[殭屍/靈幻/鬼怪]《噬魂》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士06

1001 回覆
28 Like 4 Dislike
腦閉塞啊!!
蛀牙
我屌呀呀呀呀呀
等你個po上熱門
唔想上 好驚牙醫
夜啲出
真的嗎?
打緊!!
假的
訓啦
瞓先!我打緊啊!!!你聽朝應該就見到文
「英叔九叔,我要返去,廢事我老婆問點解咁夜都唔返去」

「好,下次再傾」九叔轉身往象山走去,英叔跟在其後

「嘩!啊奇!咁記得下次帶我去見你老豆啊」英叔回頭再說

「好!得!」王奇揮手再見

而剛剛,我送夢晞回去的路上

「其實你地跟九仔係學咩?」夢晞突然問我

「呃….你有興趣知?」她突然這樣問,我也一時不知怎說

「嗯」夢晞點頭

「你都做咗法醫咁耐,應該都見過九叔出手同唔少古怪野啦,就好似啱啱咁」

「其實我不嬲都唔信依啲,所以冇特登問九仔,我相信科學,啱啱個啲只係未解釋到嘅科學現象」夢晞選擇對剛剛的事用「科學」來掩飾

「好~你堅持自己諗法都啱嘅,不過我跟九叔學緊嘅就係應付日常工作需要用到嘅野」

「你同啊仁都信?」

「信啊,當你經歷過,你就冇得唔信….」回想起泰國那次的經歷…也是一額汗

「唔緊要啦~就算大家信嘅野唔同都唔會影響我地做朋友嘅」夢晞左右擺頭

「唔知你有冇同我同一種感覺….」我剛說到一半

「我地好似好熟咁」夢晞就接著說出我想說的

「係….我就係想咁講,明明唔係傾過好多次計,但就好熟悉」我尷尷尬尬的說著

「其實我一早有咁嘅感覺㗎啦,我什至覺得我地之前係識嘅」夢晞原來比我還要早感覺到熟悉感

「我啱啱都覺得自己唔係第一次救你….個感覺,好奇怪」

「我有問過九仔㗎,佢話可能係上世結緣~哈~我都係聽下就算」

「上世….如果可以我都想知自己上世做過啲咩識過咩人」我仰望天空,這晚的天空雲少星亮

「今日個天,好靚」夢晞又跟我想著同一樣的事情

我倆同時望向大家

「……」

「嗯…….」

大家定格看著大家的眼睛,沒說話,氣氛變得有點曖昧
有文 !
王奇
帽事的阿奇!
原諒帽
帽嘅帽嘅,絕對帽事
好攰
我都好想放假
聽朝出文!
聽朝到了
打緊啦
叮~鈴~叮叮

噹噹~叮~

我和夢晞的電話同時響起,鈴聲把我倆拉回現實

「呃….我女朋友搵我…」我看一看手機是洛兒的來電

「嗯….我老公都打比我」夢晞也尷尬的拿起電話

我們自覺的分開兩步

「喂~洛兒,做咩啊?」

「冇啊~姨姨搵我話你一直冇覆佢,我見我wts 你都冇覆,驚你有事咪打比你~」

「啊!我唔記得睇手機,我冇事啊~學野學遲咗咋嘛~啱啱係九叔屋企走啦,依家返去啦」剛剛的突發事件令我無暇抽身玩手機

「你下次點忙都覆一覆你啊姨啦~佢擔心㗎」洛兒的聲線是依舊的溫柔

「好啦~我知啦,我返到去再同你講」

「好~咁夜返去小心啲啊」

「收到!冇問題」

我這邊電話掛斷,而夢晞那邊

「老婆,我搞掂依邊啲野啦,你返到屋企未啊?」王奇裝作什麼都不知道的問夢晞

「咁早搞掂啦?我返緊去啦」夢晞也裝作剛剛沒發生過任何事

「咁夜行返去,你自己小心啲啊,我好快返嚟」王奇其實就在我們的附近,但他選擇了另一條小路,免得讓夢晞看見

「好啦~我都好快返去㗎啦,我估你做野都未食飯㗎啦,我煮定宵夜比你啦~」

「好啊,唔該老婆」

「咁屋企見啦」

「好~」

夢晞的電話也掛斷,其實我們是接近同時掛斷電話的

我們二人放下電話,再一次尷尬的對望一眼

「………」夢晞低下頭沒說話

「我地行啦」見此,我也主動走前一點,跟她保持了一點距離

這夜是…..一個不平凡的一夜

兩日後,我和仁、武再次來到九叔家裏練習

「咩話?!」啊仁聽到九叔的話後被嚇一跳

「英叔,係認真嘅?」啊武也望向英叔想確認自己有沒聽錯

「佢似係會講笑嘅人咩?」英叔縮一縮膊指著九叔

「………」我在一旁沒說話

「我講真,一陣我會帶你地入結界」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞