[殭屍/靈幻/鬼怪]《噬魂》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士06

1001 回覆
28 Like 4 Dislike
仲要等多一個星期 希望唔會痛
六合彩又冇我份
早晨
早晨我啱啱瞓醒冇耐
「咁我地依家係邊到開始搵起好啊」啊仁問我

「um ……由….由依橦樓開始先」說真的,其實我也不清楚該從何起手,但從原地開始總不會錯吧

「都好嘅,我都覺得英叔會係起點附近綁咗一兩條」啊武戴上英叔特製的攝魂手套

「咁我地逐層快搜,一個鐘唔係好多時間」我手握緊彎刀

「好,我地三個一齊行,應該冇事嘅!」啊仁也提起膽

嗖!!

突然一團黑影在我們三人面前掠過

「嘩!咩嚟㗎!」啊仁被嚇了一驚

「退後!」我自覺的揮刀

黑影中刀後飛遠,遠距離一看,黑影像極哈利波特中的催狂魔
好短一陣繼續
你就好
難得假期瞓飽啲
「他」具有人形,全身卻像披著一塊黑色破布,身體懸空,就似外國人傳統眼中的白布幽靈一樣,只閃他是黑色的,他沒有眼睛,而嘴的部位像是被縫合起來

「依…依隻係咩嚟?!」

「我都唔知」啊武高手護頭,已擺出了格鬥的姿勢

「英叔講過結界入面有色餓鬼、巫靈、血黑鬼,依隻一定唔係色餓鬼」我說

「點解你咁肯定啊?」啊仁問我

「呃…因為我前兩日見過」

「死仔啊!咁大件事你唔講」

「依個時候我地係咪應該專心啲呢?」在旁的啊武說

「你啱!」我和啊仁點頭

「佢嚟啦!」啊仁指著那神似催狂魔的物體

「閃!」我低身前滾

啊仁啊武左右跳開,「催狂魔」突然以高速向我們衝來

「我地唔知佢咩料,唔好同佢硬碰啦,退!」我翻滾後瞬間站起再說

「後面樓梯!」啊武提出

「好!」

「行先!我跟住嚟」話畢,啊武往「催狂魔」跳去,用攝魂手套捉著他

「上!」我跟啊仁跑往樓梯,並提示啊武我們是往上走

「得!」

啊武使勁把「催狂魔」拉下,然後捉著他原地轉圈,像擲鍊球一樣把「催狂魔」拋走

「嚟緊!」啊武一鬆手就馬上跟上我們

這次的訓練在這一刻,正式開始
擲鐵餅咁擲
原來物理都適用於靈異野
總會啱用嘅冇傷害力但甩到身
食雪糕 邊個仆街比咖啡味我
雪糕一定要係曲奇味
睇樣差唔多 冇留意
聽朝見
「直接上到頂啦,逐層搜落去!」我帶頭跑著樓梯,正回頭跟他們說話

「小心!」在我回頭的剎那,啊仁指著我前方

我一聽到啊仁的叫喚就馬上剎停腳步,身軀往右向扶手靠去,一隻「催狂魔」在我面前掠過

「呼…..好彩」跟「催狂魔」只有一尺之遙的我靠著扶手鬆一口氣

跟我擦身而過的「催狂魔」直衝向我身後的啊仁,啊仁急中生智,他一下停住腳步並將短斧舉在自己的面前,「催狂魔」順勢被短斧一分為二,趕到啊仁身後的啊武更作出補刀,捉着「催狂魔」的其中一邊,按在牆上磨擦

「繼續上!」

我邊跑邊回頭看,發現即使「催狂魔」受到如此重的傷害,被一分為二,也會很快重新癒合

「唔撚係掛….」看到這樣的畫面我也是無語

但終於,我們也算是有驚無險的到達了頂層

「開始搜!」

……….
十分鐘過去,倒楣的我們搜了十層都找不到白布帶的蹤跡,不過怎慶幸的是,這十分鐘都沒遇上群鬼

我們商議下覺得頭十層都沒遇到群鬼,這裏應該相對安全,所以決定三人分開合作,15分鐘後地下中庭集合

十五分鐘又過去…

「死啦,我地會唔會一個鐘入面一條都搵唔到㗎」啊仁帶點頹廢的走到來集合

「可能依橦樓冇,我地試下去商場睇下」同樣食白果的啊武提議

「啱,商場應該點都有一兩條」我認同啊武的提議,
有文正皮
咩事
好多野做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞