英國嗰班移民最好經歷過整個冬天先好晒自己有幾幸福吧

772 回覆
473 Like 1153 Dislike
但其實係香港日日都咁depress
一有小小後悔既時候
就睇下香港新聞就知當初決定冇錯
喺香港OT完收工一出公司門口都係天黑
咁請問4點天黑同夜啲天黑有咩分別
除左聖誕果個無乜野外其他都係要注意既
不過其實香港冬天都係一收工就天黑(5點幾6點)
聖誕果個有d 錢既可以去轉德國
報憂還報憂
但樓主講嘅都唔係concern嚟
只係留學生大bb冇daddy mommy 工人駛
樓主都講得中肯既,以前住蘇格蘭最顛係試過3點天黑
移民唔係問題,有國安法走我都認同
不過好憎人走左就係咁踩鳩香港
每個地方都有佢好同唔好既地方
可能係英國住多10年你都會發現好多唔鐘意既地方
原來只係咁少事
呢個真 我記得喺香港 夏天偶爾可以收6點 見到仲天光係會覺得好幸福
但返到屋企咪又係天黑
冬天有機會準時走 只係喺公司門口睇到日落

更何況 香港有免費ot文化 根本冇乜幾可可以收6點
得樓主喺外國生活過,其他香港人無
又經歷完香港夏天,垃圾天氣想走
細雪下嘅Hyde Park

啲po曲直都未分到?
但以我所知, 早期LOTR嗰陣移民嘅好多都係單身人士, 家庭移民都係BNO VISA正式開放申請後先開始多
你點知道嘅?
英國邊度有咁多雪啊
最低都係0度左右
天黑時間長唔覺有咩問題喎
淨係著件T都可以熱到爆汗
香港果班人經歷過整個夏天先好晒自己有幾幸福
呢啲生活問題, 好少事, 香港呢邊大鑊好多喎,隨時俾人捉俾人打死都冇人知
已經見到佢地開始喺facebook complain, 最多人係講醫療同治安問題,好似呢篇:

https://www.facebook.com/162044805503173/posts/345697680471217/?app=fbl

睇個醫生都搞到咁真係唔掂
唔係話英國好唔好住
係香港唔好住囉
你要數,世界各地邊到真係好住先
個個地方都有缺點㗎啦
不過呢個係你覺得係缺點,唔係個個人都覺得係缺點囉

想去嘅人只要諗一樣嘢就得
人得一世,想做咩都要考慮埋d咩日短夜長呢d on9理由嘅,咁就咩都唔好做啦
想做就去做,無話一定係絕對啱絕對錯
問下人點樣去應付情況好過啦
人嚟㗎嘛,到時學識多左仲開心過日日ot放工迫巴士地鐵行超市商場迫到沙甸魚咁啦
除左第4點,其他都係當地氣候文化要適應姐,移民去邊到都要架啦。
「到咗放工放學出嚟就天黑」
樓主翻工應該坐緊海景位
我都係咁諗 係香港見到陽光咪就係行去搭地鐵個15分鐘 其他時間都係office架啦 一收工都天黑啦
冬天真係對高緯度國家既人民既考驗,12月英國4點鐘就會天黑,之後要忍受咁長既夜晚唔係人人都頂到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞