[殭屍/靈幻/鬼怪]《噬魂》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士06

1001 回覆
28 Like 4 Dislike
仲未瞓
老細放我一日假休息下
咁係咪有文睇?
今日放咗啦所以咪昏睡咗!聽日要返工啊

樓豬都係瞓教罷啦
返工精神要緊
依排身體都幾差可能要去驗下身啦
聽朝!聽朝真係出文!我對唔住大家
聽日見
都係屬於今晚架
啊!!
聽日到了
啊武的拳館內

「你真係唔諗住比啲師兄弟參賽啊?」我跟啊武啊仁站到啊武的工作枱旁說著南陽派的事

「嗯….我都唔想,但冇可能由得佢地上台面對啲唔公平嘅比賽」啊武做出這個決定也是需要很大的決心

「咁啲師兄弟有冇嘈你?問你點解」啊仁問啊武

「唉…點會冇啊…但我又唔可以我直接講係有人操控拳賽,到時洩漏出去就麻煩」啊武無奈的說

「南陽依班人真係…..如果可以真係好想打鑊佢地」啊仁說

「唉…但我地邊可能打得贏莫盡啊」我向啊仁潑了一大盤「冷水」

「屌….我夠知啦,死仔,講下都唔得咩」啊仁用拳套掉向我

「我地唔得姐,或者英叔九叔得呢」

而其實這時,同樣也在拳館的焯哥剛好站在了一個大沙包後,都聽到了我們的話,事後焯哥動用自己的手下,四出調查「南陽」是什麼新興起的幫派,但卻無果

「焯哥,我地啲手足依幾日出盡力去搵都搵唔到江湖上有「南陽」依班人…..」焯哥的師爺跟焯哥匯報

「…….嗯」焯哥點頭

「但我搵到…..」師爺卻又補了一句

「嗯?」焯哥望向他

「呃…搵到….」師爺欲言又止

「講啦!」焯哥大聲一哮

「我搵到茅山道術入面有個派別叫南陽派….不過我估應該唔會係焯哥你想搵嘅人」

「知唔知佢有咩人?」焯哥問

「淨係查到,佢現任嘅掌門叫莫盡」

「莫盡….」焯哥依稀記得,我們的對話裏出現過莫盡這名字

「嗯,係佢啦」
有文呀
今日都一定有打緊!
攰 就瞓陣先囉…
屋企人生日食緊飯
……..

所以,其實焯哥早在一個月前就知道南陽派會操控拳賽,但他明知道這樣也沒有放棄上台,他打算用自己的方法去捍衛自己喜歡的事物

「我…贏咗」焯哥在台上微笑的說出這句話

「今場比賽嘅賽果好明顯!勝方係藍方嘅張炎焯!!」台下的主持宣布賽果,台上的拳證隨即舉起了焯哥的手

莫盡咬牙切齒的看著我們一行幾人,但畢竟這裏人多,而且九叔英叔也在,他深知贏算不高,所以也不敢發難

忍著怒火離去

啊武衝到台上為焯哥歡呼

「焯!你得咗啦!」啊武是打從心底為焯哥開心的

「李梓武…終於有一樣野我係贏你㗎啦」焯哥暗暗的笑著

然後就雙腳一軟,跪在了擂台上

「焯!!」啊武大叫

九叔英叔一同跨過台邊的繩索,來到焯哥面前,九叔伸出雙指放到焯哥的頸上,而英叔則伸手去按動焯哥的身體

「…….」九叔緩緩放下手,搖了一下頭咩飯啊三文魚嘩

「唉…..」英叔也著搖頭

「英叔!啊焯佢點啊?」啊武緊張的問

「係囉!唔好掛住搖頭啦」啊仁搭話

「佢…全身經脈盡斷,莫逆最後個一拳係最致命,胸骨完全骨折」英叔說出焯哥的情況

「咁….咁我地…」啊武慌亂得說不出話

「冇,冇野可以做到」九叔說完便跳下擂台

「醫護!!仲有一個啊!!要入醫院!」主持人拿著咪高峰緊張的呼喊

「冇用㗎….我話救唔返就神仙都難救,佢以一個凡人嘅身份打贏南陽副掌門,已經係得到英雄式嘅結局㗎啦」英叔拍一拍啊武的肩膀,也離開了擂台

然後,醫護人員就紛紛來到擂台把焯哥抬到擔架上,火速趕往醫院
take care,冇事先做到世界冠軍,慢慢出
「…….」九叔緩緩放下手,搖了一下頭咩飯啊三文魚嘩

笑死,好明顯樓主打緊文嗰陣比人問食唔食魚生飯入埋語音輸入
笑死,我頂,明明已經刪咗,點解佢仲係到….柒出世界盡頭啊!
……..

所以,其實焯哥早在一個月前就知道南陽派會操控拳賽,但他明知道這樣也沒有放棄上台,他打算用自己的方法去捍衛自己喜歡的事物

「我…贏咗」焯哥在台上微笑的說出這句話

「今場比賽嘅賽果好明顯!勝方係藍方嘅張炎焯!!」台下的主持宣布賽果,台上的拳證隨即舉起了焯哥的手

莫盡咬牙切齒的看著我們一行幾人,但畢竟這裏人多,而且九叔英叔也在,他深知贏算不高,所以也不敢發難

忍著怒火離去

啊武衝到台上為焯哥歡呼

「焯!你得咗啦!」啊武是打從心底為焯哥開心的

「李梓武…終於有一樣野我係贏你㗎啦」焯哥暗暗的笑著

然後就雙腳一軟,跪在了擂台上

「焯!!」啊武大叫

九叔英叔一同跨過台邊的繩索,來到焯哥面前,九叔伸出雙指放到焯哥的頸上,而英叔則伸手去按動焯哥的身體

「…….」九叔緩緩放下手,搖了一下頭

「唉…..」英叔也著搖頭

「英叔!啊焯佢點啊?」啊武緊張的問

「係囉!唔好掛住搖頭啦」啊仁搭話

「佢…全身經脈盡斷,莫逆最後個一拳係最致命,胸骨完全骨折」英叔說出焯哥的情況

「咁….咁我地…」啊武慌亂得說不出話

「冇,冇野可以做到」九叔說完便跳下擂台

「醫護!!仲有一個啊!!要入醫院!」主持人拿著咪高峰緊張的呼喊

「冇用㗎….我話救唔返就神仙都難救,佢以一個凡人嘅身份打贏南陽副掌門,已經係得到英雄式嘅結局㗎啦」英叔拍一拍啊武的肩膀,也離開了擂台

然後,醫護人員就紛紛來到擂台把焯哥抬到擔架上,火速趕往醫院
重出一次今晚個篇打緊!
笑到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞