英國嗰班移民最好經歷過整個冬天先好晒自己有幾幸福吧

772 回覆
473 Like 1153 Dislike
其實一q 樣
好過停電下話
但係我喺香港都試過返工係天黑 放工都係天黑
好過中國限電
有樣嘢好重要就係毋忘初衷
每當你覺得外國生活好苦就諗返自己因咩事要走
就係要呼吸自由嘅空氣
咁你就意志捱過頭幾年
個退休金系統開始唔掂
呢十年保守黨政府係咁cut福利,延遲退休年齡
都係因為退休金同醫療開支愈來愈大
之前武肺洗咗好多錢喺furlough到
咁好多working holiday 本來諗住去2年到之後搵到僱主sponsor working visa留喺嗰邊
點只限電
其實樓主只係講事實
比未經歷英國冬天嘅人有心理準備
明白初來英國好多嘢都好新鮮
會share生活有幾寫意
但個氣氛有少少樂觀過頭
一定有班plan緊移民嘅人靠睇post了解英國
怕佢地淨係睇好嗰面唔了解壞嗰面
雖然依啲事未必會左右到決定
但都係需要知道嘅事
畢竟早啲有人同你講好過到時先知
屌嘅人真係冇睇到最後嗰段😏
其實唔係好明點解會有咁多負評
利申只係追左一陣po
但見樓主講既野都係善意既提醒
每個國家都總會有好同唔好既地方
決定移民前要了解清楚其實都好正常
定係依家嚮連登講親英國唔好既野就=5毛 PR 引戰狗
佢由一開始個標題已經改得衰
連衛兵係咁
無客觀分析能力
樓豬係覺得武肺淨係會影響英國 唔會影響香港
相信政府 唔怕
佢講嘅嘢係有道理嘅不過呢啲天氣問題,同香港現有嘅問題相比,只係小巫見大巫
你想成年都困係香港嗰間納米樓/劏房度depress,定係去英國,淨係depress個冬天
好條能咩,呢度咁唱好,真係走嘅,有冇 1/10
相比之下英國當然係小事
但兩邊嘅壞處冇衝突
樓主冇放大到英國嘅問題
再縮小香港嘅壞處
好多夏天嚟嘅家庭/plan緊嚟嘅人
未必知道樓主提醒嘅事
3 4點天黑可能小朋友放學都會有影響
黑嗎嗎行返屋企都危險
家長會唔會需要早啲安排或者點呢?
重點係點適應唔係叫你唔好移民
畢竟活喺香港咁多年都唔係依種天氣
其實大把其他野要擔心,天氣根本係放大左個問題
樓主呢啲,明顯係學生經歷

唔洗諗衣食住行,有人照住先會諗同放大呢啲無聊野
有加拿大回流返去同我講話加拿大好悶,無得唱K(好耐以前),一樣

你話Calgary 可以去到負20-30 度
要著左車去食個早餐,暖左車先行得
日照時間得5個鐘嗰啲地方
先講天氣問題啦,小學到爆

移英的確唔係零難度,但難度對香港人係低嘅
衣食住行都無咩問題

我覺得最難嘅係想融入文化,因為文化背景唔同,一時間好難搵到話題
識英文都唔係可以短期內解決,呢個要啲時間,但依然係問題不大
性格唔夠主動嗰啲,會難多啲啲,不過都係時間問題
我都係 一出太陽我就落窗簾 好撚光唔鍾意
所以日照時間短我覺得好正 出街又唔使咁曬 尤其我又覺得夜晚好feel d 我影相又可以早d影到日落
講到尾都係睇人
牛奶小事la, 小弟當年響美國天冷可以放可樂, 玻璃樽裝Starbucks, Haagen Dazs雪糕同TV Dinner(鬼佬波仔飯), 急凍Pizza響戶外同窗邊當雪櫃la😂

諗返果陣隨時隨地可以飲透心涼嘅可樂味思幾冰同Starbucks Frappuccino真係令人令心微笑☺️☺️
30 度你唔想見太陽,10 度你勁想搵太陽

明未
我而家咪係UK 呢度而家11度 冇太陽不知幾正
屌一打完呢句個太陽又開始出出地咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞