英國嗰班移民最好經歷過整個冬天先好晒自己有幾幸福吧

772 回覆
473 Like 1153 Dislike
識朋友過左去預左捱 冇當自己皇帝
唔想理你囉.....

嗰時走之前, 2010年, 覺得香港人做嘢好有效率, 好有人情味, 好多美食, 但過左幾年返嚟個社會氣氛已經變晒質, 慢慢先識欣賞細味英國既好
唔識煮野食depress啲囉
外國冬天先正 班體虛港豬 香港夏天都要著外套 應該接受唔到
外在環境可以克服
但冇自由點搞?
你倫敦租貴都可以揀住遠少少
同埋你唔會諗住打成世part time工吧?
但香港啲人根本冇得揀,村屋都要租萬幾蚊個月,有返工冇放工,喺香港,時間就係金錢
我住西歐明你想講咩
冬天日照問題,去藥房買vit D 食啦,好有用
有啲fd話唔記得邊隻vit B都work
同埋屋企用黃燈,一返到屋企就開哂啲燈,感覺會好啲
落雪果啲,教育下香港人見到雨雪著boots出街實際啲,香港著開的鞋抓地太廢
英國甚至係歐洲嘅社會/經濟問題,相信大家過到去就會慢慢了解到感覺到
畢竟唔係好多人真係當正自己去移民咁enjoy,而係覺得自己係走緊難
未必真係做足資料搜集,話想揀呢個地方移民先出發
我遲吓都過加拿大,都有啲擔心冬天會凍死
不過呢啲真係要自己克服,但相信選擇離開嘅人都已經有一定嘅心理準備
我自己試過一個人喺嗰邊住
嗰時畢左業搵唔到工,咁啱又係冬天,好在有當地教會幫我渡過左呢段難捱日子
第一年去到英國,好多當地文化都唔識,又懶去摷,結果走左好多冤枉路。
宗教真係心靈寄託
幫推
英國有暖氣,香港冇
反而我鐘意冬天係driveway到一邊鏟雪一邊飲咖啡,冬天又可以去滑雪
申利 🇨🇦
點都好過留係中國香港做三等公民既
人地出post笑下紅媒日日吹移民英國好慘
你就當人晒幸福
樓主現實份人應該都好少氣
呢樣我好認同,呢10年成個香港變到爛哂,班閪人越嚟越冇效率同埋好鍾意玩語言藝術卸膊,住就越嚟越貴言及冇晒啲鄰里關係。可能人人都工時長同埋冇心機再同鄰居social,大家精神都好壓抑。出街食啲嘢越嚟越垃圾又貴哂。自己買餸以為慳到錢?買餸錢分分鐘仲貴過我哋出去食,尤其是買豬肉嗰啲,都比內地來貨價炒貴晒。

今次疫情都困左好多香港人喺香港冇得出去玩,焗住「內循環」喺香港玩搞到周圍都水洩不通。淨係睇到郊野公園同埋呢幾日中秋周圍都逼到仆街,周地都係垃圾,當堂冇晒癮。

我自己都係自小英國生活左10幾年,都明白英國嘅好與壞。有啲嘢你跳出個框框就會感受到同細味到框框入邊嘅點滴。離鄉別井生活從來都好唔容易(屋企一家大細過去比起學生過去更加複雜,要顧及所有人嘅感受同適應性)但都係個寶貴經驗。最終都講,希望移民過去嘅人都要勇敢面對唔同環境嘅挑戰,但又唔好妄自菲薄。積極面對,馬死落地行。💪🏻
買多幾盞LED燈飾盡量整光屋企

多d問朋友聚會搵鄰居吹水

1月頭去轉熱帶國家旅行

其實好快就過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞