英國嗰班移民最好經歷過整個冬天先好晒自己有幾幸福吧

772 回覆
473 Like 1153 Dislike
香港地,計埋抑鬱,焦慮,驚恐,躁狂症
其實10個有7個人有精神病
其實佢有好平心而論講好講唔好,有啲嘢香港人真係要有心理準備
太多人吹到太大唔肯接受缺點

不過對我嚟講因為我唔多怕凍去到冬天都唔洗開暖氣,係英國啲妖風我先覺得凍
香港好多虧撚到10幾度已經著緊羽絨,唔好成日講咩濕凍世一果啲笑話

同埋好多人嚟到做外賣仔維生到正式踏入冬天我敢講8成香港人都頂唔撚住,冬天仲要係咁落雨
以前係香港2月搞室外展覽得10幾度但又落雨成team人百幾個做開職安真漢子得返10幾人keep住捱到,水鳩啲人冬天嚟做外賣叫人送死咩
淨係睇佢啲無限輪迴round about. 我都唔開胃
我諗有d人係暫時對錢冇咁在意 走難既心態重d 如果有計過稅後收入 扣埋london既衣食住行 其實淨低既disposable income唔會好多 係london以外既城市做野會好少少
係reading住london番工既話 車費加番租金同直接住london差唔多 除非長期remote working
返夜班嗰啲人精神狀態好多都唔掂
我老豆以前咪係咁
日頭瞓10個鐘都唔掂
冇錯。尤其係啲芝蔴綠豆啲小事其實都唔知有乜撚好批鬥同公審
似乎你個人性格影響大啲

講涷同日照問題,住北歐或者加拿大極北部先有資格講
人地啲氣候就真係extreme

英國算正常range
咁都覺得難頂,係你個人問題大啲
都係嘅。始終個人選擇。
上年Lotr嗰班人已經過咗個冬天啦,冬天有冬天晒幸福,夏天有夏天晒幸福,冇乜問題喎
樓主...本來我都支持你, 希望移左英既人唔好咁張狂, 始終香港仲有好多人想走但走唔到, 見到移到民既人曬幸福的確係會心up
但你用你個幾點雞毛蒜皮既野黎做論據, 未免有D貽笑大方
公道得嚟都係偏貴 同埋都係會delay
呢樣野已經畀德國人笑咗四十年
落雪呢啲嘢一年總有一兩次啦 連俄鐵都會剷唔切雪delay
只能夠話歐亞互有得失
人地冬天落雪delay 香港夏天一樣熱到溶街都出唔到
睇吓本身鍾意邊樣
客觀數據而已
好多人都係過咗1月先開始起行,仲記唔記得去年12月1月嗰時英國疫情有幾嚴重又封成?有幾多人真係會的起心肝嗰段時間走人?
不能同意更多。
咩winter depression咩重稅,比起對住啲濕鳩香港人同濕鳩港共政府,簡直微不足道。

淨係地方大空氣清新自由安全有保障,已經完勝。
我有經歷過,我覺得呢段日子做外賣仔同室外工嘅人嚟講係地獄,但普通過生活唔難
嚟到係打算做室外藍領外賣仔自問一定要有超強體魄同埋高超駕駛技術
佢地晒玩雪
咁啱又有雪落
嗰時我同父母一家三口去慕尼黑,俾兩個人day pass費用已經可以坐晒市內嘅u bahn & s bahn, 再多一兩個人同行都好似唔需要加錢
英國呢樣嘢冇咁popular
我一丁友去英國都過得幾開心
我一直相信一個觀點,打算會做室外工嘅人挑戰咗一次冬天再講,做外賣仔維生嘅最好搵定後路

做白領冇嘢需要擔心
我反而覺得倫敦嘢食好過香港勁多特別係西餐,水準好高
我覺得無冬天先係最恐怖
嗰時喺夏天做過兩個月外賣仔都唔敢同人講喺優差

因為我都經歷過冬天踩車上課下課既日子
認真地計Manchester 同London 應該都有類似嘅飛
歐洲大家都係抄來抄去
但我個人住過幾個國家
我真係寧願落暴雪出唔到街都唔想夏天35度
擋風玻璃結霜用個2L水壺裝水喉熱水淋一淋就ok
唔好煲滾水淋,玻璃會裂
其實第一個冬天係好難頂
最緊要有三寶
維他命D
日光燈SAD light
暖水袋

不過新來的香港人已經好多朋友圈子有support circle
反而好耐之前來果啲當年無人無物仲慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞