英國嗰班移民最好經歷過整個冬天先好晒自己有幾幸福吧

772 回覆
473 Like 1153 Dislike
老老豆豆英國d閪天氣就係凍得黎又凍唔晒仲長期天陰落雨先最討厭

條街永遠濕笠笠又污糟,如果佢夠凍積到雪反而乾d同光d仲好

英國其他野有幾好都好天氣閪係事實,無謂盲撐
認真我住過幾年除咗成日無啦啦有怪風之外唔覺有咩問題喎
我覺得香港仲西啦長期都咁濕熱
英國果D所謂問題
都係可以靠人自己融入文化適應或者諗方法解決喎
反而香港果D問題係普通市民解決唔到甚至連適應都冇可能喎
英國冬天不知幾好
移民手足一定開心過係香港過冬天
你都識講有怪風,加埋d雨成身濕晒wind chilling真係好難頂,擔咩遮都無用
10分認同
呢度太多好固執嘅人盲撐,天氣我自己覺得係小事,我覺得英國最大問題係醫療同治安。有去咗英國嘅朋友嘅經歷:

1. 半夜食物中毒勁嘔,諗住叫救護車,跟住同佢講醫院好忙可唔可以自己嚟。但係太辛苦唔掂,結果等幾個鐘先嚟,幾乎死喺屋入面

2. 打電話約睇醫生,最快要個幾禮拜。好啦,個幾禮拜之後去到同佢講,無book喎!又無電話錄音,又再book過。結果睇個胃痛耽誤咗成個月

3. 有個長期病患,要驗血,等咗個幾月,同佢講唔見咗樣本要再等個月再驗過
樓主似真心膠
你講完一堆缺點,最後結論都係你係英國果幾年更加幸福
住豪宅都好慘,打掃又難,有時搵野又太大地方搵唔到,去個廁所又行鬼咁遠,出面有個花園又有蚊蟲,不過結論我都係鐘意住豪宅
我都留過年幾搵工
結論係你要周圍搬,如果唔係選擇好少
而家諗返嗰時我屋企人買屋係咪正確選擇
去到後期有種心態,既然都要搬,不如返香港算,起碼搵得多錢
嗰個都係咁嘅心態又適應到就唔會去到先呻啦
全世界大把人要周圍搬搵工啦,就算啲支那人美國人日本人都要出大城市打工啦,嘥氣
唔認同香港人走係政治因素多
係著數多就真
以前移民又嚴又貴 冇5+1咁多人走到咩

利申:崇洋 外國冬天落雪好正 好過香港冬天仲係夏天咁
其他唔講
喺香港放工出到黎個天唔係黑????

機會主義者居多

講咁大輪嘢之後都係話英國最開心
我試過成個月冇見過太陽
訓醒就2點幾 係屋企攤到肚餓
玩到凌晨三點又訓
有時朝早 不過都未日出

夏天九點仲天光先難頂
搞到有時唔記得食飯
香港地 熱到 hihi都迫你戴口罩
搞到皮膚又敏感 又爆倉
那怕你已經打晒 Vaccine

加埋冷氣無處不在 個人好易病
出街又多廢氣 加冷氣機派出嚟嘅熱氣
都岩嘅 廢人要留番係香港?
個太陽好似呢頭落咗去 嗰頭又開始出返嚟咁
所以當地人都唔會點樣擔遮,笠件乾濕褸加帽出街算
天氣啲嘢人控制唔到就點都要去識應,而唔係一味捲入屋企,咁棧影響身心健康

細個喺中學除咗室內PE堂之外,逢星期二及四都🈶️2.5-3hr sport session (rugby/football/hockey)加星期六校隊比賽.就算落雪都要著短褲照跑,最多踢波時加對黑絲防止比波散到時腳痹。禦寒嘅體質係可以練返嚟

就算入咗大學,我哋都keep住星期六日或平日晚上book 5-a-side 場踢吓衞生波聯誼吓。咁樣反而可以幫到大家融入個社會。

英國都有好多體育場地,運動不失為一個抵禦英國冬天嘅好方法
係 諗諗下去大灣區仲好
bno真係水鳩香港人
大灣區 特別前海 樓又平
又多香港私院上去開
醫療一定好過英國
無錯
唔講以為香港0 depress
全球最宜居城市咁
我知好多決定移民外國既人都係為了子女, 為了下一代
講真, 唔好講政治
而家南區新樓都要三萬蚊一呎
同埋學生喺香港教育制度比起十幾年前我讀中小學嗰陣要面對更加大壓力
有幾多父母會忍心俾自己細路成世困住喺一個高度惡性競爭既香港?

反之,如果及早移民外國受當地教育,至少你英語會比起香港大學畢業生流利
普通話/廣東話可以去到嗰邊教會上中文學校再學
小朋友亦可以過一個相對快樂少惡性競爭既童年
點解唔俾個細路多一個選擇

移得民既家長,都係唔想子女長大後要再面對一啲政治問題甚至不惜以身犯險上街
唔想見到細路因為咁搞到前途盡毀
咁樣諗我覺得並無不妥

利申: 喺英國讀書嗰幾年, 係我一生人最開心既日子

一個月唔夠就咁轉身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞