“真”高質電器傢俱討論(17),下次尾門開新post

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
水波爐焗野係咪差d?對比蒸焗爐
唔該
....我冇用過蒸烔爐比較唔到. 不過正常焗野同蒸野係完全冇問題, 你可以在FB search 水波爐同樂會睇下人地D成品再決定.
睇緊淘寶
唔該晒
一樣搵緊燈飾
想用hue所以想搵d燈膽款嘅
不過而家好似大部份都係用led底板好難搵
有咩燈膽款靚架
我都諗緊水波爐定蒸焗爐,淨係知水波爐高溫d,有埋微波工能,同埋部機貴(東芝) 。一路都冇用開呢d爐(屋企even微波爐同焗爐都冇用過) ,所以我都唔知買邊款好.....
其實r410a 入面咪有一半係r32
係睇部機整體表現,唔係睇雪種,當然r32係呢幾年嘅新趨勢,咁有r32靚機出咪揀。
揀機睇尺數,樓底,有冇嚴重西斜等等,特別係某啲地區嘅睡房,溫差細,濕度高,裝太大易low cut, 唔舒適。廳因為流失快,日頭多機會用,所以大半匹都ok.
gk18係介紹畀200尺啲人,gk18 2匹入邊算最夠凍嗰堆。
點解啲裝機佬呀鋪頭成日話要裝大半匹,因為唔夠凍係冇得搞,你第一件事一定係屌鳩佢嘛,但凍到著雪絨啲人就唔知點解覺得好正,部機好靚
咁為左怕啲客因唔夠凍屌佢,叫你買大實冇死
你裝廳好多時可能烈日當空開冷氣架嘛,如果裝到好抆,咁就可能開幾個鐘先夠涼少少。

啦,你睇下呢位巴打幅圖,佢部機係著6分鐘,cut5分鐘,1cut濕度就上到8x%, 其實係唔舒服嘅
咁我唔知實際佢係買大左,定係部機裝係長邊,造成短回風瘋狂low cut, 佢set低啲溫度可能就唔會cut咁多,但佢屋企人又話太凍。如果呢個情況,你覺得唔舒適,下次裝機就要裝溫濕雙控,再熱除濕嘅機,香港暫時有三菱電機pah, 大金ftxm有呢個功能,部機係貴好多嘅
咁其實間間屋環境唔同,真係要裝左先知效果點,有啲人室外30幾度,佢就開26,27都keep住行最低頻冇cut機,濕度keep住60%咁,有啲人例如我,室內最高溫都唔夠26度,開25度都係唔識製冷(見下圖)

講返你個問題,啲機製冷量同室內機尺寸唔同,所以有啲機應付到大啲空間,有啲就細啲。加上室外機結構唔同,例如gs18, 室外機單迴旋,gk18, yk18,ln18就雙迴旋,咁好明顯如果裝到大室外機,就最好大機。1匹同1.5匹,多數中平價機都係單迴旋,所以裝420都ok嘅。
考慮埋烈日當日開冷氣,gk18 大約可裝200尺,gs18 yk18 ln18就175尺左右啦。咁如果你多數夜晚先開,本身屋企又唔熱,你可能裝邊部都夠做,因為啲機可以超頻嘅其實。
我都有諗過用HUE,但燈膽款好多時都用幾個膽,到時膽貴過燈
而且我應該唔會成日轉色,但較光暗都方便既
我廳大概200-250呎左右
向南,中午都會開冷氣
樓底都高
所以廳就諗梗2匹定2.5匹
房就1匹
你地有冇裝花灑濾芯?
2.5匹啦 你問吓肚巴好啲

睇落都係2.5匹穩陣
2匹都怕唔夠凍
2個字嘅牌子,講出黎畀人屌嘅呢
呢個藍芽嘅,20蚊1個,你可以買部dyson 風扇,有個好詳細嘅(借巴打嘅圖)
我都搵緊有冇啲好用啲5分鐘mark一次咁,我用呢隻只會mark1個鐘最高個讀數唔好用

我睇過2.5匹啲機多數同3匹一樣大
價錢都係差千零蚊
咁係咪其實直上三匹會好啲?
我都諗緊買2.5匹嘅GE60VA定3匹GE71VA好
打算裝枱底濾水,枱面龍頭有冇啲細細地又靚仔嘅?
巴打買左未?
三合一既唔好處係龍頭總有d 水混合左(有過濾同冇)... 不如濾水分開單獨龍頭啦
Everpure
請問去唔去到沉到最底果d 積?
係咪大家通常都係最底果度痴積最嚴重?
你留意返最低製冷量
GE60 1.5kw
ge71 2.4kw
肚腩巴,請問大金FTXM系列易唔易壞?
有無人用Bosch 座枱式洗碗機

我search過無人講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞