Soundbar的決擇,求解答(8)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
剛上avm 入咗隻max 500W 既8吋sub
兩個世界嚟㗎
如果咁講,咁Soundbar 果2個HDMI IN咪廢咗?
我啱啱响咸片生活訂左A90J同A7000
都話最快起碼預11月至12月先有
無人打比我
用optical cable 係唔係玩唔盡
咁隻後置同 sub 仔係咪已經出咗
後置同sub都係訂左咋
佢都比唔實個期我
都係話早訂早有
起碼預11至12月
Optical cable bandwidth唔夠
玩唔到 Dolby Atmos & dts:X
光纖都唔夠?唔會掛?似廠商唔想開發
正確嚟講係光纖個protocol 問題,Toslink 喺八十年代開發,當時根本冇諗到要support 咁大bandwidth
正常都係插soundbar hdmi in先, ARC先係電視聲回傳俾soundbar
水貨
格式唔support

Dolby Atmos 要 HDMI 2.0 其實都講緊 18Gbs
4K 120/8K 60 要HDMI 2.1, 去到48Gbs
早2日買咗Sony X85J 電視
Soundbar 用緊Bose 700 (已插earc)
正常睇電視可以用soundbar 出聲
但用Siri 叫播歌
就淨係用到電視喇叭出
用唔到soundbar
想請問有無方法可以解決到?
Bose 700如何? 我考慮緊JBL 9.1, BOSE 700, SAMSUNG Q950A
求助求助
早幾日買左Denon s216
電視係sony 43x8500h,插完s216經arc,睇電視台同睇YouTube既電視聲量都唔同,同一個聲量電視台會細聲d,可以點解決
支Q600A 人聲比較細, 背景聲好勁
記得好似有巴打講過可以較個人聲大o的?
定只可以將低音set去負幾咁?
有無巴打有推介既rca 線駁subwoofer?
Bose 900係咪未有消息香港幾時出?
收到消費卷想出手但唔知等唔等佢好
吊你老母,而家所有出啲soundbar全撚部要買佢啲subwoofer,自已配隻好啲唔撚得
我啲fd 用開jbl 同lg話Bose 明顯靚聲啲
我自己就覺得啲聲係幾好
但睇戲就唔夠立體
聽唔到係頭頂嘅聲
我已經用緊5.1
個廳四正無傢俬擋
齒輪制 去到center 上下制 (圓形制,唔係vol 上下)
有得加減
而家用緊sn7cy 有D想換Sonos beam gen 2 試下 各位點睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞