犬隻訓練師 我問你答

690 回覆
56 Like 4 Dislike
7歲既金毛平時係屋企好乖,但一出街成日會扯條狗帶同見到陌生人會好激動同想撲人,如果放開左有時佢見到有興趣既嘢就點叫都唔肯返黎。仲有見到哈士奇就會打架,其他都唔會 求訓練方法

求教

最好有條可以施壓既狗帶,一扯去一邊就行反方向順勢chok一下,通常chok幾下佢就get到邊個先係大佬,撲人都係一樣

基本上佢對你服從左,就算見到husky都唔會主動衝過去,但係如果要令佢同husky fd就再需要特別訓練
7歲拉布拉多搶繩 點搞
因為平時落樓下痾屎痾尿冇落繩都會貼住主人黎行
但一上繩就扯到扯哮咁
同埋隻野一見到人地食野就留曬口水滴到成地都係, 有冇得改善埋哩樣野
仲有就係有冇得訓練隻狗開下金口
養左佢咁耐淨係聽過去叫得果3次 好sad

需要training工具,可以施壓力既狗帶,一行得快過你就反方向行加一下chok,但係流口水係生理現象冇得教,除非你困住佢唔好比佢見到你食野 另外吠唔吠係本身既性格,我自己果隻都唔吠,不過你真係想佢開金口,就用野食引到佢吠為止跟住比佢食。

不過教識左佢吠你就會後悔
請問可以點訓練隻換過4個主人既阿拉斯加仔定點大小便?
救左佢番來一年,佢一開始唔肯係屋企痾,後來見同伴係屋企痾,佢就知道可以係屋企痾
但佢永遠都係尿布外面痾😑 姐係佢督尿最後會有1/3 滲入尿布底,2/3係地(仲要滲哂落地磚啲隙)
可以點教佢定點大小便?
同埋隻死仔好惡,前兩次俾人遺棄係因為開口咬人,第一次係主人外遊,父母幫手照顧時,佢護食咬到人地入醫院。第二次係去游水,個主人想抱佢落泳池,佢咬爆主人個嘴,縫左十幾針.... 然後住左一年狗酒店,義工最後帶佢番屋企養,旨在養到佢脾氣好番先再出...而家同佢沖涼吹毛都會e牙同胡。
唔該哂🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻
7歲既金毛平時係屋企好乖,但一出街成日會扯條狗帶同見到陌生人會好激動同想撲人,如果放開左有時佢見到有興趣既嘢就點叫都唔肯返黎。仲有見到哈士奇就會打架,其他都唔會 求訓練方法

求教

最好有條可以施壓既狗帶,一扯去一邊就行反方向順勢chok一下,通常chok幾下佢就get到邊個先係大佬,撲人都係一樣

基本上佢對你服從左,就算見到husky都唔會主動衝過去,但係如果要令佢同husky fd就再需要特別訓練

已經用緊easy walker,但都係會扯,點教都唔聽
佢係屋企好服從,一出去就變左另一隻狗咁
列出5個品種,大小不限
係你覺得咁多年黎訓練黎講相對聰明易教聽話既

拉布拉多,德國牧,金毛,邊界牧,西施

拉布拉多
好想養狗呀
我以前有隻西伯利亞雪橇女,過左身,但佢有好嚴重行為問題,想問問巴打可以點教呢類狗。因為一路救狗都有呢類狗出現,但問題冇呢隻咁嚴重。

佢前半世俾人虐打得好嚴重,好唔信人,對陌生人好好,對我地就好惡。伸手摸佢會咬人(仲要咬到舊肉反出來,要最少一個月先好番個種)、個時佢有肝癌,成日唔食野,咁我地咪俾肉佢氹佢食,佢唔食之餘仲嫌我地煩,又咬 佢對街外人好好,任人摸,人地俾野佢又食

呢類狗其實應該點教?
4個月柴犬大便會邊走邊or 搞到自己踩翻 十次有2次會or去訓教個度 同埋一放佢岀來玩就唔識翻去or 會周圍去 點搞好

4個月狗仔未定性教唔到
6個月先可以教

係咪最好6個月前都困籠?同教法係點?
我隻貴婦成日唔鐘意食野,一聽日到倒糧既聲就會走開匿埋,放係佢面前就唔肯自己食,成日搞到夜一夜先要人手餵佢逼佢食先肯食晒,點搞?

佢出街好驚其他狗,有狗聞佢,佢會避,從來唔會吠其他狗,係咪社交有問題,定係身份定位有問題?以為自己係人??

人地d狗叫佢會行埋黎,但我隻狗叫佢既話多數都唔會理,而且佢唔肯反個肚俾人玩,代表佢唔信任我?點教

除左呢d,佢平時都好乖,有人返屋企佢會勁興奮去迎接屋企人,搖晒尾,要人摸佢一陣先肯走開

有冇試過唔餵佢一兩餐?通常狗唔食就要收兜,唔可以放長糧,總有一餐會食

另外係社交問題,不過佢唔會驚到會咬就照帶佢去狗公園玩,入到去放繩比佢試

反肚方面,有冇試過強行反?

我會試下收兜
佢唔會咬其他狗架,只會避架咋。。。
如果抱佢反肚,佢會不斷掙扎想反返轉囉,又唔會咬既,就係唔鐘意反肚
點睇Cesar Milan?

一個係教狗同pr都做得好好既trainer,不過千萬唔好睇佢節目黎學,因為人地係後台做左好多功夫

竟然

可唔可以講下後台做左d咩?
睇佢d片真係覺得佢好勁

例如佢係電視上面show一次,可能台後已經做左好多次,到佢覺得可以出街先拍

唔明,姐係佢係後台訓練多次隻狗先出街拍?

咁你點睇佢既教法/理論?
因為有好人都話佢既教法係舊派已經唔work/傷害到狗狗
狗狗唔肯去塊廁所板到屙
依家一定屙係地下 不過都係同一個位唔算周圍屙
點先可以令佢上去屙
試過印返佢d尿放去塊板到都無用 買d噴霧引佢去屙都唔work

買圍柵,將廁所、水、床放入去,一開頭唔好有多餘空間,即係唔係廁所痾就會痾左落張床同水到,通常都唔會蠢到痾落張床到。見到佢痾左落廁所到讚佢比下零食,但唔好放出黎,大約一至兩個星期後,試下擴大個活動範圍,睇下比多d空間佢會點,都痾得中就讚佢,再等多一個星期再擴大如此類推,如果擴大左唔得既就縮返細

多謝
點入行?
月入幾多?
讀書考牌又幾多?
有兩隻1歲嘅馬連來犬 對屋企人就唔惡 但唔多識聽指令咁 e.g. Sit 不過呢排好咗 食飯識得自己走入籠
同埋佢哋對外人好惡 點樣可以令佢哋一畀指令就停低唔吠
請問可以點訓練隻換過4個主人既阿拉斯加仔定點大小便?
救左佢番來一年,佢一開始唔肯係屋企痾,後來見同伴係屋企痾,佢就知道可以係屋企痾
但佢永遠都係尿布外面痾😑 姐係佢督尿最後會有1/3 滲入尿布底,2/3係地(仲要滲哂落地磚啲隙)
可以點教佢定點大小便?
同埋隻死仔好惡,前兩次俾人遺棄係因為開口咬人,第一次係主人外遊,父母幫手照顧時,佢護食咬到人地入醫院。第二次係去游水,個主人想抱佢落泳池,佢咬爆主人個嘴,縫左十幾針.... 然後住左一年狗酒店,義工最後帶佢番屋企養,旨在養到佢脾氣好番先再出...而家同佢沖涼吹毛都會e牙同胡。
唔該哂🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻

廁所果到會唔會係唔夠尿布?試下擴大d尿布既範圍,始終係大狗一張尿布係唔夠

護食果到,主人收兜冇有問題?成年大狗護食係最難搞,一來大力,二來危險,就算係到教你方法你都用唔到,最簡單方法係要用電帶(調教一個適合既度數,同埋搵返專業人士)但係如果主人收冇事既話建議唔好用。如果只對其他人會護食既話,就擺耐d先收兜啦。仲有狗係唔洗抱,特別係大狗好多都唔中意抱。

要令一隻性格比較強勢既狗服從,就係會用(禁),即係係佢發惡既時候禁佢落地,四腳要向外,模擬一隻比佢強既狗要佢屈服。如果真係要教就搵返trainer,唔好自己試,會好危險。

唔好意思巴打,係到淨係可以比到一d建議你
一年前養左隻哥基 好乖好痴人係有時吠
但係試過開門衝左落街
之後加左個閘係門口 佢都係想衝出街
有冇方法可以令佢定d 好驚走失左佢

求教

已經用緊easy walker,但都係會扯,點教都唔聽
佢係屋企好服從,一出去就變左另一隻狗咁

胸帶?係既話冇用好正常,胸帶係會令佢扯住行仲舒服。

買條choke chain吧,緊記戴左唔可以死扯,唔係要同佢鬥力,用返我上面講既方法。同埋戴choke chain係有方向,chok一下識自己鬆就係岩,chok一下緊左唔識鬆返即係戴錯方向
我以前有隻西伯利亞雪橇女,過左身,但佢有好嚴重行為問題,想問問巴打可以點教呢類狗。因為一路救狗都有呢類狗出現,但問題冇呢隻咁嚴重。

佢前半世俾人虐打得好嚴重,好唔信人,對陌生人好好,對我地就好惡。伸手摸佢會咬人(仲要咬到舊肉反出來,要最少一個月先好番個種)、個時佢有肝癌,成日唔食野,咁我地咪俾肉佢氹佢食,佢唔食之餘仲嫌我地煩,又咬 佢對街外人好好,任人摸,人地俾野佢又食

呢類狗其實應該點教?

依個case係因為打佢既係主人,所以佢唔信主人。要建立返信任唔易,首先唔好一黎就太錫佢,佢對住主人要擺出強勢既況態去保護自己,因為依個係佢之前既生存之道,如果佢對陌生人係ok,就從陌生人開始,慢慢將陌生人變成主人,而唔係一下就要做佢主人。或者有個更快既方法就係比佢更強勢。平時我唔建議放長糧,但有病另計,放係到肚餓就自然食
4個月柴犬大便會邊走邊or 搞到自己踩翻 十次有2次會or去訓教個度 同埋一放佢岀來玩就唔識翻去or 會周圍去 點搞好

4個月狗仔未定性教唔到
6個月先可以教

係咪最好6個月前都困籠?同教法係點?

係,可以放出黎玩,但肯定佢痾哂先。餵佢既時候改用人手餵,拖條帶係屋企行,收短條繩令佢係你腳邊,另一隻手揸住d糧(記得比佢自己你隻手有野食),行幾步就餵一d,等佢習慣跟住你行
我隻貴婦成日唔鐘意食野,一聽日到倒糧既聲就會走開匿埋,放係佢面前就唔肯自己食,成日搞到夜一夜先要人手餵佢逼佢食先肯食晒,點搞?

佢出街好驚其他狗,有狗聞佢,佢會避,從來唔會吠其他狗,係咪社交有問題,定係身份定位有問題?以為自己係人??

人地d狗叫佢會行埋黎,但我隻狗叫佢既話多數都唔會理,而且佢唔肯反個肚俾人玩,代表佢唔信任我?點教

除左呢d,佢平時都好乖,有人返屋企佢會勁興奮去迎接屋企人,搖晒尾,要人摸佢一陣先肯走開

有冇試過唔餵佢一兩餐?通常狗唔食就要收兜,唔可以放長糧,總有一餐會食

另外係社交問題,不過佢唔會驚到會咬就照帶佢去狗公園玩,入到去放繩比佢試

反肚方面,有冇試過強行反?

我會試下收兜
佢唔會咬其他狗架,只會避架咋。。。
如果抱佢反肚,佢會不斷掙扎想反返轉囉,又唔會咬既,就係唔鐘意反肚

咁都易搞,為食嗎?為食既話試下強行反肚,反完比d零食佢
2個月大狗仔係咁打乞嗤 成日都訓 點搞

一個係教狗同pr都做得好好既trainer,不過千萬唔好睇佢節目黎學,因為人地係後台做左好多功夫

竟然

睇佢d片真係覺得佢好勁

例如佢係電視上面show一次,可能台後已經做左好多次,到佢覺得可以出街先拍

其實我都有參考佢既方法,確實係有用,其實係幾時開始會分新舊派,以我既睇法,識多套野總比唔識好,對唔同狗要用唔同方法,最緊要係了解狗既學習模式,用返狗既方法去教
點入行?
月入幾多?
讀書考牌又幾多?

最簡單方法去訓練狗場做學徒
月入幾千,有心理準備會好辛苦
不用讀書也不用考牌,一切靠經驗
不過建議你睇下training書先,真係有興趣先入行
有兩隻1歲嘅馬連來犬 對屋企人就唔惡 但唔多識聽指令咁 e.g. Sit 不過呢排好咗 食飯識得自己走入籠
同埋佢哋對外人好惡 點樣可以令佢哋一畀指令就停低唔吠

提升返主人地位,馬連來係一種看門犬,所以保護性好強,如果主人地位太弱,佢咬人都控制唔到
一年前養左隻哥基 好乖好痴人係有時吠
但係試過開門衝左落街
之後加左個閘係門口 佢都係想衝出街
有冇方法可以令佢定d 好驚走失左佢

想問平時有冇帶佢落街既習慣

竟然

睇佢d片真係覺得佢好勁

其實我都有參考佢既方法,確實係有用,其實係幾時開始會分新舊派,以我既睇法,識多套野總比唔識好,對唔同狗要用唔同方法,最緊要係了解狗既學習模式,用返狗既方法去教

其實我都係睇返wiki個d講 話佢既教法都幾有爭議
但自己睇佢個節目又覺得真係好work
見到巴打上面咁講更加覺得佢節目效果好重
我隻松鼠狗 男仔黎 12歲半

依家仲好精靈活潑

但係有個缺點 唔識搞

因為我搬左出去 唔係成日見到佢

一個星期可能見得一兩次

問題就係 除左我之外 任何人想摸佢

佢都會咬人 點解會咁反常

我點摸點玩 佢都冇事 仲好開心

一見到我 就好似貓咁 係咁“埃”我對腳

超過5分鐘 但係對住我父母就冇

我都差唔多搬左兩三年 點解會咁?

同埋 我每次走 佢都吠到好大聲 好想跟我走咁

我其他屋企人都冇呢啲事

同埋聽我屋企人講 我每次返到黎

佢都好活潑 周圍走 我去到邊佢就跟到邊

我坐佢就抓我陪佢玩 抱佢 但係我唔係到

佢就好似孤獨老人咁 除左食飯飲水去廁所

基本上都伏係地下唔郁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞