英國嗰班移民最好經歷過整個冬天先好晒自己有幾幸福吧

772 回覆
473 Like 1153 Dislike
我只係覺得呢班人未免有少少偏頗,唔係要恥笑佢哋
BNO VISA面世後一年幾以來
一直以來都冇乜英國留學生或工作假期嘅人出聲講下英國嘅好與唔好
明明呢班人先係最有資格最有說服力
點解咁撚多負皮
夏天做係幾爽,因為真係唔太熱

冬天真係屌你老尾,得閑唔係落雨就落雪
但我覺得連登吹撚到太大,如果真係手頭緊個班巴打仲唔搵定後路真係pk

唔好走嚟話班印度佬冬天都係咁樣係雪上面踩電單車印度啲路本身就地獄級你想同人地鬥,試下係雪上面踩單車先再講電單車啦

如果你要我開個post叫人留喺香港要三思, 淨係數天氣都有排數
戶外工作/外賣仔喺英國辛苦, 呢個絕對係
但係香港37度/暴雨/打風做外賣/做field work一樣係CLS
因為你講果d問題相比係香港既問題真係小問題….
葡萄po
你自己都係留學生知道大家根本唔同家世冇咩好講,有錢嘅嚟嘆世界,冇錢嘅嚟到就知有咩艱苦

何況香港窮人好難明香港有咩好
其實唔單只西餐,啲大城市有啲中餐館啲點心其實都唔錯。開始縮窄到同香港嘅距離。
只能怪香港啲茶樓越嚟越工廠式咁做,水準越嚟越差,啲料越嚟越細,點心仲越嚟越貴。
住得耐嘅人出來講 又會被人罵老華僑架啦
其實唔洗雞毛蒜皮咩生活小事都講
超市買咩都不停講
真係好無聊
我明白, 有當地生活體驗既人絕對係更有說服力
不過今次BNO移民主要真係一班有D錢既中產人士, 極大部分都有細路甚至幾代一齊走
留學生或工作假期人士既體驗老老實實我就覺得唔係太relevant啦
留學生個D, 點會下下住到house? 一屋兩部車? 中產個圈子係幫到佢地解決到好多問題, whatsapp group入面有醫生有熟法律/會計/稅務等等, 佢地好多都有親戚老友住喺英國好多年, 夠照應,面對既問題同留學生面對既爭好遠。
根本講到尾 全世界都通用既一個道理 有錢就嘆 無錢就要捱
但英國捱得黎買到間屋唔出奇 香港捱得黎住都無得你住咁濟
去過柬埔寨,你就會重新定義咩係熱
去過西伯利亞,你就會重新定義咩係凍

香港真係好少事
大部分我都贊同
但頂你個肺 樓豬講到香港收工唔係天黑咁
喺北歐住過一個冬天,嗰陣搵工讀書壓力大加埋winter depression真係差啲自殺,最癲嗰陣會半夜搭地鐵出市中心啲便利店買紙包裝嘅酒飲,啲homeless叫我比啲佢飲我就坐喺條街同佢一齊飲

有錢係會冇咁嚴重嘅,但生活有壓力嗰啲真係唔好睇少winter depression,成個人會好冇動力咁,都唔易捱,特別係你喺香港唔會試過
點都好過坐冤獄。
sorry咁係我孤陋寡聞, 我識既留學生真係好多住唔到house, 起碼一定無車先 不過當然我絕對相信有你所講個類留學生啦
你做過啲嘜?定係搵唔到?
唔知係咪因為呢一代留學生都好有錢下,香港班00後都好有錢
不過同埋睇咩學校,有啲係貴族學校咁款
我呢到啲留學生都有車,反而係我冇車
我都係收收皮先, 始終我未出國留過學, 呢part都係等有經驗人士補充
我都擔心緊冬天日短夜長嘅問題
希望捱得過啦

其實樓主講嘅都好中肯下,比定個準備大家都好呀
其實我覺得好撚正但英國唔少人都因為冬天落雨同埋長期天黑時間多冬天個陣係多啲情緒問題
都係適應姐,香港咁熱我又覺得呢度好舒服. 冇一度係完美,睇你自己造化架姐
做野又同香港差唔多,仲可以睇波。
香港呢?剩下的只有國安法同坐緊既手足,悲哀。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞