英國嗰班移民最好經歷過整個冬天先好晒自己有幾幸福吧

772 回覆
473 Like 1153 Dislike
真係
無咩depress得過日日見住林鄭條仆街出黎講野
諗起佢個嘴臉已經想嘔
係美國住7年,冬天白色聖誕好浪漫,有四季感覺好好,年年都期待初雪。唔會想番香港過冬天
唔明點解咁多負皮
好嘢多人講,但唔考慮埋壞處又點樣理性地評估走唔走?

明明樓主嘅言論亦唔係過於主觀,資訊都幾實用
港鐵天水圍出中環都唔平
講緊每日來回返工都要50-60蚊
sor 我指出面涼過屋內
都係果句,得你先要面對嘅問題,係真問題。
個個都遇到嘅問題,自然有解決方案。人點做你學完再改到啱自己用就得。
銀行唔夠十萬一個人去左美國生活
好彩係搵到工先過來(唔係都冇簽証)
之前冇出過香港生活(旅行一個月內唔計)
來到咩行政野都食自己(果d冇力感好痛苦)
冬天負15度,一晚落雪後,雪去到大髀
室內有暖氣都想死
不過感覺自己成長左好多
真心問依加飛英國一程機票大概幾錢
我喺魁北克冬天跌到-30都冇覺得depress 落雪都幾靚
反而係見到香港新聞先會depress
咁實話實說,好視乎你喺邊個城市度住同用唔同方法去面對。
細個未考到車牌,喺Milton Keynes附近 ,咪戇鳩鳩咁留喺屋企做功課吽臭。

大學喺獌城讀,屌勁多娛樂囉,夜晚去rainbow 或Riley 篤波,去northern quarters度睇戲, 天氣凍就去紅辣椒食川菜又或者去太和打個靚邊爐(N年前)。有時大學chi so 搞Tuesday disco, 咪去嗰度識下女仔囉。

一出嚟做嘢少咗啲social time 又唔同玩法。心態都唔同晒。不過最緊要喺嗰度識到朋友聯群結隊。咁樣會容易啲應對winter depress

有時我聽到人講話嗰邊香港人移民唔應該太過圍爐搞小圈子。我自己睇就一半一半啦,多個同聲同氣嘅人可以一齊傾偈對家庭移民嘅心理健康有幫助。融入當地文化係重要,但如果自己都太過吽臭摺埋又冇人同你傾訴嘅話,試問咁樣又點樣可以融入到當地society呢?

呢樣野我希望各位諗清楚先好評頭品足。加油
明你講咩 多謝提醒
就算喺香港半夜三更早咗醒 都會好希望快啲等到日出
起碼有雀仔叫吓陪吓 唔係自己9流流一丁友
香港日日聽同睇支那港共 fake news 大外宣大內宣,日日同你玩599G, 割J法,班狗同狗官日日話佢哋係好人,又話自己閪到無水膽自大嘅時候,日日食環狗乞景狗搞9市民生活,封關(唔係講支那同大灣區) 唔畀市民出去旅行,乜Q都要你嘟安心監控,出入都要同你人面識別。上網又要就住或裝VPN,365日都以武肺疫情藉口搞9香港人等等,你唔depress? 就因為早咗天黑就即時 depress? 你係咪支共派嚟放負,定熱狗?
d人係一定要吹奏外國 明明好多都冇去過 客觀評論即刻俾人話五毛 可能驚幻想破滅掛 真心鍾意外國既話住左一年先再講 依家成日曲線話係外國「慘」個d似係急住想曬命多d 吹到英國勁好咁 唔係話英國唔好 但誇左少少
BTW 我都諗緊今年聖誕港英飛機車大炮會見到幾多搞笑POST話人哋聖誕唔開門
^
好主觀姐
香港新年鋪頭大把休到初三啦,初一條街又唔冷清?

佢講既問題 如果係單身反而部分合理
但佢講係針對家庭客我真係笑左
樓主都係分享自己英國經歷
每個國家氣候、風土民情都唔一樣
就算香港係前殖民地都無可能同英國一模一樣,多個意見聽下無壞
有個心理準備點都好過無
移民潮根本唔係呢啲雞毛蒜皮嘅因素會阻止到
咁大批年輕勞動人口流失政府都唔醒覺
不敢想像以後交稅情況會點樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞