[殭屍/靈幻/鬼怪]《噬魂》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士06

1001 回覆
28 Like 4 Dislike
就開會 唔好屌我呀
我咩都唔知 咩都唔識架
然後第一個就屌你
我屌屌屌屌你 冇人屌不過係咁比人問野
冇比人屌咪好
俾人問野即係你重要,好多野都只有你才知
恭喜!
今晚開夜夜啲出
係因為咩都唔識先問 睇我唔識答
都係聽朝見啦好攰
「我同佢會係結界入面十個唔同嘅地方綁著十條白絲帶,你地要係限時內搵曬出嚟」九叔先指一指身旁的英叔,然後雙手放在後腰間,認真的說著接下來的特別訓練

「結界入面有咩㗎?」我問

「問得好啊𡃁仔,結界入面有四種唔同嘅鬼」英叔對我舉起拇指

「四種鬼嘅能力係有分別,最低級個隻你地一個人都應付到」九叔接著英叔的話

「佢地呢分別就係色餓鬼、巫靈、血黑鬼、同埋…..」

英叔再接著九叔的話,但還未說完就被九叔搶了話

「你地入到去就會知,依家比啲時間你地準備,個邊枱面有唔同嘅工具同武器,你地自己揀,十分鐘後出發,依家開始計時」

話畢,九叔緩緩走到搖椅坐下,好像不太在意我們會如何準備一樣

「喂!你地仲柒下柒下咁?快啲拎架撐啦,仔友唔係同你地講笑㗎」相反,英叔就跟貼我們的動向

「呃…..係」

「過去睇下有咩揀」

我們仨走到工具枱前,上面的確放上了林林總總的工具武器

桃木劍、桃木匕首、捆仙索、銅錢、符籙、 墨斗線、八卦鏡、短斧、彎刀……

太多太多,也難以一一細說

「點啊?揀唔揀到要咩啊?」英叔在旁問我們

「銅錢、符紙就一定要帶㗎啦」啊仁先伸手把符紙銅錢放到袋裏

「你有道理,依兩樣走唔甩」啊武跟著啊仁的步伐

而我則看著枱上的一把彎刀,一把特別的彎刀

「𡃁仔你呢?唔揀?」英叔見我像呆了一樣就主動問我

「下…?!我?我揀啊!」我伸手到桃木劍的方向

但我眼睛不自覺地看向那彎刀

「……..就你啦!」最後我的手也是轉向拿起了彎刀

「識野喎𡃁仔!依把好野嚟!」
推返下先
今晚仲會有嗎?
Thx
我盡力!因為我出咗去!
如果今晚出唔到應該聽日朝早都有
今日係特別嘅日子,樓主會唔會出兩篇慶祝下?
就出到一篇
「我唔知啊,第一眼望到佢就覺得自己識用咁」我把彎刀放在掌上拋一拋,試一試他的重量

「啱㗎,揀武器最緊要係眼緣,唔試唔知,橫掂今次係訓練,試下用無防啊」在英叔的鼓勵下,我也下定決心試用這把彎刀

「生生性性啊」我跟彎刀說上一句

彎刀在我手上閃過一剎紅光

「英叔!你睇唔睇到?」我瞪大雙眼看著彎刀

「下?睇咩啊!依到又冇靚女睇」英叔這樣回答,應該是看不到了

「唔通我眼花?……」

也許是吧,不理了,繼續收拾其他有用的工具

「你地呢?你地揀成點?」英叔上前關心他們二人

「我就拎依把短斧同桃木劍,一長一短」啊仁拿著短斧揮舞著,看上去也算順手

「好,咁你呢武仔,揀好未?」最後是啊武了

「我…..可唔可以唔帶武器?」啊武提出一個驚人的想法

「下?!啊武你講笑咋?入面咁多鬼,你唔帶武器想死咩!」在啊武側旁的啊仁想勸阻啊武

「係囉,始終會有危險」我當然也會出聲

「我想識下用自己依家嘅實力,足唔足以應付」啊武握緊雙拳

「好!同我想像中嘅一樣」英叔欣慰的點頭

繼而英叔在腰間拿出一對皮製手套遞給了啊武

「武仔,拎住」

「依對係….」啊武看著手套

「依對係我幫你特製嘅攝魂手套,浸住符水係神壇前面煉咗七七四十九日」英叔擺出了滿臉自豪的樣子

「為我整….?」啊武有點受寵若驚

「雖然我地唔算係正式師徒,但你跟我學野,我就當你係我半個徒弟㗎啦,依份就當係我送比你嘅禮物,戴住依對攝魂手套,就算你冇任何嘅道行同法力都可以接觸到鬼魂同攻擊佢地」

「多…多謝英叔!」啊武接過手套並緊緊握著

「不過我建議你都係帶返把桃木匕首係
搒身好啲嘅,始終唔知會發生啲咩」英叔拾起枱上的桃木匕首,遞向啊武

「好!」

「好,夠鐘,出發!」九叔從搖椅站起
今日應該出唔到第二篇
今日係特別嘅日子,樓主會唔會出兩篇慶祝下?
真 每日都好特別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞