[殭屍/靈幻/鬼怪]《噬魂》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士06

1001 回覆
28 Like 4 Dislike
都唔想你地等太耐嘅
唔算太恐怖嘅我覺得
成個夢無見到啲咩,係情況同環境有D特別啫
其實惡夢最驚係個種壓迫感
「嗚啊!!!焯啊焯!」西狗倏忽「哭」起來

「你咁樣走咗去!!你叫我啊狗點算啊!!」

「你咁多地盤….我收唔曬㗎!!焯啊」

明眼人都知道這個西狗是在「貓哭老鼠」,但只是為了尊重場合,大家都沒有出聲

「夠啦!狗!你走啦」終於有一叔父開腔

「下?!咁又唔中意啊?好啦,咁我走啦」西狗瞬間收起所有「傷感」

拉一拉衣服,搖一搖頭

「我地走」西狗帶著手下離開靈堂

此時,我相信場上的江湖人士應該都已忘了我們三人的存在

「我諗我知點解嗰個啊狗叫西狗啦」啊仁突然說出一句

場上有一半人都看向了我們

「呃…..唔好意思」啊仁尷尬的點了點頭

「烈啊,唔好理啊狗,佢個人唔識分寸姐,冇心嘅」其中一位師父幫西狗說話

「哈,冬叔,你都講到咁,我都冇得出聲㗎啦」啊烈也聽得出這叔父在𥘵護西狗

「唔好咁~大家同公司,以和為貴姐」冬叔搭著啊烈

「啊~老鬼冬,你條友實收咗唔少錢啊」另一個叔父——夕爺笑說

「啊夕,野唔好亂講啊,我就出名最持平嘅」冬叔反駁

「好啦,你兩個,講野都睇下場合」這次到其中一名叔父——水叔說話

「烈,今日你應該都冇心情講㗎啦,搵日返堂口傾下啊焯啲地盤點安排」暫時來說,水叔說話最為得體持平

「好,我過兩日會上嚟,到時約你地」啊烈點點頭

「唔急嘅,慢慢啦,搞掂曬啊焯啲後事先」水叔再說

「嗯」

「烈仔啊,你伯爺點啊?」再另一個叔父問啊烈

「佢?冇點出過聲,唔知佢諗緊乜」啊烈回答

「咁我自己搵下佢啦,走先啦」那叔父離開

「咁我地都行先啦」其他叔父見狀也跟著走

「走啦,啊嫂,節哀啊」

雖說這班叔父的輩分都比焯哥高,但基於尊重上也叫一聲啊嫂

「好,有心啦」焯哥妻子點頭微微鞠躬
推返野先
推!!
拿拿拿!
標點符號唔計字數架!
今晚仲有無文加多幾隻字
打緊嘅不過驚趕唔切出姐,太夜就聽朝出
自己睇住啲休息時間啦
收工仲要打文都辛苦嘅
唔得,好眼訓….聽日出文
出到一篇
唔好勉強呀
追文呢d都係講下笑
恥笑咁吹下水
我又推下先
九月二日 晴
只看了一篇文就live了
收工前推一推
唔洗返工推一推
返緊屋企一推
焯哥的喪禮雖起了幾翻風波,但總算能圓滿結束,而焯哥的屍體會在明早下葬

「焯哥,一路好走啦」我們在離去前,跟焯哥作最後一次道別

「咁走啦」我跟啊武說

「嗯」啊武點頭,神情落寞

「唔好再自責啦,焯哥嘅死真係唔關你事㗎」啊仁搭著啊武

「唉….」啊武一聲嘆息

「企係到」是啊烈的聲音

「有事?」我們轉身

「我大佬嘅死,如果比我查到同你地有關,你地會死得好慘」啊烈雙手叉腰

「咁我地應該會幾長命」啊武拋下一句就拉著我們轉身離開了靈堂

步出殯儀

「嘩,你啱啱咁大膽?咁同嗰個烈哥講野」啊仁即刻問啊武

「咁的確係唔關我地事啊,咁我咪用佢講嘅野嚟答佢」啊武這樣回答都不知說他是直接還是蠢好了

「算啦,應該都唔會再見到佢㗎啦,去食啲野啦」我提出建議

「都好,我都肚餓啦」啊仁拍一拍肚皮

「好,咁行啦」啊武點頭

此時,我們不知道一身影正站在殯儀館門外的暗處,這人身穿紅黑長外套

是莫盡…

他這次來到這裏原本是想找我們麻煩,但卻被他發現了更好玩意…..

莫盡緩緩的去到一間大排檔,並直接坐到一張有一群古惑仔在吃火鍋的的大枱上

「喂,啊生,你乜料啊」桌上的其中一名小混混拍枱叫囂

莫盡沒理會,而且還拿起了一幅沒人用的碗筷,夾起肥牛,開始吃起來

「你搞乜春啊!!」

「屌!」

其中一個古惑仔率先向莫盡動手,向莫盡頭部揮拳,莫盡以低頭進食輕鬆避過,另一個古惑仔踢腿,目標為莫盡坐著的膠椅,想把莫盡摔到在地

莫盡突然站起,膠椅被踢開,莫盡安然無事

「嘩,啲野食放到咁遠㗎」莫盡說

「你條仆街!」

其他人也動手了
莫盡右手用筷子夾著肥牛,左手打開手機上的連登按入講故台。
一名古惑仔一下拍走莫盡的手機,然後大叫:「唔撚洗睇啦!樓主今日係得多貨咋!」
笑死
出咗去食飯聽日繼續
追得好貼
係喎離咗職㗎啦喎
莫盡斯斯然把手提放入袋口,將肥牛用迅雷不及耳掩的速度塞入該名古惑仔的口中。
「啪!!!」另一隻手在放回手提後向上勾拳,正中古惑仔下巴 !
「幫你合埋把衰口,唔洗唔該我啦。」
莫盡說道便拍拍手掌,環顧四周。
「月巴無貨,咪叫佢出貨囉。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞