[殭屍/靈幻/鬼怪]《噬魂》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士06

1001 回覆
28 Like 4 Dislike
跳傘,潛水
去北極南極同埋冰島
自己一個去一兩個月嘅旅行

暫時第一刻諗到呢幾樣
大家我好眼瞓,聽朝見!
聽朝係屬於今晚架
今朝起身打唔切今晚見
今晚出左去食飯晏D打
但我還在手忙腳亂的打開布袋

「仆街….」虛影已包圍著我

「縮開!」

話音剛落,一個鋒利的飛標在我鼻樑前擦過,幸好我退後了一步,不然我的頭就開了一洞

這飛標的尾端連著一條黑色的長繩,而手握長繩的

是王奇!夢晞的丈夫

他將繩一拉,標頭擊中虛影,虛影急墜地面,化虛為實

「色餓鬼,呸!」王奇不屑的看著那剛化為實體的虛影

「佢係餓鬼?」我問王奇

「鹹濕鬼啊」王奇簡單回答我

「你點解係到?」他問我

「係九叔屋企走,你呢?」

「我老豆老母都住係象山」王奇邊說邊將繩子纏在前臂上

虛影實化後蹲在地虛不動,他披頭散髮,皮膚呈淺灰色,指甲全黑,衣服是粗麻碎布

「佢…..」我疑惑的看著一動不動的色餓鬼

「佢嚟啦」王奇右腳踏後一步,

色餓鬼抬頭,碩大的舌頭從口腔裏冒出來,唾液四濺

「嗷啊!!!」色餓鬼的動作像狗一樣是四肢著地發力,一撲

「閃開!」王奇往右,我往左,色餓鬼撲了個空

色餓鬼左右張望,最後選擇了左邊的我,他的舌頭向我伸來

「好核突!」我用劍把舌頭打開

色餓鬼身軀下壓,儲力飛撲,我連忙後退,他起跳一刻我蹲下,將劍舉高,劍尖劃破了他的肚皮

王奇亦襯現在,擺動手臂,纏在他手的繩鬆脫,標頭飛出,帶動標繩捆住色餓鬼!

「插佢!」王奇看著我叫

「哦!」

我騰空而起,反手拿劍!下插!!

呠嘶!!!

桃木劍直穿色餓鬼的頭顱,由頭頂穿過,劍尖從下巴露出,鮮綠色的血循著傷口流出

「𡃁仔!!!」不遠處的彎位傳來英叔的聲音

「我走先,我老婆唔知我啲野」話畢,王奇從山邊的欄杆一跨以下,從斜坡滑下,不見了影蹤
你講多次
不過今晚真係出去食飯😂😂
多次
星期五晚個個都出去食飯
唔關事聽日咪又係要開工
得我真毒
可能佢自己個食呢
係囉我返出去食姐,又冇話係有人同我食,可能我係自己一個出街食呢
其實我講完我自己都唔信
你一定係同囡囡食!
「𡃁仔!!!」不遠處的彎位傳來英叔的聲音

「我走先,我老婆唔知我睇個故,同埋幫手叫樓主出一集」話畢,王奇從山邊的欄杆一跨以下,從斜坡滑下,不見了影蹤
第個唔敢講 樓豬一定信唔過
你唔比我係肥矮毒㗎咩

象山邨真係有feel靈幻故一流背景
樓豬真係有女朋友架
我都有
Hi新手巴
「喂靚仔!叫你呀兩頭望。」英叔趕至身邊,快而準地賞我後腦一「掌」。
「係咪有cd rom睇文唔留正皮?」他兩眼轉了一轉,最後定格在前方,像是看穿螢幕,與你對望。
之前有隻恐怖game就係用到做背景
有啲咁嘅事?!隻game叫咩名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞