英國嗰班移民最好經歷過整個冬天先好晒自己有幾幸福吧

772 回覆
473 Like 1153 Dislike
冬天真係好depress

大部分時間天都係黑
關你撚事咩
講得好👍🏾
善意提醒自己友
幫你推一推
只係有少少睇唔過眼啲人為咗啖氣
同人講話自己做二等公民幾咁"慘"
冇錯英國係好住過香港好多,但其實都好多問題要自己搞掂
如果你係懶人歎慣香港既方便生活,我覺得呢啲人唔適合移民
其實都係講適應
唔通英國又無人住咩

各地有各地好啦
香港人走都係政治因素居多
你估真係想離鄉咩on9
所以想開心share自己既經歷,俾啲想移民英國既人有心理準備
不過最大問題都係就業方面
搵緊最低工資 忙緊打幾份工維皮
冇時間上連登同班成功人士吹水
倫敦你搵唔到living wage
係會比倫敦食番自己轉頭
人離鄉賤
始終無人脈就一定辛苦
不過多香港人過去
建立到個網絡一定好好多
起碼可以分享攻略心得

其實去得都預咗要做多啲資料搜集
你講個堆野youtube好多香港youtuber都有講
唔好咁眾人皆醉啦清

英國有優點亦有缺點
香港亦都係
不是香港而家個缺點太偉大姐
接受唔到就要走啦
[倫敦又有活動啦] 港藏維三族10月1淪陷日聯合集會
https://lih.kg/2685359
咁係因為你去埋啲落後地方姐

香港人移民去多數唔係去倫敦就係 Manchester,如果唔係倫敦河南因為火車大風雪攞唔到電,都好難真係停駛,係最多 piccadilly line 呢啲會 delay 吓攞,但過幾年後換咗新車應該會好好多
住慣香港呢啲天氣嘅地方,一定唔慣架啦
但我覺得就算個天幾黑幾depress, 都一定唔夠香港嘅生活環境depress
仲有好多人拎住10幾20萬冇乜plan 就過咗外國, 嗰啲有苦自己知

你未親身經歷過真係唔會感受到有幾depress
以前我讀中學時放暑假去過一個月加拿大,之後一直都好嚮往好想去外國生活
但冬天先係真正既考驗
唔洗理呢啲撚樣,樓主花咁多心機時間share自己喺英國嘅生活,呢啲撚樣淨係識得扔句廢話出嚟潑冷水
所以連七婆都話喺英國既日子最開心,我初初返嚟香港試過好depressed一合埋眼就會夢見喺英國既快樂時光
其實你話英國而家出咁高人工請司機,請服務性行業員工
可以預見既係將來好多嘢都會貴晒
美國已經開始承受緊武肺所帶嚟既通脹
仲有英國啱啱落實加NI, 都係其中一大concern
冬天暖風機好用過radiator
其實移得民都預咗要適應㗎啦
唔通全部人移民都係貪英國啲牛扒平咩
英國鐵路私有化後遺症已經講左好多年
睇下人哋德國,鐵路運輸做得完善過英國好多,價錢亦比英國公道得多
其實除咗凍 落雪 啲無啦啦天黑冇乜影響
利申番開通宵工
唱衰英國?
5毛 pr 是但一樣 自己快啲認咗佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞