“真”高質電器傢俱討論(17),下次尾門開新post

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
search 盛澤 早兩日問價 LG 55"C1 $12980 平行貨成皮野
買咩?
好危險
zs-s 定zsxh-s 冇貨?
有錢就買ln09vf, ln12vf

2匹半ge60va,srk63zrh
想問下有無師兄聽過或者用緊呢款蒸焗爐?
有無咩評價
星期日出BBE個sales推介我買呢部

https://hkele.com.hk/QSO2128

ELECTRIQ QSO2128 50公升 嵌入式蒸焗爐

另外差唔多budget有無其他可以推介?
zsxh-s無貨
srk63zrh都無貨
我估個平台應該夠大裝到
重工個外型真係好唔靚仔
同電機比差幾皮
有冇人熟冷氣
我好認真研究過 我個房只可以裝窗分

而一匹變頻就得珍寶揀

咁啱我3 年前就係裝呢隻 體驗幾差下

到底我應該點
1. 上次係個別問題 個個用珍寶都冇事?
2. 用樂聲定頻 但好食電?
3. 用樂聲窗口變頻?
點差法先
唔夠凍?臭?嘈?
邊部外型唔靚仔?泰國重工我覺得幾好睇呀
重工吹出黎啲風凍啲,電機柔和啲
最諷刺係三年前裝唔到其他 而一匹變頻就得珍寶
三年後換樓 情況一樣 連型號都冇新版

唔係太夠凍 兩年裡面就生銹 同埋吹左d黑灰出嚟
想請問250呎 正方形空間
應該用幾多匹冷氣機
Legrand 邊道買抵
一般嘅 rule of thumb 係每 100 平方尺配 1 匹
當然西斜、門口數量都要考慮啦
而 Panasonic 個參考標準會定得比較鬆:https://www.panasonic.hk/usm.ashx/e/7zt1rwYXAiWEX1X3Hkyy9L78MgHH_nQnjcy1dRPey4xSf_S-9OJc2dUIWETRAOl7wfNdVDzjb5qKZxQ4RNg7A7jnBetg-vmj_jx2NxvG5_~t9HhAdra_T~_g7q1yJbFQ8AWlmrBHW7TKXr-6bJ9W2Aoo/ac_size_recomm.pdf
裝個位係咪左右都係牆得好少位?🤔
吹黑灰係發霉,呢部機0防污防霉,要自已得閒洗下
你好專業 係以前個位好發霉
而家應該唔會 因為向西南
咁你覺得珍寶果部機係咪唔好揀 寧願樂聲定頻? 但我唔知要用多幾多電費
你嗰位裝唔到 420 ?
問過四五間 得一間話裝到 我唔信佢
有無巴玩過風扇燈
我同你一樣房裝唔到420 只好買樂聲窗分 珍寶有熟人做冷氣 話好易死底板
有冇嵌入式單頭電磁爐推介?
樂聲 怕唔怕食電呀

珍寶我用左兩年幾三年 冇死底板 但其他問題多

珍寶368 vs pan定頻窗分 vs pan變頻窗口
珍寶368室外機左右要夠回風位,要20cm以上,如果唔夠就會唔夠凍,適合裝係左右冇牆擋住。雪種喉最佳長度要1.75至2米,太短壓力太大及傳入外機聲,長過2米又要加雪種。
室內機屬於易臭類別,唔開冷氣時要保持通風,關機前要手動校去fan mode吹返半個鐘以上。最攞命係佢左右風葉有類似柵唔畀你掃,你需要用高壓水槍噴,或者拆左個殼先清潔到。如果你唔識洗,臭左就要搵人洗機。
睇下環境同使用習慣啦,如西斜,開放廚,人多,或經常有人作客就3匹好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞