[殭屍/靈幻/鬼怪]《噬魂》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士06

1001 回覆
28 Like 4 Dislike
所以你話做人幾撚煩
聽日返工 開心
「睬你都傻」我轉身離去,打算尋找啊仁他們

「入嚟!!!」「她」發出刺耳的叫聲,同時間一股強大的吸力把我強行吸進了超市內

「嗚啊!」並把我撞到貨物架上,彎刀飛脫貨架倒塌,我亦倒臥在地上

「嘶…….啊」我用雙手前臂撐起上身,掃開一旁雜亂的貨物

忽突,我感覺到我前方站著一個人…..

我稍稍抬頭一瞄,一雙破爛的雙腳就在我面前,嘔心至極….我低下頭,深吸一口氣,眼尾看著跌在我旁邊的彎刀

1…..2…..3!!

我向彎刀撲去,在地上一個翻滾後順勢站起,右手拿刀橫擺在前,左手護擋

但….那「人」已消失不見了

「嗯…..」那也好,不用浪費時間,快快離開

「天航…」但呼喚聲又來了

「啊!到底你係邊個啊!」我開始感到不耐煩

「點解你唔救我…..」凄厲的聲音是從超市的深深處傳來

「我地係咪有咩誤會?我應該唔識你㗎喎鬼小姐」

並沒有得到回應

我思前想後,在好奇心的驅使下我還是踏步向超市內部走去,走得愈深入便愈黑,黑到接近伸手不見五指

我拿出電話開著電筒照明,這才發現前方貨物架上的貨物全都四散在地,我小心翼翼的前進,並保持著右手刀架在前,左手拿著電話護擋的姿勢,確保能應付突發狀況

「嘻嘻哈哈哈!!!」一陣小孩的笑聲從旁邊的貨架響起

「?!」我瞪大雙眼,被嚇了一跳

我加快腳步走到貨架的盡頭,轉彎,剛剛還傳來笑聲的貨架通道已人去樓空

「咁快…」

「嘻嘻~」

這次笑聲直接從我背後出現…..

我一個急轉身!!也是沒有發現….

「天航…救我,我好凍….」那女聲又來了

「你到底係邊!你出嚟啊!」

「好痛啊….佢…推我落樓」

「推落樓?!你係咪有野想我幫你啊,你出嚟話我知啊」
有文呀!推呀!
今朝落住雨返工 真係好開心
大家咁話
聽日又要返
捱埋聽日就有一日假期㗎啦!
係有一日冇得返工
我愛返工
晏啲有
說說啊武他們

「喂!啊航呢?」啊仁率先發現我不見了影蹤

「下?!佢唔係一直係你後面咩?!」啊武完全沒有發覺我的消失

「我都以為係啊…」啊仁也不知我是何時掉隊的

「返轉頭啦!」啊武回頭就跑上樓梯,急切的想找到我

「但….得返十幾分鐘咋…..我地搵得一條白布帶」而啊仁則想著白布帶

「啊航可能會有危險㗎,救人先啦」啊武急不及待的繼續跑上樓梯

「嗯….咁啦!你上去搵佢,我去搵白布帶」啊仁還是在意白布帶多點

「……你中意啦!自己小心」啊武也不再糾纏,以最快的速度往回跑

就此,他們二人分開行動

啊武重新跑回二樓,他猶豫的站在超市門外

「啱啱啊航佢地就係喺到聽到怪聲….應該係依到㗎啦」雖說啊武為人勇敢,但在勇敢前總會有猶豫一剎

他吸一口氣

「唔理啦!」說完,啊武就衝入了超市內

而這刻的我…..

「唔好….唔好死」我雙眼放空,跪在地上,腦袋被幻象入侵

說是幻象….但又更像回憶…

「段一凡!你個衰人!!」我身體是完全放空的,但嘴巴怎叫喊住幻象裏的對白

聽到我聲音的啊武開始循聲摸黑走近

「航!係咪你啊?」啊武沒帶電話在身,不能像我一樣拿著電話充當手電筒照明,但他聰明的捉著貨物架而行,這樣就能在漆黑的環境中找到方向

「哈哈哈嘻~」剛剛的小孩笑聲又再次響起

「邊個?!」啊武一聽到聲音就馬上鬆開捉著貨架的手,擺出備戰的姿勢

「一齊玩啊~」天真爛漫的小孩聲,在這樣的情況下顯得十分詭異

「細路仔?依到點會有細路啊….」啊武百思不解

「玩啦~」聲音逐漸接近

「你出嚟啊!唔係點玩啊」啊武壯起膽,主動要求對方現身

「啦啦~啦啦啦~啦~~~~」一個小孩的身影從隔壁貨架掠過

啊武一看到就追去,但還是太遲,當啊武走到那行貨架通道時,小孩已消失了

「嘻嘻~好玩啊~」小孩的聲音明明就近在咫尺,但啊武偏偏就找不到聲音的主人

「你中意玩啊嘛!好啦!嚟啊!」
今日有feel一陣可能多一段,或者聽朝出
冇得返工
我瞓咗全日依家仲係床,攰到hi hi咁
聽日開工我地聽日見!
聽日到咗未架?
啱啱收工依家打緊!
琴日無啦啦多左日假好爽
下星期五生日請定假,星期六嗰半日都請埋
自制4連假Hea下
諗起都開心
但一放假就會食野,減唔到
減肥係冇了期我以前打拳都減過磅,辛苦到呢
要戒口真係好辛苦
我唯有希望自己唔好再肥落去
一至五辛苦啲,星期六日放縱下出去食下好野
希望唔會再增肥
我最誇張試過四日唔食野,淨飲水依家放棄啦,食半碗飯當減咗
咁樣對身體負擔太大
不過我而家都做緊類似,
一日食一餐左右,
或者4個鐘內食一日足夠嘅卡路里
其他時間唔食,盡量食蛋白質嗰D
盡量唔減肌肉之餘燃燒到脂肪嘅斷食
不過真係幾辛苦,好難頂但都想挑戰下自己嘅意志力
個陣係減磅打比賽但減唔切,仲差成3-4kg,所以就用最極端嘅方法,好彩最尾減到

平時減就唔食澱粉質,食肉食菜,戒甜

戒甜最有用!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞