聽過淨係可以用利誘 唔可以施壓
點睇force free training?
1.隻松鼠狗一聽到門口痛動靜/有人返就會狗衝去吠。有時咁岩係身邊都可以捉實佢唔比佢跑去門口,但唔係時時係身邊

2. 好難教呢兩隻松鼠係個尿兜/尿紙到柯尿,佢地寧願出花園柯。有時帶佢地入房訓,會柯係地下,唔柯係尿紙到

兩隻都5歲
點睇force free training?

其中一個方法
一個好既trainer應該要活學活用
點睇Cesar Milan?
有隻一歲既狗女

好細膽 出親街一定瀨屎瀨尿 但佢係街到汁番黎

攪到而家大隻左都好少出街

試過幾次想帶佢落街 反而攪到成身尿 鞋又有屎

買左紙尿片諗住包住佢拖佢出街

除左呢樣 有無咩方法教? 已經好攰

諗過好多方法 但屋企有個明明唔識教狗既人爭住教 攪到咁
1.隻松鼠狗一聽到門口痛動靜/有人返就會狗衝去吠。有時咁岩係身邊都可以捉實佢唔比佢跑去門口,但唔係時時係身邊

2. 好難教呢兩隻松鼠係個尿兜/尿紙到柯尿,佢地寧願出花園柯。有時帶佢地入房訓,會柯係地下,唔柯係尿紙到

兩隻都5歲

問題1,佢地當中有一隻係大佬,大佬吠做細既就會跟住吠,方法就係提升返主人地位,基本服從訓練係其中一個方法

問題2,教廁所唔係淨係放張尿兜,係要令佢習慣係個尿兜到痾,如果屋企有一個狹窄既空間例如廁所,冇既話就要買圍柵(淘寶有)將尿兜/尿布、水、佢地既床一齊放入去,但係記得分開痾既空間同訓既空間,因為多數狗就算點污糟都唔會係自己訓既地方痾,見到佢有用尿兜就讚

一個係教狗同pr都做得好好既trainer,不過千萬唔好睇佢節目黎學,因為人地係後台做左好多功夫
有隻一歲既狗女

好細膽 出親街一定瀨屎瀨尿 但佢係街到汁番黎

攪到而家大隻左都好少出街

試過幾次想帶佢落街 反而攪到成身尿 鞋又有屎

買左紙尿片諗住包住佢拖佢出街

除左呢樣 有無咩方法教? 已經好攰

諗過好多方法 但屋企有個明明唔識教狗既人爭住教 攪到咁

你意思係一想帶佢落街就係屋企瀨?
係驚左條狗繩?驚左門口?
我隻仔上年領養翻離 佢一直都住我家前花園 基本上佢霸哂 但佢到宜家都係周圍屙屎尿 佢屎都好炒少 次次都果個位 但尿就經常唔同位置 花園地都差唔多洗爛 基本上每日都趁佢平時差唔多去洗手間既時間同佢出街 半個鐘又試過 個半鐘都試過 但就係唔肯係出面屙 一翻到家隔無耐就屙 有無方法另佢係出面屙
眼前得一條路 有幾隻大唐狗
見到你接近邊吠邊狗沖撲過嚟
手上無棍 點算 要經過條路

兩隻都5歲

問題1,佢地當中有一隻係大佬,大佬吠做細既就會跟住吠,方法就係提升返主人地位,基本服從訓練係其中一個方法

問題2,教廁所唔係淨係放張尿兜,係要令佢習慣係個尿兜到痾,如果屋企有一個狹窄既空間例如廁所,冇既話就要買圍柵(淘寶有)將尿兜/尿布、水、佢地既床一齊放入去,但係記得分開痾既空間同訓既空間,因為多數狗就算點污糟都唔會係自己訓既地方痾,見到佢有用尿兜就讚

1. True,細個隻跟大佬吠。但如果吠係想保護屋企,咁同主人地位有咩關係?

2. 有set圍柵,入面放左佢地既床同尿兜,但佢地都好少係尿兜到柯 有時地下都見到佢地d尿
因為朝早起身之後會放佢地出黎。
試過放佢地係尿兜上面然後用零食叫佢地係上面尿尿,但佢地都唔明咁。

一個係教狗同pr都做得好好既trainer,不過千萬唔好睇佢節目黎學,因為人地係後台做左好多功夫

竟然

可唔可以講下後台做左d咩?
睇佢d片真係覺得佢好勁
我隻仔上年領養翻離 佢一直都住我家前花園 基本上佢霸哂 但佢到宜家都係周圍屙屎尿 佢屎都好炒少 次次都果個位 但尿就經常唔同位置 花園地都差唔多洗爛 基本上每日都趁佢平時差唔多去洗手間既時間同佢出街 半個鐘又試過 個半鐘都試過 但就係唔肯係出面屙 一翻到家隔無耐就屙 有無方法另佢係出面屙

去廁所係習慣性,習慣左係花園痾就好難改,如果想佢改,要係一個新既環境住,可以試下比佢入屋住,然後就返果個時間帶佢去街,最好唔好經過花園,唔好比佢有機會係花園痾

兩隻都5歲

1. True,細個隻跟大佬吠。但如果吠係想保護屋企,咁同主人地位有咩關係?

2. 有set圍柵,入面放左佢地既床同尿兜,但佢地都好少係尿兜到柯 有時地下都見到佢地d尿
因為朝早起身之後會放佢地出黎。
試過放佢地係尿兜上面然後用零食叫佢地係上面尿尿,但佢地都唔明咁。

主人地位提升左,係狗既眼中主人先係大佬,主人冇行動佢地都唔會有咩行動,就算有,喝一喝就停到

即係個空間set得太大,可以再收窄d,收到淨係放到床同水同廁所,唔會有多餘空間,同埋唔可以放出黎,大約一個星期後就試下擴大返圍柵,睇下痾唔痾得中,中就再擴大少少,唔中就縮返細。零食係痾中左先比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞