Soundbar的決擇,求解答(8)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
無subwoofer已經扣好多分啦
Q950A要你有左右兩邊牆, 皇帝位係正中先得無得較, 各有各好啦
電視X90J, Denon 550 vs Sonos Beam gen 2 推介邊隻
Budget 5000
x8500人聲超細
唔推薦
A9 至少 要有Sub + 用到中置先有機會超越
但咁樣 要新電視+ 埋sub 要兩皮
CP 太低了
Denon 對後置Home 150 太貴, 仲要無Sub
同價 淨係睇戲 Samsung Q700A + 後置 最抵
不過聽歌就 Denon 優勝
見上面d 仲講緊要買shield TV 做Dolby TrueHD passthrough, 乜依加咁多牌子電視仲未做倒?
https://www.lg.com/hk/audio/lg-qp5

見LG出咗隻細細條既3.1.2 soundbar
有冇Ching有咩評價?
今年買就中高階就多蚊有
我部A8F 19年買 都未有 有啲就靠update 加返
Sonos 係咪唔掂?
我覺得係貴 Arc + 兩後置 + 無線Sub 成 萬6,7
買左beam gen 2,完全無投訴。巴打可以睇下d review,評價都好好。唯一嘅問題係買齊成套5.1 嘅成本都好高。當然效果都對得住個價錢。
原本想買JBL bar studio
但見好似出唔到DTS就買咗yamaha b20a
但屋企得幾隻UHD bluray
平時睇netflix多
要X95J, A80J, A90J先可以支援中置
sogo avlife變撚咗咩會所入面
要做會員先上得去
都戇鳩鳩
即刻唔撚想買嘢
屌老味
睇返原來係sogo擅自改變用途
側側膊唔多覺
俾人踢爆扮晒嘢要人做會員
啲商戶多得佢唔少
巴打係買齊全set?
仲諗緊揀Denon 550 / Sonos beam gen 2
bose 900真係等唔到
我開頭都諗denon 550,重揀緊嗰陣就話出beam gen2,所以轉左買sonos。

我係買完beam後一個月內買埋surround同sub,都幾肉痛下。 我用兩隻one 做surround,加埋sub平時唔睇電視用嚟聽spotify都好正。

不過gen2 得一個hdmi in 同optical,如果巴打部電視無arc/earc咁就無咁方便
隻sub真係勁貴
單純得支bar個效果差幾多到?
用緊全套Sonos 好撚正wo, 係貴左d
就咁填個電話就做到會員
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞