英國嗰班移民最好經歷過整個冬天先好晒自己有幾幸福吧

772 回覆
473 Like 1153 Dislike
其實日本咪一樣,冬天4:00已經黑哂,又係勁凍
真係中哂!嚟緊呢半年唔駛出外
早天黑真係幾慘,翻早更出門口天黑,收工都係天黑
不過收工三四點去飲野都好夠氣氛,飲到七點幾可以翻屋企沖涼訓
講真我勁唔鐘意日頭 夜晚個人仲舒服自在啲

日頭唔係要返工都唔撚出街
兩個小朋友係唔係
好慘好慘 要住大屋
英國做野開心d?
清,係連登講英國任何壞話都係五毛死全家架
聽聞其實你肯做就有人請,我識一些在英國留學的人都不願意回去。
香港都好撚慘啦
夏天冇冷氣會熱死,唔開冷氣都要買白花油啦,電費過千就緊啦
太陽曬到死,出街一半人要擔庶

香港人望黑雨,8號波,英國人就望好天,個心態完全唔同

交通更加唔好提,住新界,一日就花10%時間喺交通係正常。有交通意外就更仆街
用左幾多錢?
買支防鏽劑 10鎊再加水費同時間
你咪當啲人自我安慰囉,邊有人移咗過去會想係咁後悔,所以咪咁多人吹到天花龍鳯囉。

世界之大,一定有其他地方好過英國嘅,不過唔係個個都好似你可以有能力揀得到囉。

我鄙視啲人去到嗰度講到幾難適應盛盛盛,依家去嗰度又唔係享福,係避難,無依啲心態諗住去到嗰度天堂咁,實仆硬街,個心態都已經錯鬼晒。當然有啲人唔係避難心態咁走,但係有啲的確係,個個處境都唔一樣。所以你話接唔接受都已經唔係一個問題嚟。
秋天舒服?中秋都過埋啦

以前返下晝收凌晨,Office 冇窗
得返工行去搭車嗰5分鐘見到個天
如果成個禮拜落雨就連每日5分鐘太陽都冇

係會有啲depress嘅,但習慣就好
人地share下經驗又關你撚事咩垃圾
咪係,睇人仆街最開心,你唱衰,我 block 鳩你
樓豬垃圾,早天黑都叫救命
利申:住左英國十五年
英國冬天同香港夏天打和啦,英國既冬天日照短令你好沮喪,而香港既夏天係令你好暴躁,香港街天一出大廈大堂就黎料,行幾步就流汗,仲要條街無風,人又多,完全散唔到熱,所以你會見好多人係街或搭車因好小既事就鬧交
醫療呢方面係英國加拿大都有好多99哋嘅地方
但香港基本上喺唔夠資源下, 再全面倒退緊
而家你覺得香港仲唔錯
到你老咗最需要醫療時
嗰陣香港醫療系統大概已經唔知變做乜撚樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞