英國嗰班移民最好經歷過整個冬天先好晒自己有幾幸福吧

772 回覆
473 Like 1153 Dislike
我老爸個朋友,十幾年前移民咗去Bham
嗰時我去搵佢佢成日都話擔心自己冇左city council份工
而家剛剛先65歲生日仲要等多兩年先有pension
佢都冇再諗返香港,一來冇條件,二來住既地方英國比香港大,佢又中意去EBAY買D舊野出嚟DIY改造

所以真係要寄語想移民嗰班人,香港衰落係事實,但移民前一定要well planned,如果你係咁trial and error,尤其係搵工,呢點會令你變得好無自信
樓主走先
我幫你頂住d移民撚
佢哋心態就覺得歐洲應該揸歐洲車so 啲,唔通仲渣Toyota咩😂
至於超市,屌,香港啲超市啲人都一字排開揀嘢㗎啦。買減價野咁佢哋識計數啫,咁都有得屌?放鬆啲啦
當初叫班人蝗蟲係屌班人攞綜唔做野 霸佔公共資源又唔交數喎 香港人過到去有返工交齊稅樓又自己買咁又點叫蝗呢
不過哂命係真嘅
英國夏天點都慘過冬天啦
又熱又無冷氣又多人
度度都好似去撚咗旺角咁
日照長到影響瞓覺時間
冬天嗰種淡淡然勁正喎
全世界好似自己佔有哂咁
香港夏天熱到仆街仲難頂
冷氣費一樣好撚貴
仲要時間越來越長
大半年都係夏天

度度都有好同唔好
睇你點睇啫
樓主中肯 明顯唔係放負撚
有個句講個句 難得
但係夏天好正 10點先天黑
我反而鍾意四季分明嘅地方
相對認同,depress情況一個人自己去嗰d最嚴重,一定有homesick,但如果係一家人去嗰d情況無你講咁嚴重
英國屋大,相對私人空間比較多,屋企人感情可能會比起係香港少磨擦

仲有我個人認為,屋企同房d燈換d光d depression feeling 會減輕
以前住喺英國 啲路跣撚到 但係已經睇慣見慣
不過對於啱啱移民嚟講 係難頂啲㗎喇
今年初來報到就見識下
去到第二地方想過返啲似人而自己又afford到嘅生活都要被人屌
正面態度!
每個人去到外國既感覺都唔同,
所以樓豬既一面之詞;
完全唔代表自己去外國感受!
咁人哋開po又關你事?
重點係嗰到啲人做嘢效率問題
機場單嘢都係一來因為唔夠剷雪工人二來啲員工落雪要揸車或坐車返工都唔方便
其實我都曾經聽過有人真係會借落雪偷懶唔返工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞