“真”高質電器傢俱討論(17),下次尾門開新post

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
肚腩巴想請教你, 客廳分體式1.5匹邊部好d? 唔該!
幾尺,樓底幾高,420 匹半有貨咪裝gs, 冇貨咪睇下Panasonic, 重工,大金
gs420中最夠凍
召喚肚腩巴
追完post , 想俾你望一望有無更好選擇

2500高樓底
廳約170呎
三菱電機 MSZ-LN18VFR 2匹

廳可以唔洗冷暖都得

房約60呎
三菱電機
MSZ-GS09VF 1 匹 冷暖

肚腩巴請指教🙏
Schneider 施耐德電制邊款好
師傅包 E3000
170尺,ln18 ok。

你住的地區潮唔潮濕,室內外溫差大唔大,房內多唔多櫃,60尺扣埋啲櫃可能50尺都冇,gs07 應該會好啲。
gs07 2.2kw製冷,約=0.85匹,我個人覺得夠,而且gs07 vs gs09, 最低製冷量0.8kw vs 1.2kw, 落雨時太細房用gs09可能會出現low cut情況。
😂😂將軍澳,最潮濕嘅國度

房實呎唔夠60架,得一個四呎衣櫃
好奇一問廳淨冷點解唔用電機MSY-GK18?
你本身呢邊有冇裝過變頻機?

我都係住呢頭,最難搞,濕度極高,室內外溫差又細。我有一間房60尺裝1匹東芝, 最低製冷量1.1kw。室外唔太熱嘅日子,關窗開24度間中會low cut, 要開23度先可以keep 住行低頻。如果好似呢排落雨,有時要開到22度先可以keep住行低頻。low cut 好天時可以開窗就解決到,但落雨就開窗都冇用。我自己本身個人係極度sensitive, 基本上cut機超過5分鐘就會醒,因為濕度太高風太細太焗,所以房選機盡量要做到唔會low cut最好。
點解啲鋪頭,師傅好鍾意叫人買大半匹,其實又冇錯嘅,因為唔夠凍呢個問題係冇得解決,例如室外如果34度你買太細點搞都唔得。但如果買大半匹low cut呢,就可以開窗,開門,甚至開電腦等等方式增加熱源就搞掂,另外大把人訓左成隻豬咁cut左5分鐘10分鐘都唔知
最後就係間間屋環境唔同,會唔會low cut真係要裝左先知
無啊,而家全屋都定頻,嚟緊全爆諗住裝好啲,窗口機嘈到仆街。
照你意思我房裝3/4匹得啦,最多開大啲

上問巴打問如果淨冷MSY-GK18VA ,同冷暖MSZ-LN18VFR 有無大分別,利申淨冷都okay , 見佢機價都爭40%
ln 貴在外型,用料,功能
人感move eye, 比yk嗰隻高級,做到風對人文,風避人效果
室內機多左一堆防污防臭野,dbc塗層(gs都有), 睇台灣用家真係比其他牌子乾淨,仲有等離子電極淨化,有冇實際用途唔知,聽落去好勁
室外機就雙轉子,藍波防蝕塗層(gs都有)

咁gk18 就普普通通一部淨冷分體,除左easy clean冇咩特別野,但佢製冷比ln18勁,室內機又大,可以應付更大空間,例如200尺呢啲尷尬位,裝ln18可能就有人覺得唔夠用啦,因間間屋唔同環境,啲用家又有肥有瘦
之前睇post 有討論過TOTO 馬桶因為咸淡水關係,所以要換福馬水箱配件。
黎緊裝修打算用Roca Gap 系列馬桶,使唔使都要換水箱配件?
locky 鎖除左之前家居展有特價,而家將軍澳pop up store 有無優惠?

如果細房,但又成日日頭有人,怕唔夠凍,可以睇埋東芝1匹,10j2kv, 外機550(h)x660mm。
最低製冷0.7kw, 僅次於三菱電機pah09嘅0.65kw, 新款室內機新加左層疏水coating,防臭應比Panasonic, 大金好,佢quiet mode 室內機真係好細風,對於唔鍾意吹到風嘅朋友係非常好。而且j2k 排水盆係可以拆嘅,比舊款n3k易清潔(我遲下confirm 係咪1匹都拆到)
缺點係10j2室外機用的應該係美之單轉子壓縮機, 唔夠三菱電機自家的靜。
另外就係東芝官網得少好資料睇,最齊資料得三菱電機,大金,三星,之後Panasonic,呢幅圖係我問佢地拎先有
腩巴
想問三菱重工 MHIP1 2匹
好唔好,師傅話今年新機
550h 我裝唔到啦 , 我要裝420 , 出面得500 高
腩巴,想問2.5匹淨冷有冇推介
有冇平價sound bar推介?Amazon 訂係咪平d?
有冇人用過 Vitra S50 無出水坑
歐洲做 平過roca
用唔用得過?
想問洗碗碟機45cm同60cm差幾遠?師傅想改位擺洗碗碟機,但係擺得60cm星盤又要細返
有無人試過係日本直接訂鋅盤返黎?想裝Shigeru,旺角間順利賣9600全包,合隆又無再做promo
樂天就咁計價錢好似平成一千有多,未試過係日本訂野,所以想請教下。
擺到鑊同擺唔到鑊
邊度會比較多油壓床睇?
一千有多就算啦
你搵人裝同運費已經係返到
請問如果想買嵌入式焗爐(純焗爐)
請問有無牌子推介?
老婆成日會整甜品
所以想買返純焗爐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞