英國嗰班移民最好經歷過整個冬天先好晒自己有幾幸福吧

772 回覆
473 Like 1153 Dislike
到咗你就唔係咁講
只係坊間太多Fake News去講uk生活,言過於實,啲人先抽水

人去到新環境,會慢慢Settle In,如果佢連e樣野都無,咁佢係hk住都會好難

你講ed問題碎料啦
英國既冬季日照時間,當你住過北歐/ 再北方國家,真係碎料

雪嘅問題,只係香港天氣唔駛遇到
同時間外國人都講香港冬天可以去到好凍,香港長開暖爐電費都會好貴

出去見識多啲世界,啲人提出英國有既問題真係好小事
就算樓主你ed講既都係好碎料
你收收皮先啦柒西 又想笑尻人又想扮caring on lun99
連登唔講得呢啲
我覺得佢地有時為啖氣,好不忿七婆話移民係逃犯,話移民D人好淒涼

但認真講句除左BOB叔, COCO哥之外有幾多人真係經歷晒由11月到1月呢段咁難捱既日子?
樓主係五毛pr
有幾難捱呀 cls
唔講以為去L左非洲打仗
少見多怪,零下廿度嘅地方都住過。英國啲冬天算啲咩?
個個香港人?
我識好多人淨係買架車仔代步 邊度個個香港人呀
Christmas Day (Trading) Act 2004
An Act to prohibit the opening of large shops on Christmas Day and to restrict the loading or unloading of goods at such shops on Christmas Day.
https://en.wikipedia.org/wiki/Christmas_Day_(Trading)_Act_2004
去到英國好珍惜返屋企嘅感覺
外面嘅天氣凍 啲商舖又關晒門
神咁早就天黑
返到屋企打開雪櫃
有齊晒食物又有暖氣
食飽就瞓
真係一件好撚幸福嘅事

返咗香港咁多年都好掛住呢種生活
日日天未光就返工, 天黑晒先放工
日照長短真係關我撚事
之前係winter semester去過英國exchange 可能我比較特別 零舍鍾意冬天香港咁少冬天 夏天又熱到pk我覺得更加難頂 至於夜晚長 咁夏天日頭都好長當打和
Agger 心諗uk 冬天幾正,都唔明樓主Jm9
你英國夏天熱頂多都係10日8日, 除左LONDON之外
我試過夜晚22,23度住喺樓底矮既屋好焗好辛苦,但出面係仲涼過外面
鐘意歐洲就因為冬天,反而唔鍾意夏天夜晚九點仲日光日白。
反而我覺得香港嘅夏天最撚難頂
冬天有暖氣真心碎料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞