Soundbar的決擇,求解答(8)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
SONY HT-A7000 HK$9,990 咁既價咁既表現都正常?

冇後置冇SUB, 加埋晒夠買Q950A有找 今個gen SONY如果唔係出A9搞下新野, 佢d soundbar都真係同之前一樣, 可以不考慮
暫時仲係, jbl未出下一代旗艦
新手問個白痴問題
Google過都唔係太清楚
新買q900a netflix 上面有啲戲見到 atmos 字樣
係咪姐係soudbar 自動認到 點燈成功
好似話soundbar頂個on9細mon會show出緊atmos
想請問下各位大大

如果support
光纖
HDMI

有無話用邊種會loss少D?
HDMI better than optical
而家Bar 9.1港行仲係唔係大陸貨扮?
之前見有巴打話百記仲買到國際版, 其他舖好多都係大陸版, 要買的話記得問清楚
謝大大, 我超級小白, 唔該晒!
唔好意思呀師兄/姐. 想問多少少

我見到樓上有人提到, 睇netflix 時成功點粒, 有個atmos 公仔著左

有無話要點set 先可以activate 到呢個功能?
我上網睇話, 呢個功能即係條soundbar有個收音功能, 可以測量個環境數據去tune聲

1) 係咪一定要用hdmi 先得?
駁去arc 果個位?

2) soundbar 同 電視洗唔洗同一個牌子架?

🙏🏼🙏🏼🙏🏼
外國開始好多人收倒a9,香港重未有人收倒?
dolby atmos =/= 測量個環境數據去tune聲, 你指果個應該係q-symphony, 係用黎calibration

部部電視setting都唔同, 睇下有冇passthrough呀, dolby atmos呀之類, 應該都係sound setting度有晒

1) 係, 有EARC就EARC, 冇就ARC, 差在出唔到lossless, 不過netflix都冇lossless

2) 唔洗
有無清用緊BOSE 900
唔該晒!
想請問有無大大知道

Q950A 果套後置
同埋9500S果套係咪一樣架?

聽個frd講話一樣
所以佢話寧願用Q900A + 9500S
條BAR少兩隻, 但係總價平3000-4000
師兄
試完評價如何?
前星期訂左a7000+subwoofer+後置
但見review麻麻地
假如兩隻後置唔同
假如Q950A 果套後置係比9500S 多兩隻

咁大家覺得係Q900A + 9500S好
但係買2020貨尾, Q950T - 9.1.4好?
都係9000蚊有找
950a 後置係比9500S 多兩隻
可能多左D 環繞
https://www.samsung.com/hk/audio-devices/soundbar/q950a-black-hw-q950a-zk/
我覺得有新買新
soundbar會顯示出嚟,另外,你喺netflex上面㨂audio,應該其實一個會寫atmos
唔一樣
950A 後置係新款, 暫時無單獨賣
除左後同向上反射外 仲多咗側繞
總其三channel 係一隻後置
9500s 得後置同向上, 無咗側繞
遲啲會訂埋subwoofer,而家嘅感覺係無咩分別
明白晒! 唔該晒CHING~
收到, 唔該晒CHING~!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞