英國嗰班移民最好經歷過整個冬天先好晒自己有幾幸福吧

772 回覆
473 Like 1153 Dislike
點可能無睇過公營?我起馬可以睇私家。你係香港一落街即日甚至即刻有得睇啦
總之係香港就唔洗咁耐啦,睇私家方便得多
每個人價值觀唔同,自己覺得身體最緊要,有D人民主自由大過天
你過去讀U,幾年都blend in 唔到我覺得你先係千祈唔好移民果個

我year9過去讀埋U先走,我完全唔覺得你講嗰啲係問題。

我一過去間boarding school 係in the middle of nowhere嘅一幢好似Harry potter 城堡咁,嗰陣冇internet 冇smartphone剩係text同打長途電話,出最近supermarket 要30分鐘車程,早餐見到鹿係到食草,夜晚見到狐狸, badgers 嗰陣對我嚟講我係一啲超級新鮮嘅經歷,但係老實講好快就適應

到後尾讀大學自己住hall又試過,同朋友一齊租屋又試過,係正high street方便到暈唯一唔同係啲舖頭早好多收

仲有你講嘅所謂天氣問題,真係好個人。我自己就好鍾意冬天,我寧願要英國嘅冬天都唔要香港夏天熱到都唔係人住。英國冬天好天嘅時間日頭萬里無雲,有太陽溫度啱啱好舒服到可以係草地瞓著;陰天落雨另有一番味道,當地人落小小毛毛雨遮都唔會擔,個個都慣,坐下cafe/bar不知幾開心,講真去到唔同地方係有唔同嘅生活方式㗎啦,唔通你去到多倫多零下幾十度又企係條街到咩
咁既話冰島芬蘭一早冇晒人住啦
好心提醒都咁多負皮
你係真心share 就唔會改個咁嘅title 啦

其實係到嘈來嘈去冇啲建設性

不如大家認真討論下點克服冬季抑鬱症(s.a.d)啦

我講先 通常北歐人會補充維他命d
嘆䁔氣 飲熱朱 聽聖誕歌 過白色聖誕 食roast dinner
起身嗰時仲未天光,放工放學出嚟就天黑,呢啲都要心理準備?樓主係咪未係香港返過工

咪話放工天都黑埋,返工個陣天光,放工個陣第二日天光都成日有,住慣福利國將優點當缺點有時真係難聽過粗口
連登一言堂係咁
其實真係好陰公
呢啲真係共業來
好多信咗連登去到先瀨嘢
仲要比人怪唔挨得
日光不足depression
根本唔係挨既問題

利申:有幾個朋友就係因為冬天頂唔到抑鬱返返香港 依家都唔敢點同其他人講 啲yc大環境就係覺得你唔挨得就你問題
Helsinki 成12點個天都未黑
是但啦,咁無謂都嘈
反正人地的意見都係俾你思考果時用
實際的果邊生活緊的人自己知
如果你唔抵得的果班人過曬成個冬天繼續晒唔知唔會點呢
其實香港都好多人有抑鬱
你駁到未?? 等緊
日短夜長未日短夜長。喺香港就算十四小時天光,多數都係OT中渡過 🥲
我自己係接受到嘅
如果唔係都唔會Christmas 留喺嗰邊而返咗香港,特別係屋企又唔係冇錢手緊嗰啲
我始終覺得英國聖誕比香港更有氣氛
但建議嗰啲人親身經歷晒成個冬天先好出聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞