英國嗰班移民最好經歷過整個冬天先好晒自己有幾幸福吧

772 回覆
473 Like 1153 Dislike
大陸字詞學人用正體扮local
食屎啦
有幾多個喊哂口話要移民嘅20歲冇一技之長學生兒登仔,或者25-30歲做文員坐到腰酸背痛又高血壓膽固醇,幻想自己去外國可以做到藍領嘅連登仔有樓比佢賣?
所以話懶人喺香港俾人服侍慣嗰啲唔適合移民
嗰邊大多數嘢都要自己DIY
請人整好貴
不過藍領多數都係勤力
狗咬狗最好睇
Milton Keynes 係好多前退休公務員去嘅落腳點
但我去過唔覺得呢到方便
過咗成個冬天都覺得無乜嘢
只係想提醒未出發嗰啲人,唔好太過理想化英國
好多留學生就算Christmas 嗰邊有地方住都想返香港渡假 (其實好多大學完左假期都要考試)
我自己中意一個人既自由,同埋當時覺得以後返工就唔會有咁多時間周遊列國既心態先決定長假期留喺嗰邊
真心悶到仆街,反而喺附近town讀high school,嗰town 仲正撚過MK多多聲
On9 諗法,跟本去到香港人唔會幫倒你

利申:無香港人幫過我
岩呀
對比而家日日起香港對住既屎
外國日照問題跟本係冰山一角
不過我係認同樓主講既野
唔係個個連登仔都係見過世面
果班老餅連登仔唔好成日自命清高覺得人地拎出黎講既野係小事
之後就無視樓主講既野就自我感覺良好
好嘔心囉
我覺得就算係好小事既野
拎出黎討論係一件好事
冇必要要bin樓主c
準時收工都黑左一半
BTW真係咁多工收4/5點咩
好小事啫,係電費貴嗰度慘啲,如果冬天我會係咁打邊爐
冬天太凍日日都係屋企算
收4點少d
收5點就真係好多
係咪你冇朋友咋
我冬天christmas係朋友屋企過得好開心 早天黑仲可以早啲飲酒 睇火爐
落雪當放假 一早預咗乜都收皮 橫掂佢地會補返compulsory既野
講真去到後期出去住house 感覺真係好好多
頭一兩年住hall啲同學Christmas 返晒屋企
後尾幾年愈來愈多frd都冇返去
於是Christmas Day 就請晒成班人嚟開party
真係好多移民英國嘅香港人連歐洲都未去過
頭一兩年係幾難捱
但去到後尾慣咗知道會有呢啲嘢就唔會係啲乜大問題
6點正走可以喺公司門口睇到日落
你唔上啲英國討論區取經姐
人哋做過啲野再分享經驗行少好多路

你要自閉做on9仔當然無人幫到你
再差未就係好凍咁簡單
比香港講句說話都可以重罪過殺人邊有得比
我前面講過“建議”兩字
唔通又係恐嚇?
對於就嚟春天先過嚟嗰啲真係睇定啲經歷晒一年四季先好下結論
無朋友自己一個走過黎真係會易啲homesickness ﹐仲難去適應
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞