英國嗰班移民最好經歷過整個冬天先好晒自己有幾幸福吧

772 回覆
473 Like 1153 Dislike
關你撚事咩9唔搭8
公道啲講,香港嘅冬天秋天係舒服
以前我父母都諗過退休後半年喺英國半年喺香港
武肺前佢地每年有2-3個月時間係嗰邊度假

但如果要喺香港過同樣既生活,要1億,仲要出面成個社會啲人都西口西面,冇錯你有錢啲人會對你恭恭敬敬,你會覺得飄飄然,我自己最近炒crypto致富都開始感受到同有呢種感覺,但我長遠真係唔想咁,寧願喺嗰邊俾十分一價錢住好d,鄰里互助互包容反而更開心
開頭果d post 用黎串下班藍屍
但而家多到走火入魔 人打我又打既心態
變到曲線曬命 其實真係睇到好反感
有幾爽 咪又係行街睇戲食飯
戶外生活既話真係不敢苟同
大撚把野做
住左十幾年
驚你老尾
Exactly!
香港無左秋天好耐了
年年聖誕都短袖
去到春天先黎D濕凍
D衫又唔撚乾易有UP味臭撚到爆
咪係,佢講既野,單身我覺得合理,始終一個人在外冇親戚節日之類係幾sad
佢用黎笑BNO家庭我真係笑撚左
唔通人地又笑返你,台詞我都諗埋

係香港搵十萬養埋要養4大長老,兩個仔女上一大堆興趣班
供成30年樓都係得層700呎樓 重要同個仔搶廁所
養架車都要成千蚊入次油 車位5千蚊一個月
英國過左三年冬天咪又係咁
差唔多時間Reading 去倫敦返工,係5000蚊,除返成250蚊1日
真係on9,睇黎樓主要等到天堂出現先可以移民。個個地方都總會有問題,咪諗下點拆不過香港既問題係無解
我經歷過 so?
有一年 Christmas返咗香港,喺正Christmas Day 出街shopping,有種久違嘅感覺
但呢兩年Christmas 社會氣氛已經令我開心唔起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞