[殭屍/靈幻/鬼怪]《噬魂》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士06

1001 回覆
28 Like 4 Dislike
Thx ar
好慘
穿窿都仲要被狗哥用摺櫈打
老套咁講出得嚟行,預咗要還
今日應該停一日聽日見
打緊啦
接下來西狗將會迎來人生的轉捩點….

而另一邊廂

「天蒼地茫!起!」

「起啊!起!!!」

「點解唔得嘅……」啊仁失落的望著桃木劍

「你估我地天才咩,一學就識」同樣在練習的我也未能升起桃木劍

「唉….我唔信!」啊仁閉上眼,集中精神

「天蒼地茫!!起!!!」再次唸咒

咔….咔….咔咔…

啊仁聽到聲音,張開眼睛,放在地上的桃木劍輕易的在抖動

「啊!!郁啊!!佢郁啦!!」啊仁興奮的大叫

而我的桃木劍連動都沒動過….

「郁少少好叻咩?幾時先升到上天?」九叔對興奮的啊仁潑一盤大大的冷水

九叔轉向閉眼的我

「航,唔好急,沉住氣,集中精神」

「嗯」我點頭

「車~九叔,我成日覺得你偏心啊航」啊仁在旁說

「嗯?」九叔皺眉

「得!明!練野!」啊仁也再次閉上眼注著練習

「你都係啊!死仔!唔好分心偷聽人講野!」

嘭!!!

「睇下!又中啦!叫你專心啲㗎啦死仔」英叔對著倒坐在地上的啊武搖頭

「唉啊!點解成日都比你打中㗎!!」啊武頹喪的咆哮

「你成日諗太多啦」英叔說

「諗太多?我冇啊,我淨係諗點贏咋嘛」啊武滿臉疑惑

「你成日下一招點打,打咗之後點,咁太慢啦!」

「下?咁唔諗點打啊….」啊武快抓爆自己的頭

「唉~係自然反應,好似依家咁我每日同你練習對打,每一次大家出嘅招式都好似唔同,但其實你身體係會幫你記住,只要下次你再遇到差不多嘅招數,你身體就有個自然反應,久而久之你愈練習得多,你個反應就愈快,咁就唔洗諗啦」

「點解好似好普通但又好難明咁….」啊武雙手按著腦袋,前後抓起來

「放鬆啲武仔,你比起啱啱識我個陣已經進步咗好多㗎啦」英叔嘗試安慰啊武

「唉….」相信啊武在武道上也從未試過出現如此的樽口位

「今日差唔多,你地都練咗好耐,返去休息,聽日準時返工」九叔說完這句話,就回到自己房間裏

「呃…..咁….」啊仁看著我

「九叔,咁我地走啦,聽日見」我大聲的說

「嗯」門後傳來九叔的回應

「好啦武仔,你都返去休息啦」英叔拍拍啊武

「好,咁我聽晚再過嚟」啊武跟著我們離去

離開象山後,我們三人回家的路各不同,所以也在此分散了

我住在關門口村,跟象山距離不遠,所以可以走路回家,沿著城門谷公園旁的一條馬路好快便可回到我家

這條路在夜裏特別陰森恐怖,人跡罕至,要不是習慣了鬼怪世界,我也不會選擇這條路

突然

「啊!!!」一把女生的尖叫聲在前方傳來

我也管不了是人是鬼了,馬上跑上前查看!!
「小姐咩事啊?」我急忙地衝向尖叫的小姐問

「啊!!!又看晒啲文啦!!!」小姐激動地回應
咁快?!我以為大家都瞓咗添
我地好夜瞓㗎
好多夜貓啊!!
大家覺得有咩係人生必做
想整個list比自己
同fd去一次旅行
同fd一齊住
試下有錢掛
第一樣試過 都係覺得一個人自由d
第二樣有考慮但未有機會 重點係冇咩朋友
第三樣應該好多人都想 等中六合彩
大鳩兄好波
仲有一個人食自助餐
自己去旅行
自己周圍行
自己一個人住
你地都好鍾意一個人
同屋企人講多謝佢地咁努力養我
紋身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞