英國嗰班移民最好經歷過整個冬天先好晒自己有幾幸福吧

772 回覆
473 Like 1153 Dislike
所以點解英國儲唔到錢
Dllm 依家香港日日都熱到咁 熱又熱足大半年 呢啲天氣都令人depress 重熱到燥底
樓主唔好睇咁多類似健吾咁既KOL出既post啦
以為黎幾年英國就串77….
日日捕撚住啲新黎香港人既柒事然後恥笑
又話香港人呢樣唔得個樣唔得
啲人屌佢又話啲人唔理解*英式幽默*
你係純粹想串9人定*英式幽默* 其實大家都睇到囉
身邊堆BBC都冇佢地咁撚串
英國室內都有暖氣, 出街又會楂車, 同埋室外都唔算話好凍, 其實仲舒服過香港
而家諗返,我覺得呢啲問題係可以接受到嘅
請你睇返我最尾寫咗啲乜吧
當年點depressed,都唔夠而家黨安法拉埋支聯會啲人, 一個又一個公民團體解散咁depressed
呢個社會,一樣米養百樣人
唔好以為英國係天堂先得
以前好多香港人一講起英國物價第一印象就係貴
同埋d人完全無視左英國既入息稅問題 香港有香港既問題 英國有英國既問題 但一味係咁吹奏英國好好就有d好笑 英國人自己係reddit都鬧爆tories d政策 想去其他歐洲國家做野 但連登仔係唔會聽呢d
圍爐果邊見過有人買減價貨都比人批鬥真係痴撚線
有人問拜神拜四角 又話去到外國就入鄉隨俗
反而係應該包容唔同宗教 人地都係想心安理得
唔通你叫信耶蘇既外國人去到亞洲中東就唔可以祈禱咩
兩種depress 係唔同
陶傑都講過英國天氣要凍幾個月仲要係成日落雨
講得好
呢樣係好多香港人嘅劣根性,乜撚嘢都要斤斤計較,講嘢又harsh。咁撚鍾意對移民評頭品足,某程度上我覺得呢啲行為係類似精神病。其實喺佢哋角度來講,少咗呢批人同你爭社會福利,但係又周圍唱,咁香港濕9政府會唔會俾返呢啲福利佢哋?唔會囉!做多咗囉!

真係以恥笑人同鳩噏去平衡心理呢班撚樣,麻煩佢哋去睇吓精神科醫生。

成個社會充滿敵視心態同歪理,尤其係呢個濕鳩政府大力鼓吹,就算天氣幾好,出街有幾方便,都冇撚用。呢啲抑鬱係無分四季,就算賺幾多錢都好都未必彌補到。
脫左歐冇左歐盟居留權係幾可惜
而家都諗緊點樣攞返
有時都會諗如果錢再多不如買愛爾蘭或葡萄牙護照
BTW, 其實我心儀德國生活多過英國

不過如果唔係Brexit,我相信保守黨會繼續由得香港人喺香港自生自滅,唔會有BNO visa
其實好多人應該冇留意tesco啲嘢由脫歐之後加價係頻密咗
因為睇過啲片tesco由30年前到今時今日都係加20-30%左右

但由上年到今年已經加咗一兩成,雖然仲係好平但睇到嚟緊會加得好密
條友講野都無內容,係度鳩吹,佢個fb點解會充滿英國移民post先,如果無follow開點解會日日見到,又點解會做到統計買車買咩牌子果啲,收集數據專員黎?
之前我讀書嗰陣初初通脹又係好犀利,試過牛肉仲£10 三盒但暗中縮左水減左重
但去到中期開始,超市爆減價戰,唔知係咪多咗競爭
其實係 為左補充番人力資源 佢地仲整埋graduate visa 想留多d印度人係度做野 但佢加稅又係減低左d人留係度做野既動力 得益者又係老人有錢人 冇計 tories既核心票源係d有錢人同老人 從來唔係working class
相信好多移民都知道喺嗰度返工稅收問題同埋tariff。但佢哋知道呢個經濟掣肘都仍然來移民。佢哋點都計過吓數嘅,尤其係香港人數口咁精,點會睇唔出個問題同佢哋所衡量嘅因素而決定移民?

老實講句,如果喺倫敦返工但仲係reading買樓老實講有啲搵自己笨。平租極都唔夠車費蝕。
條友好似連AC都刪埋 搵唔番佢啲po
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞