犬隻訓練師 我問你答

690 回覆
56 Like 4 Dislike

No但係有連結到對佢負面既野,no係冇用,狗既學習靠聯想,睇/聽到一樣野去聯想另一樣野

已經一撲就大聲no,推開佢
Sit唔夠3秒又撲過人大脾
不停no,推開都無用咁可以點?

Bb定力係差d,果3秒sit好你就要比佢,咁佢先知坐定定先有

之前我都係咁教,由三秒慢慢加到五秒,八秒,十秒,廿秒 依家兩歲幾,食嘢都算幾乖,有時佢未sit好偷食,大喝一聲都會坐底先

不過我仲未教識佢唔好放我 試過佢拉住我行就反方向,試多兩次佢唔行 仲有其他方法?

方法係岩,不過你需要一條choke chain

我嗰隻係八哥,唔係好敢用choke chain怕整傷佢,會唔會有其他辦法?依家用緊k9胸帶,定過以前用工字帶,唔會一落地就跑,但都係會行得快過我

工具係到,你唔識用或者用錯先會整傷到佢,我夠膽講教好左之後choke chain係舒服過頸帶

就係唔識嘛

已經一撲就大聲no,推開佢
Sit唔夠3秒又撲過人大脾
不停no,推開都無用咁可以點?

Bb定力係差d,果3秒sit好你就要比佢,咁佢先知坐定定先有

之前我都係咁教,由三秒慢慢加到五秒,八秒,十秒,廿秒 依家兩歲幾,食嘢都算幾乖,有時佢未sit好偷食,大喝一聲都會坐底先

不過我仲未教識佢唔好放我 試過佢拉住我行就反方向,試多兩次佢唔行 仲有其他方法?

我嗰隻係八哥,唔係好敢用choke chain怕整傷佢,會唔會有其他辦法?依家用緊k9胸帶,定過以前用工字帶,唔會一落地就跑,但都係會行得快過我

工具係到,你唔識用或者用錯先會整傷到佢,我夠膽講教好左之後choke chain係舒服過頸帶

就係唔識嘛

咁都有另外一個方法,收短條繩,佢係你腳邊,用野食引佢注意你,佢一望你就比少少佢再讚下佢
我有隻歲半嘅poodle 次次散步見到中型size以上嘅狗狗就會不停吠 但見到其他細狗就唔會吠 仲會好nice咁大家互相聞屁屁 除咗八哥同埋法鬥
請問點先可以令佢見到唔吠 掂行掂咁行過呢?

有冇試過放比佢去果d大狗到?會唔會攻擊?

平時星期日都會帶去狗公園玩 佢只會吠 但唔會咬 得把聲 但我驚喺成日吠其他狗狗會唔鐘意而攻擊佢之類

[唔知岩唔岩] D人話寵物狗/細狗 係鐘意撩人

咁你越驚佢咪越吠得勁,你要放膽d,你驚佢比狗咬就陪住佢,萬一要咩意外都幫到手,同埋你要主動接觸d大狗先

就係唔識嘛

咁都有另外一個方法,收短條繩,佢係你腳邊,用野食引佢注意你,佢一望你就比少少佢再讚下佢

我試下先,唔該巴打
我有隻歲半嘅poodle 次次散步見到中型size以上嘅狗狗就會不停吠 但見到其他細狗就唔會吠 仲會好nice咁大家互相聞屁屁 除咗八哥同埋法鬥

平時星期日都會帶去狗公園玩 佢只會吠 但唔會咬 得把聲 但我驚喺成日吠其他狗狗會唔鐘意而攻擊佢之類

咁你越驚佢咪越吠得勁,你要放膽d,你驚佢比狗咬就陪住佢,萬一要咩意外都幫到手,同埋你要主動接觸d大狗先

我喺隔離望住㗎 我隻狗不停對住大狗吠 我就立刻上返繩 要隔一陣先冷靜返 之後先放返繩
仲有我唔驚大狗㗎 會同大狗玩之類 但唔知點解我隻細狗會咁驚大狗
我隻八哥食野既時候,我地唔可以行近,如果行近佢就會發惡,主人都照咬

仲有帶佢去出街見到小朋友就會吠同對佢地發惡,點搞...
chow chow 係咪好難訓練?
有興趣可以去邊度學

純興趣就自己睇書 再對自己隻狗試下訓練
真係要入行就搵間狗場做學徒,不過做學徒係辛苦

唔入狗場仲有無咩可行方法入行?

或者有無咩course 可以上?

傻仔才去做乜學徒,你只係一個清潔人員

其實如當興趣咁,所謂教狗係好撚容易,你有腦就得,我都想教下人一齊當興趣,但係太多人諗住學黎做freelance收錢發財,識小小就吹係乜都教到,乜都改到。so . 不了

唔係想做咩freelance
自己有養狗,本身都有興趣教,所以睇書學

唔少狗友(養同一種狗既frd )有問題,有時係whatsapp grp 有人有問題,答下人地又唔係好信,好似無學過少左d說服力
樓主識唔識訓練實用謢衛?

例如,你拖狗行,轉⻆有人沖出黎打你,隻狗會立即咬佢

唔識,依個要考牌,個牌係國際性受國際認可,叫ipo

sorry, ipo 你當比賽好了,冇實用性的。好多冇就唔識咬

實用性你睇下以色列同美國個堆差人就有

巴打你講到警察果套咁我更加唔識啦

冇實用性既冇用麻,

你話養狗當個伴,求其搵隻「「「穩定」」」既玩具狗都得,唐狗巳好好。

問題係D人連小朋友都唔識點理,長時間比晒錯誤訊息比隻狗,搵個有料既人教即改左佢,D方法主人唔會接受到,冇料既用把口吹到個主人樂意科水,問題咪照舊。

例如有D問題係主人唔識當既時候摸狗,叫佢唔好成摸,主人巳頂唔順啦。當狗係毛公仔咁摸係大晒架

呢個真,主人既問題好多時大過狗

有朋友隻狗揀野食,又成日呻幫狗仔搵隻岩食既辛苦,叫左佢唔好放長糧又硬係唔聽

我喺隔離望住㗎 我隻狗不停對住大狗吠 我就立刻上返繩 要隔一陣先冷靜返 之後先放返繩
仲有我唔驚大狗㗎 會同大狗玩之類 但唔知點解我隻細狗會咁驚大狗

咁有冇試過係佢吠照放繩比佢
我隻八哥食野既時候,我地唔可以行近,如果行近佢就會發惡,主人都照咬

仲有帶佢去出街見到小朋友就會吠同對佢地發惡,點搞...

護食加對弱者有攻擊性,你要搵返trainer教,我就算講完你都未必做到,有一定危險性
chow chow 係咪好難訓練?

都幾架,又固執又蠢
有興趣可以去邊度學

純興趣就自己睇書 再對自己隻狗試下訓練
真係要入行就搵間狗場做學徒,不過做學徒係辛苦

唔入狗場仲有無咩可行方法入行?

或者有無咩course 可以上?

傻仔才去做乜學徒,你只係一個清潔人員

其實如當興趣咁,所謂教狗係好撚容易,你有腦就得,我都想教下人一齊當興趣,但係太多人諗住學黎做freelance收錢發財,識小小就吹係乜都教到,乜都改到。so . 不了

唔係想做咩freelance
自己有養狗,本身都有興趣教,所以睇書學

唔少狗友(養同一種狗既frd )有問題,有時係whatsapp grp 有人有問題,答下人地又唔係好信,好似無學過少左d說服力

所以要用經驗,接得越多case就越識教,去上果d堂其實真係冇用

佢一見到中型size以上狗狗會立即吠 我通常會俾佢吠一陣 或者俾佢去接觸先 但通常佢都會不停吠 之後仲會追住嚟吠 跟住我就會立刻上繩 等佢冷靜啲
仲有佢都好憎小朋友 一見到小朋友又會吠
好難搞

佢一見到中型size以上狗狗會立即吠 我通常會俾佢吠一陣 或者俾佢去接觸先 但通常佢都會不停吠 之後仲會追住嚟吠 跟住我就會立刻上繩 等佢冷靜啲
仲有佢都好憎小朋友 一見到小朋友又會吠
好難搞

主要係因為佢控制住你,所以你要拎返個控制權,最簡單既方法係基本服從
基本服從訓練即係邊啲?

Sit/hand hand嗰啲?
大師大師, 禁脷同伸腳呢2招都唔WORK
基本服從訓練即係邊啲?

佢落帶行係你腳邊,就算你點轉彎佢都跟到,你停佢就停,唔會周圍走

可能你手法錯左,你禁佢既時候佢冇想縮?
基本服從訓練即係邊啲?

佢落帶行係你腳邊,就算你點轉彎佢都跟到,你停佢就停,唔會周圍走

除咗佢會行我前面之外,我停佢都會跟住停,等過馬路時間中會企我腳邊 再試下訓練佢先,唔該晒

無,我用手指公禁脷,其他就鏈住「下鱷」,佢都只係輕輕咬住我隻手唔放

無,我用手指公禁脷,其他就鏈住「下鱷」,佢都只係輕輕咬住我隻手唔放

咁你禁深d,要佢覺得唔舒服想縮,佢縮果個不仿可以追住黎禁,咁你反而你怕左你

咁你禁深d,要佢覺得唔舒服想縮,佢縮果個不仿可以追住黎禁,咁你反而你怕左你

老實我幾中意依個環節 有時我會玩到上癮

我隻bb會縮但幾秒後又lam手指再咬
係咪要追住黎禁?

我隻bb會縮但幾秒後又lam手指再咬
係咪要追住黎禁?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞