“真”高質電器傢俱討論(17),下次尾門開新post

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
嘩你真係好勁, 學到野了
我當然係唔識洗

點解珍寶幾年都唔出新型號, 而其他牌子又唔出窗分, 搞錯,
我就咁睇你個表, P記窗分用多好多電喎...

P記變頻窗口, 能唔能夠達到靜既效果呢?
水龍頭同洗手盆其實點分好唔好,有冇咩功能性既野就咁係駱克道/上海街入一間果d係咪都正常可靠架啦
P窗分定頻機黎嘛
P變頻我都有裝過
Panasonic/ rasonic 變頻窗口機用後感
變頻窗口機,如果只計大細聲,係靜過定頻好多,佢起動時機頭同定頻冇咩分別,都係嘈,例如室溫30度,你set 23度,咁佢會轟轟聲轟到23度。到左23度就用低功率工作,好靜下的。但佢恆溫嗰陣會發出好微弱但有節奏嘅低頻聲,類似嗚~~嗚~~嗚~~嗚~~咁,好似啲船鳴咁。如果只計分貝,估計大約20至25分貝咁上下,仲細聲過開3格風啲風聲。可能我有強迫症, 佢會吸引到我主動去留意,跟住佢數嗚嗚嗚,搞到勁心煩同訓唔到。
但係我老婆同我老母就覺得好正,話好細聲乜都聽唔到(後尾拆左拎左去我老母度裝)
之前都同啲連登用家,以及信興師傅討論過,9成人都覺得好正好靜好恆溫,係得少量茂里覺得煩及接受不到。
個結論就係如果你係少數聽覺比人靈敏,又可能有強逼症,又比較醒訓就最好唔好裝,如果你係一般人,應該會覺得部機唔錯。
仲有就係如大量流失冷氣,佢會轉製冷mode會開始轟轟聲,所以最好買大半匹,保持恆溫。
補充多一點, 部機穿窿架嘛,如果你本身街外環境嘈,例如近馬路,隔離冷氣好嘈,就最好唔好裝.
最後都係建議裝420先。
好多謝你意見 不過我諗打定輸數 420係裝唔到
所以得三選

1. 珍寶窗分 唯一變頻 但我自己用過同一型號 就係話好似又唔夠凍 又dirty咁
2. p記窗分 食電問題
3. p記變頻窗口機 我未見過變頻窗口機 所以唔識
我房都算西南偏西 太陽夠 應該少發霉 (以前果度係發霉幾勁)

問多一個問題咁多
1 同3 揀 你建議係乜
首先你新屋裝室外機位置左右有冇牆?
上下only
我搵左個報價唔明點解佢收咁多錢
變頻線又要3舊水 界窗框每邊又要130
咁樣搞搞下機價4580 都變咗 成7k
我見個sales 力推

CRISTAL 尼斯 C-S58GXH 58公升 嵌入式蒸焗爐

呢隻大家又點睇
發霉睇濕度
同埋係好難揀, 如果你由DAY 1開始有良好使用習慣, 通風習慣, 可能唔會咁快發霉, 其實呢部機如果裝個位置冇問題, 同師傅冇問題, 房用係唔會唔夠凍, 而且1,2格風算靜, 3,4格就好撚大風聲
變頻窗口可以講唔算嘈, 冇咁慳電, 但唔知你對低頻聲接受能力點, 有少數人係頂唔順要換機, 另外大數人都覺得OK
如果你有少少DIY 洗機能力, 就可以揀368, 但你又冇
洗手盆水龍頭多數係外型同高低長短之差
再多樣咪外層finishing (啞黑啞白chrome嗰啲)
揀牌子幾緊要
講緊你換完就用十年,貪平揀支那雜牌就除時用一兩年就唔順
我舊屋用grohe,用咗十年仲閃令令同smooth as fuck
跟住最近搬屋research下揀咗hansgrohe

洗手盆就睇外型多,有啲好貴就關設計事
例如我用開roca
裝修去咗roca showroom睇啲勁貴嘅款,啲陶瓷真係又薄coating又高質

如果你本身冇用慣嘅牌子
我建議你去下唔同舖頭睇下唔同牌子唔同款先
mark低你有興趣嘅款
再上網格下價
睇下個價錢啱唔啱自己先
先再決定買邊款
唔使咁落定論

但都係嗰句,就算貴,但你諗下用十年拉返埋條數就過得去
依家間間都收變頻線2,300, 以前好多都唔收, 唔知邊D PK帶起
飛鋁窗邊就不嬲都收
其實我都唔知咩叫標準安裝, 電線都唔包根本著唔到機, 標佢老尾
因為窗分 market 太細,基本上得香港先用
得 我聽你咁講 我應該買返珍寶
問多一個意見, 窗分應唔應該放係訓覺個頭上面?
因為原裝窗口位係同訓覺個頭係同一邊
分體冷氣機室外機同室內部機係唔係一定要有返咁上下距離?
唔想見到條喉又唔想入牆所以諗緊部機可唔可以直接裝喺冷氣窗台隔離
其實一般講個距離係指條雪種喉個長度,呢個長度係有要求,太長通常要加雪種,太短會加重機頭負擔
但室內機同室外機係無距離要求,所以你講果個情況應該係可以的
裝果陣你可以同師傅講,佢可以將條雪種喉捲圈去增加長度
床上面驚漏水滴水
啲機濕濕地一開嗰下會有水花
咁即係唔應該對正個床, 明白
有得揀就唔好係床上面,佢呢隻手動校左右,唔好吹正個人就ok啦
用緊p記變頻 一樣感受
唔製冷嗰時好靜同相隔時間都唔短
我開完訓上床玩陣手機訓著埋都等唔到第二轉轟轟聲
zs 泰國, de1中國
其實zs 設計係新啲,de1前身ce1, ce1前身ae1, 改少少野就當新出咩,只睇年份冇意思,況且新唔一定好,大金室外機縮到pk
中國重工室內外機都係舊design, 啲金屬同膠都厚啲,你可以話足料啲,又可以話薯仔啲
學到野,thanks
amazon買龍頭如果想mig唔好買grohe ,買左3個,岩岩收到兩件都係Made in Thailand ...
咁多位巴 有無刀掣介紹 邊到買平
電掣開關
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞